Eladó állampolgárság: szökevények, politikusok és bűnözők vásárolják fel az arany útleveleket

2021. augusztus 18. 19:07

Vanuatu egy látszólag békés, meghitt, csendes-óceáni ország, ahol a világ elől elbújva strandolhat az ember a háborítatlan partszakaszokon. Azonban a nyugodt kép mögött ellentmondásos, félrevezető politikai szálak húzódnak, mint például a 2000 bűnözőt rejtő „arany útlevélrendszer”, mellyel bárki állampolgárságot vásárolhat, ráadásul vízummentes beutazási lehetőséget kap az Európai Unióba és az Egyesült Királyságba.

2021. augusztus 18. 19:07
null

Az ország fejlesztési programja révén állampolgárságot kapott személyek között számtalan megkérdőjelezhető előéletű ember állt, mint például egy szíriai üzletember, akinek vállalkozásait súlyos amerikai szankciók sújtották, egy gyanús észak-koreai politikus, egy olasz üzletember, akit a Vatikán zsarolásával vádolnak, egy hírhedt ausztrál motorkerékpár-banda volt tagja és egy dél-afrikai testvérpár, akiket 3,6 milliárd dolláros kriptovaluta rablással vádolnak.

Az útlevélrendszer lehetővé teszi, hogy a külföldi állampolgárok 130 ezer amerikai dollárért állampolgárságot vásároljanak maguknak, ami általában 1 hónap alatt el is készül, és még csak a kérvényező személyes jelenléte sem szükséges hozzá. Az ügynökségek által a világ egyik leggyorsabb, legolcsóbb és leglazább „arany útlevélrendszerként” emlegetett program korlátlan, vízummentes hozzáférést biztosít 130 országba, köztük az EU országaiba és az Egyesült Királyságba is. Emellett Vanuatu adóparadicsomként is működik jövedelem-, társasági- és vagyonadó nélkül.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy a rendszer kiskaput biztosít az EU-ba és az Egyesült Királyságba való belépéshez, és lehetővé teszi a transznacionális bűnszervezetek számára, hogy bázist létesítsenek a csendes-óceáni országban, valamint a vonzó adózási törvények miatt, még a pénzmosást is lehetővé teszik.

Út az új identitásokhoz

Az útlevélprogram működtetése – amely tavaly több mint 116 millió dollárt hozott a vanuatui kormánynak – erősen vitatott. Vanuatu 2020-ban nagyjából 2200 útlevelet bocsátott ki ezen a programon keresztül, melynek több mint fele (körülbelül 1200) kínai állampolgárok részére lett kiállítva. A kínaiak után a leggyakoribbak a nigériai, orosz, libanoni, iráni, líbiai, szír és afgán állampolgárok voltak, valamint húsz amerikai, hat ausztrál és néhány európai személy neve is szerepelt a jelentkezők között. 

A befektetéssel járó állampolgársági rendszer nem törvényellenes, a világ számos országa kínál ilyen programokat. A jelentkezésnek pedig számos jogos oka lehet, beleértve a szabad mozgást vagy az adómentes offshore banki kiváltságokat, azonban jobb figyelemmel kísérni ezeket a tevékenységeket, mert vonzó ajánlat lehet a bűnszervezetek tagjai számára. 

Akár a kábítószer-kereskedelem, akár a pénzmosás veszélye is fennállhat, de az állampolgárságot kapók legálisan megváltoztathatják a nevüket is, így viszont gyakorlatilag biztosított számukra az új identitás. Miután megkapták az állampolgárságukat, egyszerűen megváltoztathatják a nevüket, csupán egy motivációs levelet kell írjanak az indokkal, és már ki is bocsátják számukra az új útlevelet az új nevükkel. Ezzel pedig büntetett előéletű személyek kezdhetnek új életet és léphetnek be olyan országokba, ahova amúgy a bűnügyi hátterük miatt nem mehetnének.

Ezekre az aggodalmakra válaszolva, Ronald Warsal, a Vanuatu Állampolgársági Hivatal és Bizottság elnöke elmondta:

Vanuatu aláírta a legtöbb nemzetközileg szankcionált szerződést, amelyek megtiltják a transznacionális bűnszervezetek működését a joghatóságban, és mint ilyen, a nemzetközi bűnszervezeteknek nehéz bázist létrehozniuk Vanuatuban.

Azt is elmondta, hogy az illetékes hatóságoknak ellenőrzéseket kell végezniük, mielőtt engedélyeznék a törvényes névváltoztatást.

Az Európai Unió aggályai

Az EU további aggodalmát fejezte ki az intézkedésekkel kapcsolatban, és arra kényszerítette Vanuatut, hogy fokozott ellenőrzéseket végezzenek a programmal kapcsolatban. Ennek ellenére a felfedett dokumentumok azt mutatják, hogy még idén januárjában is adott ki útleveleket Vanuatu olyan személyeknek, akiket csalással, bűncselekménnyel vagy más kétes tevékenységekkel vádolnak a saját országukban. 

A lista színes karaktereket tartalmaz, mint például egy FIFA vezetőt, egy emirátusi hercegnőt vagy egy nigériai televangelistát, azaz tévés lelkészt, akiknek mind van valamilyen függőben lévő bírósági ügye. A The Guardian azonosította Líbia volt miniszterelnökét, Fayez al-Sarraj-t is, aki csak egy a számos prominens politikai személyiség közül, akik megvásárolták vanuatui állampolgárságukat.

Bevételi forrás

Vanuatu a világ egyik legszegényebb országa. A Világbank statisztikái szerint 2780 dollár az egy főre jutó GDP, ami főként a múltbéli természeti katasztrófák miatti eladósodás következménye. Jelenleg az útlevelek értékesítése a legnagyobb bevételi forrás a kormány számára, mely az összes állami bevétel 42 százalékát teszi ki. A Covid-19 járvány ellenére az állampolgárság iránti kereslet nőtt, és az ebből származó bevételeket a kormány az adósságok törlesztésére használta fel. 

Az útlevélkérelmek ellenőrzését az állami befolyású pénzügyi hírszerzési egység végzi, de nyilvánvalóan nem érdekük, hogy sok kérelmet kiselejtezzenek, hiszen így magukat fosztanák meg a bevételtől. A tervek szerint egy európai, nemzetközi hírű céget is bérelnének, hogy segítsen az átvilágítási folyamatokban, de sokak szerint ez sértené az ország szuverenitását, amely majdnem egy évtizedes küzdelem után függetlenedett 1980-ban Franciaországtól és az Egyesült Királyságtól.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!