Az európai bankszektor az eddiginél is több pénzt fektet az informatikai biztonságba

2021. május 04. 20:52

A világjárvány beköszöntével a szervezeteknek át kellett tervezniük informatikai rendszereiket a biztonságos működtetésért, hiszen a megnövekedett internetes fenyegetések miatt az eddiginél is fontosabbá vált az adatok megfelelő védelme. Ezzel párhuzamosan növekedett az Európán belüli informatikai biztonsággal kapcsolatos beruházások száma is, amelyek idén még tovább bővülnek az előrejelzések szerint.

2021. május 04. 20:52
null

A Nemzetközi Adattársaság (International Data Corporation-IDC) legfrissebb világpiaci elemzése szerint az informatikával kapcsolatos biztonsági befektetések száma 2021-ben meghaladja a 35,6 milliárd dollárt, ami 2024-re akár 46,7 milliárdra is emelkedhet.

Az informatikai biztonság fejlesztése

A bankszektorban, különösen az európaiban a legnagyobb kiadásokat rendszerint az IT biztonságra fordítják, hiszen rengeteg érzékeny ügyféladattal dolgoznak. A pandémia azonban nem csak a bankszektor, de más ágazatok figyelmét is felhívta az ügyfelek távoli kiszolgálásának veszélyeire, még inkább elengedhetetlenné téve az adatvédelmet és a digitális bizalom kialakítását. 

Az előrejelzések szerint a bankszektor informatikai kiadásai idén éves szinten 7,3 százalékkal nőhetnek, elérve a 4,8 milliárd dollárt. Ezt követi a diszkrét gyártás, ami közel 7 százalékkal eléri a 3,8 milliárd dollárt, majd a folyamatgyártás 7,6 százalékos növekedéssel és 3,1 milliárd dolláros kiadással. 

Ha szolgáltatási kategóriák szerint vizsgáljuk a beruházásokat, akkor ezévben a biztonsági szolgáltatások fogják kitenni az IT beruházások legnagyobb részét, ami egyre csak növekszik, hiszen az európai szervezetek várhatóan felgyorsítják digitalizációs folyamataikat és rendszereiket a felhőbe költöztetik. Várható, hogy a biztonsági szoftverekkel és hardverekkel kapcsolatos beruházások nem fognak ennyire gyorsan növekvő tendenciát mutatni.

„A pandémia megjelenésével az európai szervezetek stratégiailag kezdték megtervezni az egyre digitálisabb jövőt, ahol a vállalkozások, az alkalmazottak, a partnerek és az ügyfelek közötti interakciók már túlnyomórészt digitálisak és nem fizikaiak” – mondta Mark Child, az IDC kutatási menedzsere.

Értékelésük szerint egy ilyen digitális átállás biztonságos infrastruktúrát igényel, ehhez pedig nem minden szervezet rendelkezik a megfelelő belső erőforrásokkal és szakértelemmel. 

Mi várható Európában az elkövetkező években?

2020 folyamán a közép- és kelet európai országok jelentős befektetéseket vontak be az informatikai biztonság fejlesztésére. Ez várhatóan 2024-ig folytatódni fog, hiszen megnőtt az igény a digitális szolgáltatásokra, emellett pedig biztosítani kell a távmunkát, a távoktatást és minden olyan műveletet, melyekben a fizikai jelenlét nem lehetséges.

A cikket fordította Pál Fanni.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!