Indul a felvételi a Snétberger Tehetség Központba

2013. február 05. 10:05

A Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetség Központ országjáró körútján 22 településen 436 roma fiatalt hallgattak meg Snétberger Ferenc személyes részvételével, közülük százat vontak be a képzési programba.

2013. február 05. 10:05

Az oktatási intézmény 2011-es elindulása óta száz koncertet adtak a Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjai. A központ hamarosan új tehetségeknek ad lehetőséget képzésre. A Felsőörsön működő központ országjáró körútján 22 településen 436 roma fiatalt hallgattak meg Snétberger Ferenc személyes részvételével, közülük százat vontak be a képzési programba. Ők eddig 53 dzsessz- és klasszikus zenekari formációt alakítottak – mondta Tromposch Julianna, az intézmény operatív ügyekért felelős igazgatója az MTI-nek. A tanítványok eddig mintegy százszor léptek fel, többek között a Művészetek Palotájában is önálló műsorral, és olyan rangos fesztiválokon mutatták be tudásukat, mint a Sziget vagy a Művészetek Völgye. Emellett számos önkormányzati, kormányzati és céges rendezvényen, a határokon túl több ízben Berlinben, Révkomáromban, országos televíziós műsorokban, összesen több mint 610 ezer fős közönség előtt.

A központban a 2011-es megnyitás óta 25 roma művész és tehetséggondozásban tapasztalatot szerzett tanár dolgozik, létrehoztak hat roma mentorhálózatot és egy húszfős roma, illetve nem roma középiskolás és egyetemista fiatalokból álló önkéntes animátori, korrepetitori csapatot is. Eddig összesen 750 tanórát tartottak, 24 nemzetközi és hazai tanári workshopot szerveztek a tanítványok számára. Tavaly öt Snétberger-diákot vettek fel zeneművészeti szakközépiskolába, hármat zenei felsőfokú intézménybe, közülük egyet külföldi intézetbe. Tromposch Julianna kitért arra, hogy a végzett diákok közül hatot tanársegédként visszahívtak a képzésbe: ők az első évfolyam legfelkészültebb diákjai, akik zenei segítőként a második évfolyamba felvett tanítványok egyéni és zenekari gyakorlását, zeneelméleti felkészülését segítik. Az idén nyáron induló kurzusra február 15. és 19. között tartanak meghallgatásokat Budapesten, Salgótarjánban, a szlovákiai Tornalján, Miskolcon, Egerben, Kecskeméten, Szegeden, Pécsett és a vajdasági Szabadkán. Azokat a 12-20 éves fiatalokat hallgatják meg, akik gitáron (klasszikus, dzsessz, basszus), bőgőn, csellón, hegedűn, brácsán, cimbalmon, zongorán, ütős (dob, perka, darbuka) vagy fúvós (klarinét, trombita, szaxofon) hangszeren játszanak, valamint nyitottak a dzsesszre, a világ- és klasszikus zenére. Szintén jelentkezhetnek, akik valamilyen hangszeren játszanak és emellett dzsesszéneket is szeretnének tanulni.

A Snétberger Zenei Tehetség Központ 2011 nyarán nyitotta meg kapuit a Balaton-felvidéken, Felsőörsön a magyar és a norvég állam támogatásának köszönhetően. A központ 12-24 éves hátrányos helyzetű roma tanítványai – akik Magyarországon és Szlovákiában élő magyar származású roma gyermekek és fiatalok – bentlakásos képzési formában évi 12 hetet eltöltve tanulnak Felsőörsön. A diákok az egyéni hangszeres órák és zenekari foglalkozások, zeneelméleti, zenetörténeti, improvizációs gyakorlatok mellett művészeti menedzsment, médiaismeret, angol, német, roma kultúra és történet órákon vesznek részt. További információk a www.snetbergerkozpont.hu oldalon olvashatók.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!