Legyen ingyenes az inzulin!

2020. február 20. 09:24

Az inzulinkartell ragadozó árképzése közegészségügyi válságot váltott ki.

2020. február 20. 09:24
Merrill Goozner

„Az inzulinkartell ragadozó árképzése közegészségügyi válságot váltott ki. A cukorbetegek meghalnak, miután saját maguk állítják be az adagjukat a túlárazott inzulinból. Az elmúlt évtized elképesztő áremelkedéseitől a betegek már alig kapnak levegőt, mintha oxigénhiányos túrázók lennének a Mount Everesten.

Az inzulinkudarc egy sokkal nagyobb válságot tükröz. A készpénzkiadások hirtelen növekedése miatt betegek milliói nem tudták megfizetni a gyógyszereiket. A közelmúltban végzett egy kutatást a Kaiser Family Foundation, amiből kiderült hogy

az amerikaiak többsége a gyógyszerek magas költségeit tartja az egészségügyi ellátás legsúlyosabb problémájának.

Az összes vényköteles gyógyszerrel kapcsolatos horrortörténet közül az inzuliné a legrosszabb. Az inzulin esete jól szemléltet mindent, ami jelenleg nincs rendben a gyógyszerpiaccal. Az inzulint természetes esetben általában a hasnyálmirigy termeli, hogy a vérben cukrot dolgozzon fel, és először 1920-ban izolálták, majd használták fel a cukorbetegségből eredő halálesetek megelőzésére. Az emberi inzulin bioszintetikus változatát több mint három évtizeddel ezelőtt találták fel, és már nincs szabadalom alatt. Mégis az inzulinpiacot irányító három vállalkozásból álló kartell – az Eli Lilly, a Sanofi és a Novo Nordisk – még mindig nem szembesül a versennyel, amit az alacsony költségű generikus gyógyszerekkel kellene vívjon, mely gyógyszerek jellemzően a gyártási költségeiknél alig magasabb haszonkulcsot érnek el (közel sem az 500 százalékos haszonkulcsot, ami a még szabadalom alatti márkás gyógyszerekre jellemző). Miért? Ezek a cégek elsődleges kedvezményezettjei egy jól finanszírozott biotechnológiai iparági lobbikampánynak, amely meggyőzte az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökséget (FDA), hogy hosszú és költséges klinikai vizsgálatokat kérjen bármilyen bio-analóg esetében (a bioszintetikus generikus szerek ipari neve), ezeknek a költségei így a márkázott eredetik költségeihez közelítenek.”

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petkó Zsigmond
2022. március 24. 22:34
Támogatott inzulin lesz az. Az amcsiké meg nem.
nyúlgerinc
2020. március 16. 20:20
Ha időben szólt volna..nem is olyan régen tértem vissza Kanadából.
Nehidd El
2020. március 16. 20:20
Az nem úgy van, hogy csak nálunk katasztrofális az egészségügy, a nyugat hírből sem ismeri a hasonló zavarokat? Most egy világ dőlt össze bennem. És pakolhatom ki a bőröndöt is, amit az emigráláshoz raktam össze.
Akitlosz
2020. március 04. 03:49
De ahhoz jövedelem is kell. Akinek nincsen pénze gyógyszerre rajta nem segít az adókedvezmény. Általában nem a betegek a legjobban fizetett munkaerők, már ha egyáltalán azok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!