Kirk Douglas 100

2016. december 09. 16:35

Századik születésnapját ünnepli ma Kirk Douglas, Hollywood legendás színésze.

2016. december 09. 16:35

Kirk Douglas 1916. december 9-én született fehérorosz zsidó származású családban, de már az Egyesült Államokban. A harmincas években végezte színészi tanulmányait, majd 1941-től három évig szolgált az amerikai hadseregben a világháború idején.

Színészi karrierje a háború után kezdődött, az ötvenes-hatvanas években Hollywood legnagyobb sztárjai közé emelkedett. Számos szerepe között eljátszotta Vincent van Gogh-ot és Spartacust is.

Douglas az 1970 utáni évtizedekben is további 40 filmben szerepelt.

Két feleségétől négy fia született, egyikük a szintén világhírűvé vált Michael Douglas. Zsidóságáról idős korában úgy vallott: fiatal korában el akarta felejteni a zsidóságát, de később elfogadta ezt az örökségét.

Magánvagyonából sok tízmillió dollárt költött jótékonysági célokra, iskolákat, egészségügyi intézményeket és civil szerveződéseket támogatva. Tavalyi, 99. születésnapja alkalmából 15 millió dollárral támogatta egy Alzheimer-kórosokat gyógyító intézmány bővítését.

A színészettől visszavonult Kirk Douglas az utóbbi években blogolni kezdett, a Huffington Poston jelennek meg alkalmi írásai. Eddigi utolsó írásában, az amerikai elnökválasztás előtt arról írt: ő még Woodrow Wilson elnöksége idején született, kamasz volt már az ifjabb Roosevelt elnökké választásakor; és minél tovább él, annál kevésbé lepődik meg a változások elkerülhetetlenségén. „Örülök annak, hogy a legtöbb változás, amit átéltem, jó dolgokat hozott” – írja. Ugyanakkor arra figyelmeztett: a félelemkeltést el kell kerülni, hogy a szabadságot megőrizhessük.
 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2016. december 12. 12:35
Olyan szép lenne, összezárni a kohntalannal! Szórakoztassák egymást! Nem érek rá idegeskedni. Ilyen program nincs a naptáramban. Mintha valóban enyhülne valamelyest a gyülölködés, itt is. Talán, mert lassan kiderül, hogy se a korrupció, se a sikkasztás, nem zsidó szabadalom...
OberEnnsinnen
2016. december 12. 12:31
Ez a figyellek 2 egy szimpla kis provokátor, akit valószínűleg ezért fizetnek is. Nyugalmad átragad és ez jó.
Akitlosz
2016. december 12. 09:56
Mivel igaz az, amit írtam és semmilyen érved nincsen ellene, így sok értelme nem volt a "húbazmegolásodnak".
kispufi
2016. december 12. 09:56
húbazmeg, erre hadd ne mondjak őszintét. se. A legendát pedig Isten éltesse!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!