Korlátok nélkül képtelenség normálisan élni – na de miért épp a liberálisok korlátait kéne elfogadnunk?

2023. augusztus 28. 06:06

A liberalizmus demó-verziója a felszabadítás. Csakhogy a gyakorlatban már nem ezt látjuk. A liberalizmus története a gyakorlati politikában a korlátozások története.

2023. augusztus 28. 06:06
null
Megadja Gábor
Megadja Gábor

Ezeréves az a vicc, amely szerint a frissen pokolba kerülő delikvens megdöbben azon, hogy az örök kárhozatban nem azt tapasztalja, amivel az ördög odacsábította, és utóbbi azt mondja neki: ja, az a demó-verzió volt (vagy másik változatban a kampány, az örök kárhozat meg a kormányzás). Valahogy így állunk a liberalizmussal is.

A szűk pártpolitikai mezőben ugyan gellert kapott a liberalizmus, mert a magyar választópolgár egy már kimúlt párttal azonosítja, amely megszűnésekor méltán örvendett közutálatnak.

De talán ettől elvonatkoztatva a liberalizmus nem gyűlölt ideológia, eszünkbe juthat róla a 19. századi nemzeti liberalizmus, a magyar reformkor, a forradalom és szabadságharc stb.

Ha mai változatáért nem is rajongunk, lelki szemeink előtt megjelenik egy hajdanvolt liberális ideális képmása, aki nyitott szellemű, bátor, esetleg még nemzeti is (korábban tényleg akadtak ilyenek, sőt: egy időben szinte csak ilyenek akadtak).

A liberalizmus demó-verziója a felszabadítás: a létező korlátok lebontását, eltörlését, megszüntetését ígéri, és ezzel együtt egy szabadabb életet, nagyobb autonómiát, önrendelkezést, a választás szabadságát stb. A létező korlátok önkényesek, ezért minden esetleges korlátot (racionálisan) igazolni kell, vagy azokban meg kell mindenkinek egyeznie. Főszabály szerint (ezt azok is kívülről fújják, akik nem akarják) bárki szabadon tehet bármit, amíg a másik ugyanilyen jellegű szabadságát nem sérti. Nincs egyszerűbb, szebb, vonzóbb alapelv.

A gyakorlatban nem ezt látjuk. A liberalizmus története a gyakorlati politikában a korlátozások története.

Amíg az utópia meggyőző erővel bírt, addig az egyenlőség, a felszabadítás, az értelem, a haladás és egyéb ügyek miatt kellett keretek közé szorítani a szabadságot, olykor erőteljesebb korlátozások bevezetésével, mint amelyek a „felszabadítás“ előtt léteztek; manapság pedig az apokalipszis elkerülése érdekében kell ilyen korlátokat bevezetni, hiszen a folytonosan újrafogalmazott, reformált utópia végelgyengülésben kimúlni látszik: a klímakatasztrófa, a COVID, vagy a „populizmus“, esetleg a „gyűlöletbeszéd“ miatt kell korlátozni az egyéneket, a szólásszabadságot, vagy akár magát a választói akaratot is. (Természetesen felvethető, hogy nem csak liberális rezsimek hajoltak meg – többé vagy kevésbé – a nemzetközi gyógyszeripari lobbi és a liberális média azon óhajai előtt, hogy mindenkit zárjunk be és ültessünk monitor elé, ám ettől még a legabszurdabb korlátozások legelvetemültebb követelői kivétel nélkül haladárok voltak.)

Az utópia summum bonumát felváltotta a szekuláris apokalipszis summum maluma. A liberális jogkorlátozás nem azért szükséges, mert ezáltal eljutunk a létező világok legjobbikába, hanem azért, mert ezekkel kerüljük el az özönvizet, vagy a végidőket.

És aki azt hiszi, a liberálisoknál ez viszonylag új fejlemény, téved. Legkorábbi hőseiknél megtaláljuk annak gondolati magvait, hogy

az általuk elképzelt autonómia és szabadság nem jár mindenkinek, csak azoknak, akik már elérték a liberálisok által elfogadott „érettséget“.

Miként John Stuart Mill, a liberalizmus egyik legfőbb szentje érvelt A szabadságról (hö-hö) című művében: „Ahol a nép még kiskorú, ott a spontán fejlődés útjában álló kezdeti nehézségek oly nagyok, hogy ritkán lehet válogatni a leküzdésükre alkalmas eszközök között; s egy olyan uralkodó, akit a jobbítás szelleme vezet, jogosult bármilyen eszközt igénybe venni, ha ezzel egyébként esetleg elérhetetlen célt tud megvalósítani. Barbárokkal szemben a zsarnokság jogosult kormányzási forma, (!!!) ha a cél viszonyaik jobbá tétele, s az eszközök bizonyítottan e cél elérését szolgálják. A szabadság mint alapelv nem alkalmazható annál az időpontnál korábbi állapotokra, mikortól az emberiség képessé vált rá, hogy szabad és egyenlő viták révén tökéletesedjen.

