Keller András visszavonta a zeneakadémiai rektori pályázatát

2023. október 12. 17:31

Zeneakadémia egyik vezetője azzal fenyegette meg, amennyiben rektorrá választanák, világméretű lejárató kampányt indítanak ellene.

2023. október 12. 17:31

Keller András hegedűművész, karmester, a Concerto Budapest vezetője váratlanul visszavonta pályázatát a Zeneakadémia rektori tisztségére, miután a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellene. A sorozatos támadásokról, amelyek négy évtizedes pályája eredményeit és a személyét kívánják besározni, írt abban a levélben, amelyet Csák János kulturális és innovációs miniszternek juttatott el, és amelyben a miniszter felé a pályázattól való visszalépését bejelentette.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner megszerezte Keller András levelét, alább változtatás nélkül közöljük:


Csák János miniszter úr
Kulturális és Innovációs Minisztérium


Tisztelt Miniszter Úr!


A Zeneakadémia rektori pályázatára azért jelentkeztem, mert a magyar zeneélet kiemelkedő személyiségei kértek arra, hogy a vezetésemmel és közös szerepvállalásukkal megújulhasson a Zeneakadémia, és pezsgő egyetemi élet mellett hagyományaihoz méltón újra a világ vezető zenei egyetemei közé kerülhessen.

Március 12- én Vigh Andrea rektorasszony meglátogatott az otthonomban, és elmondta nekem, hogy egyedül engem tudna elképzelni a következő rektornak, és ehhez felajánlotta a segítségét. Bíztatása nagyon sokat jelentett számomra.

Pályázatomat abban a szellemben írtam, hogy Kodály zenei és nevelési elveit követve a Zeneakadémia megújításával hazánk zeneéletét felemeljük, a nemzeti kultúrában és oktatásban betöltött szerepét erősítsük, valamint fejlesszük az ország szellemi életét.  A világ számára érzésvilágunkat, identitásunkat a zenével tudjuk legjobban kifejezni, ezért a Zeneakadémia szerepe és pozícionálása a nemzetközi zenei életben kulturális nemzetstratégiai feladat.  Pályázatomban arra vállalkoztam, hogy a magyarság alkotó- és teremtőképességét, a magyar tehetséget és szellemet a zene univerzális nyelvén mutassuk be a világnak.

Az elmúlt három évben a Zeneművészeti Bizottság elnökeként minden lehetséges segítséget megadtam a Zeneakadémiának, közreműködésemmel komoly kiegészítő forrásokhoz jutott az intézmény, és tagja voltam Vigh Andrea tanácsadó testületének.

Az elmúlt hónapokban Rektorasszony támogatása ellenére a Zeneakadémia vezetése hónapokon keresztül lejárató rágalomkampányt indított ellenem a hazai és nemzetközi sajtóban, valamint a közösségi médiában. Minden ok nélkül sorozatosan értek aljas és alaptalan támadások, amelyek négy évtizedes pályám eredményeit és a személyemet kívánták besározni.

A pályázatom nyilvánosságra hozatala után azt az üzenetet kaptam a szenátus felől, "ha egy kőműves indul el ellenem, akkor azt fogják megválasztani” velem szemben.  Néhány nappal ezelőtt

a Zeneakadémia egyik vezetője újabb fenyegetést juttatott el hozzám: abban az esetben, ha rektorrá választanának, világméretű lejárató kampányt indítanak és tüntetést szerveznek ellenem.

A Zeneművészet fő célja a humánum, a szeretet, és az emberi jó közvetítése, a lélek felemelése, és érzelmi világunk kiteljesítése. A gyűlöletkeltés, rágalmazás és fenyegetés a legtávolabb áll a művészettől, méltatlan Liszt Ferenc szelleméhez, méltatlan a Zeneakadémia diákjaihoz és tanári karához, és méltatlan a magyar kultúrához.  

Pályázatom megvalósításához béke és konstruktív együttműködés szükséges. Mérlegelve a körülményeket, ebben a légkörben jelenleg nem megvalósítható a pályázatom, ezért azt a mai napon visszavonom.

Több mint négy évtizedes pályám során minden energiámat és tehetségemet a magyar kultúra építésére szántam.  Szívből remélem, lesz olyan feladatom a jövőben, amellyel az egész magyar zene ügyét szolgálhatom.


Tisztelettel,

Keller András

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2023. október 19. 08:23
"világméretű lejárató kampányt indítanak" Ez a zsidó terrorizmus, mely mindnyájunk jelenét, jövőjét mérgezi! -mindenkinek evidens, hogy "világméretű lejárató kampány" fegyvere, a kirekesztően kisajátított zsidó média, így a fenyegetést mindenki tudhatja, hová tegye... A zsidó hisztéria hatékony, átütő erejű, meghatározó! Visszautasítani Magyarországon lehetetlen, bele kell nyugodnunk, túl kell élnünk..! -vigasztaljon minket az a tudat, ismeret, hogy még Róma is elbukott...
Vata Aripeit
2023. október 12. 19:29
Nos, ehhez nem kell sokat hozzáfűzni. A rohadt kommunista polip mindenkit kicsinál. Mindenkit, akinek nincs elég ereje, aki naív, aki azt hiszi, hogy emberekkel van dolga. Orbán Viktor -t azért is tisztelem, mert a sok mocsok ellenére - amit már világszinten összehordanak ellene - képes leszarni őket. Ettől vannak rá igazán kiborulva. Vele szemben nem működik a komcsivudu. Sajnálom Keller Andrást, de megértem.
Józsi6
2023. október 12. 19:15
Jaj Keller Bandi ! SZóval nem igaz, hogy le sem szartad az óráidat, aminek 70 %-ára be sem mentél. Talán több alázat kellett volna - KORÁBBAN.
Hangillat
2023. október 12. 18:49
Zenebona. Zen-e akadémia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!