Kárpát-medencei és moldvai dalok a Művészetek Völgyében

2013. július 23. 11:22

Kárpát-medencei és moldvai népdalokkal zárulnak a Kaláka Versudvar napjai a pénteken kezdődő Művészetek Völgyében. A kapolcsi helyszínen idén is lesznek gyerekprogramok, valamint versfaragás neves előadókkal.

2013. július 23. 11:22

Rosonczy–Kovács Mihály népzenész, hegedűs tavaly megjelent népdaloskönyvében kilenc tájegységet választott ki a Kárpát-medencéből és Moldvából: kottaképekkel, gazdag szöveganyaggal közölt százötven népdalt. A kötetből a tájak jellegzetes arculata is kirajzolódik: történeti–földrajzi leírások, versek, prózai részletek, valamint a táncházi énekesek, muzsikusok legkiválóbb mestereinek személyes hangvételű esszéi hozzák közel a világot, amelyben a dalok születtek – mondta Gryllus Dániel, a Kaláka együttes vezetője az MTI-nek.

A Kaláka Versudvar augusztus 4–ig minden este azzal zárul majd, hogy kilenc tájegység dalaiból közösen énekelnek néhány dalt a zenészek a közönséggel, miközben a közönség tagjai megismerkedhetnek a vidék jellegzetes hangszereivel.

Az idén immár harmadszor megszervezett versudvar egyik kitalálója, Gryllus Dániel beszámolt arról is, hogy a helyszín a Művészetek Völgye fesztivál valamennyi napján nyitva lesz. Reggel a legkisebbeknek ringatót, ölbéli mondókákat zenélnek, délben Lackfi János vezetésével Versműhely kezdődik, ahol versimprók születnek, délután pedig gyerekprogramok és koncertek lesznek estig.

„Először verseskötetekben megjelenő költőkkel kezdtük a zenés versfaragást, de előbb-utóbb minden szövegíróról kiderül, hogy írt már verset dallam nélkül is. Így aztán meglátjuk, mit kezd például Geszti Péter vagy Müller Péter Sziámi Lackfi János feladataival” – fejtette ki Gryllus Dániel.

Idén is lesz József Attila– és Kányádi–est, játsszák a Különbéke című estet Szabó Lőrinc megzenésített verseivel, amit Rátóti Zoltán színművésszel közösen készítettek el. A mostani fesztiválra is hívtak zenész társakat, például Malek Andreát, Sebő Ferencet, Szalóki Ágit, Dés Andrást, Ferenczi Györgyöt, a Kosbort, illetve költőket, köztük Kiss Judit Ágnest, Molnár Krisztina Ritát, Varró Dánielt, Kovács András Ferencet, Tóth Krisztinát, Szlukovényi Katalint, Kiss Annát és Szabó T. Annát.

Kaláka Versudvar hagyományosan szomszédolni fog más udvarokkal, lesznek majd közös koncertek Palya Beával, és miközben átmennek a másik udvarba végigénekelik az oda vezető utat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!