A befektetőknek egy a lényeg: a Biden-segélyt költsék el az emberek!

2021. március 20. 03:09

Joe Biden amerikai elnök vezette kormány első jelentős törvény alkotói lépéseként bevezetésre kerülő ösztönzőcsomag hatásait, mindenki árgus szemmel követi.

2021. március 20. 03:09
null

A gazdasági program a történelem egyik legnagyobb mentőcsomagja, mely kiterjed az amerikai háztartásokra, kisvállalkozásokra és a gazdaságra is. Az 1900 milliárd dolláros koronavírus-segélyek közvetlenül a háztartásokba jutó részét, a héten kezdik kiutalni.

Valószínűleg a világ legnagyobb élőben nézhető valóság show-ja zajlik, amit Amerika szolgáltat. Az új kormány támogatói szurkolnak a sikerének, még az ellenzékiek kezüket dörzsölve bíznak az elbukásban. A világon mindenki véleményt alkot a támogató csomagról, latolgatják a sikerességét és számolgatják annak hatásait.

Minden szektor a saját érdekei mentén elemzi a hatásokat

Közgazdászok véleménye szerint a programnak megvannak a maga rákfenéi, de abban nagy az egyetértés, hogy a vírus rengeteg, már amúgy is perem szélen lévő családot méltatlan helyzetbe hozott, ezért a segélyezés őket kell, hogy megcélozza. 

A Bank of America kutatási beruházási bizottságának vezetője Jared Woodard szerint a 2021-es befektetőket az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy a gazdaság teljes újraindításakor a háztartások mire fogják költeni a pénzüket.  

Az előrejelzések szerint az emberek el fogják költeni a támogatást, a befektetők mégis ennek ellenkezőjétől tartanak.

A Bank of America szerint két lehetséges forgatókönyv létezik

Az egyik mi szerint az amerikaiak folytatják az eddig tapasztalt költekező, felélő magatartást, azaz a Nagy kiadások verzió lép életbe, amely tartós reálgazdasági fogyasztási boomhoz vezet. Ezzel nőhetnek a bérek és a szolgáltatások inflációja, a GDP ugyan emelkedik, de a részvényeknél csökkenés lesz tapasztalható. A másik verzió ennek ellenkezője a Nagy megtakarítás, amikor a fogyasztás visszaáll a trend felé, majd a stagnálás lesz jellemző. A háztartások megtakarításra fordított készpénzt kezdenek tartani.

Nem csak Amerika, de világszinten a pénzügyi szektor szereplői is sötétben tapogatózva, latolgatják a gazdaságélénkítő program hatásait. 

A jelenlegi statisztikák rendkívül torz képet adnak a családok költekezési szokásairól, amelyekből csak találgatni lehet, hogy a jövőben miképpen alakulnak a fogyasztói döntések a megkapott támogatás összegével. Az azonban világosan látszik, hogy még mindig sokkal kevesebbet költenek az emberek, mint a vírus megindulása előtt, ugyanakkor többen vannak, akik megtakarítottak vagy adósságot tudtak rendezni. 

Az, hogy egy adott dollár elköltésre kerül-e nem meglepő módon attól függ, hogy melyik társadalmi osztály pénztárcáját nézzük. A Boston Fed egyik tanulmánya szerint normál körülmények között a háztartások alsó 20 százaléka valószínűleg minden megkeresett dollár 0,97 dollárját költötte el, míg a felső 20 százalék minden további dollárból csupán 0,48 dollárt költött. Tehát azok, akik a pénzt nem költik, nem is járulnak hozzá a gazdaság fellendítésének céljához. Így beléjük hiába és nem hatékonyan fektet az amerikai állam. 

A Bank of America februárban 3000 embert kérdezett meg, hogy mire fordítják majd a támogatást. A legnagyobb százalékban a megkérdezettek az adósságaikat szeretnék rendezni, majd megtakarítás céljára használják fel és csak kevesen fektetik be. Mindhárom válasz megtakarítás jellegű, így a gazdaságot egyik sem lendíti fel. 

Az pedig, hogy a valóságban hogyan alakul az amerikai állam ösztönző csomagja hamarosan kiderül. Dőljenek hátra, szurkoljanak kedvencüknek és ne felejtsenek el popcornt hozni, mert az egészen biztos, hogy még érdekes fordulatoknak lehetünk szemtanúi. 

A cikk szerzője: Szalga Bogi

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
qwrtzq
2021. április 04. 15:09
Detroit drogpiaca fellélegezhet.
istvánkeve
2021. március 21. 12:54
Addig nincs baj (infláció) amíg ez az óriási mennyiségü frissen nyomtatott papír(pénz) csupán másfajta papírrá változik. Az EU 750 Mrd-ja pedig - ha kifüstölödik a kéményen - nem okozhat környezeti kárt, mert füstszürö lesz a kéményen, hála a zöld frakciónak.
Akitlosz
2021. március 20. 11:58
Nem igaz, hogy azok segítik a gazdaságot, akik elköltik a pénzüket. Ők sohasem fognak gyárakat építeni, sohasem fognak munkát adni a többi embernek. De még csak hitelezni sem fognak az államnak. Ha az emberek felélnék a pénzüket, akkor ki vásárolna államkötvényeket? Akkor ki építene gyárakat? Nem, nem jó sem gazdaságilag, sem társadalmilag, ha az emberke elköltik a pénzüket és így mindenki szegény. Sőt, eleve már az sem jó, hogy az állam is csak hitelből képes fenntartani magát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!