Az erdélyi pálinkafőzők is használnák a pálinka megnevezést

2016. augusztus 08. 14:26

Ma csak a Magyarország területén, és Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatot lehet pálinka terméknévvel forgalomba hozni. Erdélyi pálinkafőzők azt kérik, hogy a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák ezt a megnevezést a minőséget szavatoló pálinkafőzők.

2016. augusztus 08. 14:26

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői a Földművelésügyi Minisztérium illetékeseivel folytatott megbeszélés után bíznak benne, hogy hamarosan Erdélyben is használhatják a pálinka terméknevet, írta hétfőn a Krónika című kolozsvári magyar napilap.

Dezső Tibor, az Erdélyi Pálinka Lovagrend szakmai vezetője a lapnak elmondta, pénteken megbeszélést folytattak a magyarországi szaktárca illetékeseivel annak érdekében, hogy az Erdélyben főzött pálinkákra is kiterjedjen az európai uniós eredetvédettség. Dezső Tibor a Krónikának nyilatkozva elmondta, hogy nem román félként tárgyalnak, hanem magyar állampolgárok, az anyanyelvüket szeretnék használni, magyar feliratot akarnak a címkéikre, és ezt ezúttal nem bukaresti, hanem budapesti nyomásra nem tehetik meg.

A következő, szeptember közepére tervezett megbeszélésig a minisztérium munkatársai összeállítanak egy memorandumot, és elindítják az eredetvédelem erdélyi kiterjesztésének folyamatát, tette hozzá. Ma csak a Magyarország területén, és Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatot lehet pálinka terméknévvel forgalomba hozni. Elmondta: az erdélyi pálinkakészítők azt kérték, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők.

Cikkünk illusztrációja a sepsiszentgyörgyi Indivino borbárban készült.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:13
Az ott élő magyarok miért ne használhatnák csak magyar nyelvű címkén.
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 02:37
Ez kemény volt koma... Azért nem eszik sok gyerek gyümölcsöt, mert főznek belőle pálinkát is... Te nem iszol rendesen. Vagy többet, mint kéne. Gyümölcsösből lekvárt főzni pazarlás. Amúgy tudod te, hogy miből főzik a pálinkát? Dehogy....
Strassnoff Ignác
2017. március 10. 02:37
Eszedhez mérjük. Aztán az 500 forintos kenyérnél meg bőgnél mint a szopós borjú. Jó lett volna, ha a szüleid se isznak.
liberálzöld.
2016. november 19. 11:51
Egyetértek. Nekik csak egy engedélyt kelljen kérniük levélben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!