Mozarttal segítenek a világon – a Concerto Budapest élőben közvetíti vasárnapi esti koncertjét

2024. február 29. 18:07

A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével idén is egynapos koncertsorozatot szentel Wolfgang Amadeus Mozartnak. A március 3-án, este fél nyolckor kezdődő zeneakadémiai zárókoncertet ráadásul bárki a földön élőben követheti a Gramophone.co.uk platformon, valamint az egyik magyarországi hírportál címoldalán.

2024. február 29. 18:07
null

A Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével 2018 óta évről évre egynapos koncertsorozatot szentel a klasszikus zene örök kedvencének, Wolfgang Amadeus Mozartnak vagy inkább a világ közös és olthatatlan Mozart-rajongásának. 

Így történik ez 2024 márciusának első vasárnapján (3-án) is a Zeneakadémián. Klarinét- és kürtverseny, nyitányok, szimfóniák, kamaraművek, zongoraverseny, egy sor műfaj reprezentálja az egymást követő koncerteken Mozart művészetét, olyan kiváló előadókkal, mint Wenzel Fuchs klarinétművész, Stefan Dohr kürtművész, Bogányi Gergely zongoraművész vagy Arvid Engegård hegedűművész-karmester. Az este fél 8-kor kezdődő zárókoncertet az egész világon élőben követhetik Mozart rajongói, hiszen egyedülálló módon az egyik legnagyobb és legismertebb klasszikus zenei platform, a brit Gramophone.co.uk, valamint az Index is közvetíti az eseményt.  

Viszonylag későn kerültem Mozarthoz közel. Sok tekintetben az alkatom, a személyiségem alapján Beethoven és Bartók közelebb áll hozzám, de egy ideje Mozart egészen különleges helyet foglal el a lelkemben. 

Több mint zene, művészete isteni jelenség. Mozarttal segíteni lehet a világon. 

Zenéjére van egy szó, ami közhelyesen hangzik, mégis igaz: hogy »örök«. Egy olyan csodája az emberi kultúrának, ami beláthatatlan, mint az univerzum” – vallja Keller András, a fesztivál művészeti vezetője. 

Mozart zenéje visszaadja az elveszett Paradicsomot, hiszen az emberi lét csodáját képes volt hangokban megmutatni. Az öröm és a fájdalom is magasrendűen, mégis egyszerűen és természetesen szólal meg műveiben. Ha átadjuk magunkat a zenéjének, békére lelhetünk.

Keller András a Concerto Budapestet vezényli. (Fotó: Felvégi Andrea/Concerto Budapest)                               

Az idei évadban a Berlini Filharmonikusok két kiemelkedő fúvós szólistája, Wenzel Fuchs klarinétművész és Stefan Dohr kürtművész érkezik a Zeneakadémiára, hogy a fesztivál közönsége a zeneszerző leggyönyörűbb fúvós hangszerekre írt műveiből válogathasson. Hozzájuk csatlakozik a Concerto Budapest két visszatérő vendégművésze, Bogányi Gergely zongoraművész és Arvid Engegård norvég hegedűművész-karmester. 

Ezt is ajánljuk a témában

A koncerteken elhangzik többek között a 3. és 4. Esz-dúr kürtverseny, az Esz-dúr sinfonia concertante oboára, kürtre, klarinétra és fagottra, az A-dúr klarinétötös a Keller Quartet közreműködésével, az A-dúr klarinétverseny és a d-moll zongoraverseny. Simon Izabella zongoraművész jóvoltából, immár hagyományos módon, a legkisebbek is megismerkedhetnek Mozart zenéjével a Kupolaterembe meghirdetett gyerekprogramon.  A fesztivál házigazdája Batta András lesz.

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója így fogalmaz: 

A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, mely a magyar klasszikus zenei élet fellendülését szolgálja. Mint az összes fesztiválunk, a Mozart-nap is hatalmas vállalás. 

A közönség koncentrált formában, egy teljes napon át sztárszólisták előadásában, világszínvonalú produkciókat hallgatva találkozhat Mozart csodálatos műveivel.”  

A Keller András művészeti vezetésével és Szabó Stein Imre rendezésében megvalósuló Mozart-nap zárókoncertjének élő közvetítése szó szerint a világ szeme előtt zajlik majd.

Ebben az évben sikerült rábeszélnem a világ vezető klasszikus zenei portálját, a Gramophone-t, hogy csatlakozzon, ami példa nélkül álló lehetőség, 

hisz a Gramophone Magazine csak a legritkábban nyitja ki kapuit élő koncertközvetítések előtt.

 2024-ben zene- és médiatörténeti pillanat lesz, amikor a zárókoncertet egy időben nézheti az Index.hu címlapján főként a magyar, és a Gramophone.co.uk címlapján az Egyesült Királyság és a nagyvilág közönsége”  

– nyilatkozta Szabó Stein Imre, a streamközvetítés vezető rendezője és szervezője. Hozzátette, abban a szerencsében van része, hogy egy nagyszerű zenekarral és egy újító szellemű karmesterrel dolgozik együtt. Megpróbálnak bátor megközelítést alkalmazni, sok filmszerű mozgást, drámai közelképet, mindvégig hűen a kompozíció belső áramlásához.

A koncert szünetében a közvetítés közönsége a nap eseményeiről, a fellépő művészekről és az alkotókról láthat rövid összefoglalót. 

 

Nyitókép: Concerto Budapest (Mudra László)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. február 29. 19:38
Lehet, a Requiemet kellene játszani. Az időszerű lesz. Már ha lesz rá idő még.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!