Báthory Erzsébet, Attila és tangó – világcsodák a Margitszigeti Színházban

2023. május 15. 09:07

Május 19-én indul a Margitszigeti Színház új évada, szeptember elejéig negyven produkció várja a közönséget a legkülönbözőbb műfajokban, a balettól a musicalen, operán át a klasszikus és könnyűzenei koncertekig. Bán Teodóra éppen húsz éve áll a teátrum élén, erről és az idei repertoárról is kérdeztük.

2023. május 15. 09:07
null
Farkas Anita

2004-be vette át a színházat. Így képzelte el a jövőt?

Az első pillanattól kezdve nagy álmaim voltak. A Margitszigeti Színház csodálatos helyen van, a főváros közepén, egy, a Dunától körülölelt zöld szigeten, ahová akár hajóval is lehet menni,

és ahol esténként díszletként borul fölénk a csillagos ég;

vétek lenne nem kihasználni ezeket a természetes adottságokat. A forma azonban mit sem ér tartalom nélkül. Ezért az akkor hatvanöt éves teátrumot – a különleges voltát és az előnyeit hangsúlyozva – előbb a főváros kulturális életébe kellett szép lassan visszapozicionálni, majd kitalálni, hogyan jusson el a híre Budapest, sőt Magyarország határain túl. Ennek a folyamatnak pedig sosincs vége. 

Bán Teodóra húsz éve vezeti a Margitszigeti Színházat
Bán Teodóra húsz éve vezeti a Margitszigeti Színházat

 

Ahogy az ön munkájának sem.

Pontosan. Alighogy befejeződik az egyik szezon, már készülünk a következőre, ráadásul a közönség növekvő elvárásaihoz igazodva mindig eggyel emelnünk kell a tétet. De egy cseppet sem bánom az immáron két évtizede erre szánt rengeteg időmet, energiámat. Magam is művész voltam, balett-táncos, és bár a korom miatt a színpadon már nem tudok megnyilvánulni, a művészet, a színház örökre rabul ejtett. A Margitszigeti Színházat vezetni ezért számomra nem nyűg vagy kötelesség,

hanem szenvedély, élethivatás, isteni adomány.

És óriási felelősség is egyben: nem adhatok rosszat a közönségnek. A nézők élményt szeretnének hazavinni, ami, ha szervesülni tud bennük, később is visszahozza őket. Az én dolgom, hogy ennek létrejöttéhez olyan körülményeket teremtsek, hogy a közvetlen munkatársaim és a műszak – velük szinte állandó társulatként működünk –, illetve a nálunk fellépő művészek estéről estére kihozhassák magukból a maximumot. Ez a tartalomra és az infrastruktúrára egyaránt vonatkozik. Utóbbi téren nagyot léptünk előre az elmúlt időszakban. Az átépítés után nemcsak hogy gyönyörű lett az egész épület és a fogadótere, a légkondicionált öltözőkben a legnagyobb nemzetközi sztárokat is pironkodás nélkül tudjuk elhelyezni, a díszleteket, jelmezeket, hangszereket korszerűen tudjuk tárolni. Jellegünk folytán az energiaválság is kevésbé érintett minket, hiszen gázfűtésünk nincs. Elektromos áramot viszont bőven használunk, ám ezzel is igyekszünk a lehető legtakarékosabban bánni; nemrég vettem át a Parlamentben a Virtuális erőműprogram energiahatékonysági díját ennek elismeréseként.

A lényeg, hogy a végén mindenki, a fellépők és a nézők is jól érezzék magukat. Idén hogyan néz ki a repertoár?

E szempontból szintén egyedülállóak vagyunk a hasonló kategóriájú, azaz szabadtéri színházak között. Negyven nagyszínpadi produkciót kínálunk sokféle műfajban, a balettól a musicalen át az operáig. És a megszokott módon lesznek klasszikus és könnyűzenei koncertek

– ekkora és ilyen különleges hangulatú koncertterem nincs máshol az országban.

Évről évre törekszünk arra is, hogy a nagyszínpadi produkcióinkat komplex programcsomagként kínáljunk. 

Jelenet a Báthory Erzsébet opera-musicalből
Jelenet a Báthory Erzsébet opera-musicalből

 

Mint például?

Ebben az évadban ilyen lesz többek között a 150 éves Budapestet köszöntő koncert a Nemzeti Filharmonikusokkal és Daniel Lozakovich világhírű hegedűművésszel; az estet Caramel 1873 című, a fővárosnak írt dalával nyitjuk meg, egy 150 fős gyerekkórussal kiegészülve. A Kolozsvári Magyar Operával közös produkciónk, a június 10-én látható Báthory Erzsébet opera-musical felvezetéseként már most fut egy, a magyar történelem legvitatottabb nőalakjának személyét árnyalni kívánó kvíz az online felületeinken. Az előadás előtt pedig interaktív perjátékra kerül sor az ELTE ÁJK Perjátszó körének köszönhetően, eredeti iratok és dokumentumok alapján.

a hun királyáról szóló grandiózus operához a műemlék Víztoronyban a hunok történetét bemutató kiállítást nyitunk.

De ezeken kívül is akadnak majd bőven világcsodák. A teljesség igénye nélkül vendégül látjuk a Sukhishvili Grúz Nemzeti Táncegyüttest, a Maribori Balett-társulat Rómeó és Júlia-előadását, a Golden Age Operagála sztárjait, Pretty Yendét és Nadine Sierrát, valamint a Kecskeméti Katona József Színházzal közösen bemutatjuk a Luxemburg grófját. És aminek személyesen is nagyon örülök, mert szenvedélyesen szeretem a tangót, egy forró hangulatú, szimfonikus zenekarral készült Piazzolla-estre szintén készülünk, sztártáncosokkal. A felsorolás is jól érzékelteti talán, hogy ahogy eddig, így most is tartjuk magunkat a mottóinkhoz, miszerint a Margitszigeti Színház „Mindenki színháza!”, hozzánk járni pedig „Több mint színház, Élmény!”.

 

Nyitókép és fotók: Margitszigeti Színház

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2023. május 15. 10:07
Meseszép ez a víztorony.
Átlag Józsi
2023. május 15. 09:57
jut eszembe: https://mandiner.hu/cikk/20220518_belfold_lemondas_margitsziget_margitszigeti_szinhaz_haboru_zongorista
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!