Azaz, ha Utópia polgárai megfelelő emberanyaggá váltak, esetleg legyőzték a klímakatasztrófát vagy a populizmust.

A trükk persze az, hogy ezeket a célokat az istenadta létező emberek valahogy sosem érik el, ezért korlátozásuk mindig indokolt.

Szegény bennszülötteink lehet, hogy sohasem jutnak el a fejlettség megfelelő fokára ahhoz, hogy a liberálisok megajándékozzák őket a várva várt szabadsággal.

Bárki, aki rendelkezik józan ésszel, elfogadja, hogy korlátok nélkül képtelenség rendezett, békés életet élni. Ám ha a liberálisok is korlátozni akarnak bennünket, az a kérdés, miért az általuk felállított korlátokat kell elfogadnunk, és miért kell lebontanunk azokat, amelyeket az idő már igazolt: családot, nemzetet, közösségeket, vallást stb?

Miért jobb az érzékenységek védelme érdekében korlátozni a szólásszabadságot, mint, mondjuk, a blaszfémia miatt? Mivel a liberálisok utópiái éppúgy, mint az apokalipszis-vízióik, meglehetősen kérészéletűnek bizonyultak, a korlátozások igazolásának terhe az ő vállukat nyomja.

(Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek)

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ambaracurjan
2023. november 01. 17:45
"ám ettől még a legabszurdabb korlátozások legelvetemültebb követelői kivétel nélkül haladárok voltak.)" Ezzel nem értek teljesen egyet: én még emlékszem mikor itt a mandineren vérfideszesek verték magukat a földhöz hogy" kötelező oltást! kötelező oltást!"
Zokni
2023. augusztus 29. 22:49
Minden hazugság, amit ír (7):”Miért jobb az érzékenységek védelme érdekében korlátozni a szólásszabadságot, mint, mondjuk, a blaszfémia miatt?” Azt elárulom, hogy általában természetesen a szociális érzékenység része a vallási sokszínűség tolerálása is. Nem tudta? Csak most annak védelme kevésbé aktuális. Azt sem tudta?
Zokni
2023. augusztus 29. 22:35
Minden hazugság, amit ír (6):“…ha a liberálisok is korlátozni akarnak bennünket, az a kérdés, miért az általuk felállított korlátokat kell elfogadnunk, és miért kell lebontanunk azokat, amelyeket az idő már igazolt: családot, nemzetet, közösségeket, vallást stb?” Ez nem kérdés. Hanem az, hogy miért állítja be Maga, és a hasonló félkegyelműek (vagy simán csak aljas és önös érdek vezérelt) figurák úgy, mintha felsoroltak bármelyikét a liberális korlátoznák. S nem pedig a történelem, az adott körülmények által meghatározott feltételekkel működő és elfogadható intézmények lennének egy “liberális” (jobb, bal vagy bármilyen oldali) számára is. Pl., hogy mindegy, hogy a fia barátja szülei azonos neműek, hogy egy “nemzet” vegyes származású (zsidó, cigány…, még fekete is) lehet (mert a nemzet intézménye nem a másoktól való elkülönülést, hanem az együvé tartozók összefogását szolgálja), és persze a vallások egyenrangúsága. (Sztük nincs baj a kereszténységgel, de nem jobb, mint a többi vallás.)
Zokni
2023. augusztus 29. 13:21
Minden hazugság, amit ír (5):”Stuart Mill…egy olyan uralkodó, akit a jobbítás szelleme vezet, jogosult bármilyen eszközt igénybe venni, ha ezzel egyébként esetleg elérhetetlen célt tud megvalósítani…” Ez azért gyomorforgató, mert ugye jelenleg ez történik itt is. Maga is azért írta ezt a fércművet, mert a kormánypropaganda kórusában dalol, ami minden ellenvéleményt lesöpör, minden kételyt az Orbán rendszerével szemben eloszlat: merthogy utópia a liberalizmus, a baloldaliság ugye összemosva a kommunizmussal szintén. Azzal a különbséggel, hogy a nemzeti érzelem értelmetlen túldimenzionálását, az elnyomó rendszerekhez dörgölőzést, vmint a még feudális eredetű, és szervezettségű intézmények (egyházak) korrumpálását, a tudományos szabadság korlátozását, a pedagógusok megrendszabályozását és az emberi jogokba tiprást semmiféle jobbítás szándéka nem vezeti. Csak a sima hatalomvágy, az “eredeti” vagyon-felhalmozás, vmint a várható felelősségre vonástól való göcsős (és olykor jogos) félelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!