John Lennon 80

2020. október 09. 15:22

Ma lenne nyolcvanéves a Beatles gitáros-dalszerzője.

2020. október 09. 15:22
null

John Winston Lennon 1940. október 9.-én született Liverpoolban: ír származású család gyermekeként nagynénje és nagybátyja nevelte fel, miután édesapja ötéves korában otthagyta a családot, édesanyja pedig a rokonoknak adta át őt. Az ötvenes években, kamaszként zenerajongó lett Elvis Presley és Chuck Berry lemezeit hallgatva. Első zenekarához csatlakozott Paul McCartney és George Harrison – ebből a társaságból nőtt ki aztán a Beatles, a hatvanas évek legmeghatározóbb zenekara.

A Beatles sikerei csúcsán, miközben McCartney-val ontották a slágereket, majd később a kísérletezős korszak dalait, Lennon számos közéleti és társadalmi relevanciájú kijelentést tett – végül a hatvanas évek ellenkultúrájának egyik ikonikus sztárja lett. Az évtized végére a Beatles tagjai között megromlott a viszony, miközben Lennon Yoko Onóval kötötte össze életét. 

A Beatles feloszlása után, a hetvenes években szólólemezek sorát (köztük a legismertebb Imagine-t) adta ki, mielőtt 1975-től vissza nem vonult volna a magánéletbe. Öt évvel később, a negyvenéves Lennon a visszatérést tervezte, amikor 1980. december 8-án egy bizonyos Mark David Chapman a New York-i otthona előtt szándékosan lelőtte őt.

John Lennon ma lenne nyolcvanéves.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enmar
2020. október 10. 20:57
Kit érdekel...
John Lemon
2020. október 10. 19:26
Tiszteletteljes főhajtással emlékezünk John Lennonra, a Liberális Emberiség kiválóságára, a Béke apostolára, a nagy művészre, a szabadság egyetemes nagykövetére! A Jóisten áldása legyen rajta és a békeszerető embereken!
satman11
2020. október 10. 18:44
A megtestesült liberráltmarxista prototípusa volt.....bizonyos rejtélyes kiruccanásai (pl. Madrid a manager-rel) némi vonzódás látszott saját neme iránt, persze csak a karrierje kezdetén....
linkeloe
2020. október 10. 15:09
Miután Chapman-t elfogták, a vizsgálótiszt első kérdése volt: Ember ! Miéert lőtte le Lennon-t ?!??!?? Chapman válasza: Lennon????? Hát nem Lenin????!!!??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!