Úton a tiszta energia felé

2021. március 21. 07:42

A Világbank új jelentése, „Minerals for Climate Action: A tiszta energia átmenet ásványi intenzitása” megállapítja, hogy az ásványok, például a grafit, a lítium és a kobalt termelése 2050-re közel 500 százalékos növekedést kell, hogy produkáljon ahhoz, hogy megfeleljen a tiszta energiatechnológiák iránti növekvő igénynek.

2021. március 21. 07:42
null

A becslés szerint több mint 3 milliárd tonna ásványi anyagra és fémre lesz szükség, hogy elérje a 2 Celsius fok alatti átlaghőmérséklet emelkedéshez szükséges szél-, nap- és geotermikus energia, valamint energiatárolás telepítését.

Ezt a megállapítás alátámasztja egy korábbi, 2017-es tanulmány konklúzióját, miszerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő megvalósítása érdekében, jelentősen megnő a kereslet több kulcsfontosságú ásványi anyag és fém iránt a tisztább gyártású energiatechnológiák érdekében.

Az Európai Uniónak nem csak alkalmazkodnia kell, de vezető szerepet kell vállalnia a tiszta energiaforrások használatában. Ennek jegyében azt vállalta, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. 

Miért olyan fontos az áttérés?

Az éghajlatváltozás vitathatatlanul az emberiség legnagyobb kihívása. A klímaválság kezelésének egyik jelentős módja a jelenlegi fosszilis tüzelőanyag alapú energiarendszerek teljes átalakítása, amely helyett az alacsony szén-dioxid-kibocsátású megújuló energiaforrások dominálnak.

A tiszta energia átmenet rendkívül ásványi anyagigényes lesz

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiák, mint például a szélturbinák, a napelemek és az ezen energiák tárolásához szükséges akkumulátorok, növekvő keresletük kielégítéséhez egész alapanyag-készletet igényelnek. 

A Világbank becslései szerint az akkumulátor fémek iránti kereslet, a 2019-es termelési szinthez képest 200-500 százalékos növekedés között várható. A lítium iránti kereslet csaknem 965 százalékos növekedését fog eredményezni. 

Ez azt jelenti, hogy a jelenleg forgalomban lévő anyagok pusztán csak újrafeldolgozása nem képes kielégíteni ezt a növekvő igényt. Ugyanakkor nem szabad lebecsülni egy cirkuláló gazdaság megteremtését, melyben kiemelet szerephez juthat a termékek második életre történő felhasználása és újrahasznosítása. 

A Világbank azt is megállapította, hogy az emberiség az elmúlt 5000 évben közel 550 millió tonna rézt nyert ki. Úgy gondolják, hogy ha társadalmunk elegendő alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiát akar felépíteni az éghajlatváltozás kezelésére és a globális felmelegedés 2 Celsius fokos forgatókönyvén belül maradására, akkor ugyanezt a számot 25 év alatt kell kitermelni.

Ez egyértelműen jelentős hatással lesz a bányászatra és a nyersanyagiparra: a bányákban a jelenlegi termelés ugyan növelhető, hogy az kielégítse ezt az igényt, de egyre fontosabb új forrásokat találni ezekre a nyersanyagokra. Az ásványkinyerés jelentős előnye, hogy a fémek (elméletileg) végtelen számban újrafeldolgozhatóak, ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal, amelyek kivonásuk és elégetésük után örökre elvesznek.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!