Berta Alexandra képviselte a magyar népzenét a nemzetközi citerafesztiválon

2015. szeptember 22. 16:49

A Junior Prima díjas Berta Alexandra képviselte a magyar citerát az ausztriai II. Nemzetközi Citerafesztiválon. A művész a Mandinernek megjegyezte: mostanában egyre inkább sikerül felkapaszkodnia a hangszerek hierarchiájában a citerának, és egyre többen ismerik fel, hogy milyen nagyszerű dolgokat lehet belőle kihozni.

2015. szeptember 22. 16:49

A Junior Prima díjas Berta Alexandra képviselte a magyar citerát a II. Nemzetközi Citerafesztiválon Ausztriában 2015. szeptember 18-19. között – írja a Folkrádió honlapja. 

Az idén másodszor megrendezett esemény az osztrák stájer (alpesi) citera köré gyűjtve mutatta be a testvérhangszereket Ázsiától Kelet-Európáig a felső-ausztriai Taufkirchen an der Pram városában. Az előadók többek közt Kínából, Szíriából, Oroszországból, Németországból, Magyarországról és természetesen Ausztriából érkeztek. 

Berta Alexandra két zenésztársával Csasznyi Imrével (tambura) és Csenki Zalánnal (koboz) állt a színpadra. Műsorukban a magyar népzenét és a magyar citera sokszínűségét mutatják be a fesztivál közönségének.

„Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a magyar citerát, a magyar népzenét képviselhettem; és egyben persze nagy felelősség is. Igyekeztem bemutatni minél több oldaláról” – mondta el Alexandra a Mandinernek.  Hozzátette: „nagyon jó élmény volt számomra, igazán jól esett az az érdeklődés és figyelem, amivel megtiszteltek minket; a közönség és a fellépő művészek egyaránt”.

Alexandra portálunknak úgy fogalmazott: „a citera régen is és most is kedvelt hangszer volt, viszont a mai megítélése sokszínű képet mutat… Úgy látom, hogy mostanában egyre inkább sikerül felkapaszkodnia a hangszerek hierarchiájában és egyre többen ismerik fel, hogy milyen nagyszerű dolgokat lehet kihozni ebből az egyszerű hangszerből. Én magam is küldetésemnek érzem ezt; boldog vagyok, hogy egy ilyen rangos eseményen játszhattam és mutathattam be a magyar citerát.”

Berta Alexandrának eddig két lemeze jelent meg, az Ifjúság gyöngykoszorú (2006) és a Lelkem a lelkeddel (2014).

Fotó: Hutter Katalin Cecília

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2015. szeptember 22. 22:09
Magam is ezt a hangszert nyűzöm és örűlök a sikerének. A Magyar citera egyszemélyes zenekar, ha tud rajta valaki jól játszani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!