Nem jön vissza 2004

2013. július 06. 17:17

Mi juthat eszünkbe a 2004-es évről? Persze, ekkor volt Magyarország EU-csatlakozása, Gyurcsány Ferenc hatalomra kerülése, az ukrán narancsos forradalom, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás és a thaiföldi szökőár is. Az évszám most viszont azért érdekes, mert az idei Volt péntekjén két olyan fellépő foglalta be a nagyszínpadot, amely utoljára kilenc éve volt igazán relevánsnak mondható, akkor viszont egy generáció számára jelentett rockélményt. Papa Roach és Billy Talent. Nézzük, mit nyújtottak!

2013. július 06. 17:17

A Papa Roach igazi kaliforniai deszkás-suhanc nu-metál banda, amely a kétezres évek elején boldog-boldogtalan által hallgatott stílus legnagyobbjai között van a Slipknot és a Linkin Park társaságában. Az előző évtized elején három elképesztően sikeres albumot legyártó csapat ekkoriban a magyar középiskolások és felső tagozatosok tracklistjén is előkelő helyen szerepelt: a Last Resort Eminem legnépszerűbb számaival együtt vonult be a generációs tapasztalatba.

A másfél fokkal bonyolultabb, de azért így sem egetverően komplex zenét játszó Billy Talent is éppen ekkor volt a topon – a dallamos punk-hardcore kanadai szakértői is meglovagolták az utolsó hullámot, mielőtt az igazán maszkulin rockzene kiszorult volna a mainstream fogyasztói kosárból. A kirobbanó energiát sugárzó echte vörös hardcore abszolút megérdemelte a sikert, hiszen egyszerre tudta ritka mód jól hozni az alap punkjegyeket és maradt széles körben fogyasztható. Ennek köszönhetően ők is ott vannak a mai huszonévesek szívében, ráadásul 2004 után is le tudtak gyártani egy értékelhető albumot.



A szervezők jól éreztek rá a tíz évvel ezelőtt hímzett Fubu-nadrágot és széles Vans-cipőt hordók és az akkori középiskolás rockerek kézenfekvő nosztalgiaigényére, és jól látták meg azt, hogy ezek a zenekarok viszonyítási pontként ismertek a mai kamaszok között is. Kézenfekvő és előzőleg perfekt stratégia volt tehát a pénteki nap nagyszínpados felhozatalának maszkírozása – a programra nézve egy tíz évvel ezelőtti BMX-verseny döntőjének after-partyján érezhette magát a látogató.

A recept tehát meggyőző, de Paulo Coelho szerint a puding próbája az evés, ami bizony hozhat kevésbé várt fordulatokat. A pénteki koncertek alapján ugyanis ezek a zenekarok bizony megöregedtek és megkoptak. Pedig a koncerteken meglepő módon leginkább mai tizenévesek adták a magot. Biztos az idősebb testvérek discman-jeiről átgrabbelve maradt mai is népszerű a korabeli anyag. Meg például azért, mert a deszkás és hardcore szubkultúra egészen megerősödve él tovább a Kárpát-medencében.

A Papa Roach fellépése kizárólag azért hozta a kötelezőt, mert a legtöbb ember jó eséllyel kizárólag a Last Resort egyszeri élő meghallgatása miatt hagyta ott Sopron legmegbízhatóbb folyóboros helyeit, a Gyógygödört és a Cezar-pincét. Jacoby Shaddix zenekara fáradtan, erő nélkül, bár láthatóan őszintén nyomta a megszokottat. A stílusbenyomás: a családapaság, a deszkás suhanckodás és a rocksztárság meglehetősen fura keveréke. A végén a Last Resort viszont lement úgy, ahogy. Ez pedig azért nagy élményként értékelhető.

A Billy Talenttől eleve többet várhattunk, de sajnos csak nagyobb csalódást kaptunk. A szakértői becslések a megvalósultnál mintegy 40-60 százalékkal magasabb élvezeti értéket prognosztizáltak. De lehet hogy egy kiöregedő punkzenekar koncertteljesítményének kiszámításakor a szakértelem tényleg csak valami bolsevik trükk. Jó számok mentek le, a régi legnagyobbak és az újak közül is, de az összkép unalmas és kiábrándító volt. A Talent legnagyobb ereje a nyers dinamizmus volt, ez pedig sehol. Az idegesítő lötyögést itt is egy generációs kulcszene reménye tette végigállhatóvá: csak-csak lejátszották a Red Flaget is. De hát az is gyenge volt. Pedig régen ez még így ment.


Koncertfotók: Kálló Péter, VOLT-galéria

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dodóbá
2013. július 07. 15:58
Gerendainak most erre volt pénze, meg rád, hogy megírhasd ezt a cikket.
Berecskereki
2013. július 07. 13:36
"Mi juthat eszünkbe a 2004-es évről?" Példáúl ez, amely az ezt követő időszakra rányomja a bélyegét. "Le kell verni a jobboldalt. Az én feladatom az, hogy ennek a politikai versengésnek irányt adjak, feladatokat szabjak, és azokat számon is kérjem, s ezt meg is teszem hezitálás nélkül." (Gyurcsány Ferenc Népszabadság, 2004. február 9.)
meska
2013. július 07. 12:08
Így van, pl a Te hozzászólásaid is milyen gyorsan feledhetőek. Jelzem, zenei fesztivál-kritikáról van szó.
Békafa őrnagy
2013. július 07. 12:07
http://pestisracok.hu/bedrogoztak-majd-megeroszakoltak-a-volt-on/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!