Bach művei csendülnek fel Csalog Gábor pajtakoncertjén

2013. augusztus 02. 13:48

Bach, Fauré, Debussy és Brahms művei szólalnak meg vasárnap kora délután abban a vértesacsai pajtában, ahol Csalog Gábor zongoraművész 2009 óta minden augusztus elején koncerteket rendez.

2013. augusztus 02. 13:48

Idén betegség miatt csak egy koncert hallható, a 10-i program betegség miatt elmarad – tudatta az MTI-vel a Budapest Music Center, amely Csalog Gábor CD-felvételeinek többségét gondozza.

A már-már hagyományos koncerthelyszínnek számító rusztikus környezetre Csalog Gábor vidéki helyszínt keresve talált rá. „Saját hétvégéim színterén, a Fejér megyei Vértesacsán néztem körül, és összetalálkoztam Evva Zsolttal” – idézte fel a zongoraművész. A Franciaországból hazatelepült építész régi parasztporták felújításával foglalkozik. Ő ajánlotta föl a tulajdonában lévő, ugyancsak felújításra váró pajtát a koncertekhez.

Volt és jelenlegi zeneakadémiai növendékeimmel hosszú ideje dolgozunk Kurtág György művein. Sok kurzust és koncertet csináltunk végig a szerző szellemével és lelkesítésével kísérve, változó helyszíneken. Időközben csatlakozott munkánkhoz Kemenes András, és együttesünk felvette a Ludium nevet” – részletezte Csalog Gábor.

Gyorsan kiderült, hogy az épület akusztikája és szelleme nemcsak a kurzusokhoz, hanem koncertekre is kiváló. „Ebbe a félig nyitott, félig zárt, nyáron viszonylag hűvös helyiségbe csak a tücsök ciripelése hallatszik be.” Ha vihar vagy elviselhetetlen hőség lenne, a szomszédos református templomba menekülhetnek. A koncert végeztével lehetőség van a pajta kertjében borozgatásra és beszélgetésekre. Aki tovább is tud maradni, az a hagyományok szerint hosszú és kötetlen, a klasszikus szerzők műveiből rögtönzött ráadáskoncertet hallhat.

Vasárnap először Bach e-moll triószonátája hangzik el Csalog Gábor(zongora), Klenyán Csaba (klarinét) és Bán Máté (fuvola) előadásában. Ezután Fauré e-moll szonátája, majd Debussy klarinét és zongora, valamint Brahms f-moll szonátája szólal meg.

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!