Kína törölte az EU-s főképviselő látogatását

2023. július 05. 09:05

Mérgesedik a helyzet, Josep Borrell jövő heti útját indoklás nélkül törölték Pekingben.

2023. július 05. 09:05
BORRELL FONTELLES, Josep

Révész Béla Ákos írása a Makronómon

Átok ül az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tervezett kínai látogatásán. Áprilisban pozitív COVID-tesztje miatt volt kénytelen elhalasztani útját,  most azonban Peking mondta le látogatását, mégpedig minden indoklás nélkül. 

Borrell a tervek szerint július 10-én utazott volna Kínába, hogy „stratégiai kérdéseket” vitasson meg  ottani kollégájával, elsősorban az emberi jogok tiszteletben tartásáról és az orosz háborúról. Kína azonban érezhetően ingerült lett a kilincset egymásnak adó európai politikusok „elvárásaitól”, miközben az Európai Unió immár gazdaságbiztonsági stratégiája részévé tette az értelmezhetetlen „kockázatmentesítés” kifejezést, amely a gyakorlatban a kínai kereskedelmi kapcsolatok fokozatos leépítését célozza meg, a világ második legnagyobb gazdaságát „gazdasági versenytársnak és rendszerszintű riválisnak” nevezve.

Áprilisban Borrell – betegsége miatt meghiúsult látogatásának – tervezett beszédét így is elérhetővé tette. Ebben még igen harciasan (és a német külügyminiszter otromba stílusához hasonló módon) rázta öklét Kínára, mondván, az EU és az ázsiai gigász bizalmi kapcsolata attól függ, mire tudja rávenni Peking Moszkvát az ukrajnai háború ügyében. Ezt tetézte Brüsszel első felindulásból „leválásnak”, majd „kockázatmentesítésnek” nevezett terve, amelynek hallatán Kína egyértelművé tette: ha az EU ragaszkodik hozzá, az saját magának fog fájni a legjobban.

Borrell május végén már tompítani igyekezett az EU–Kína feszültséget, és minden lehetséges helyen azt kommunikálta, hogy az uniónak esze ágában sincs leválni a kínai kereskedelemről,  mindössze a „kockázatmentesítés” jegyében igyekszik alternatív megoldásokat is találni. Úgy tűnik, ez sem nyerte el teljes mértékben Peking tetszését.

Az oroszlán bajsza

Kína nem indokolta ugyan a látogatás törlését, az azonban világos, hogy Peking most unta meg a diplomáciai könnyed játékot, és válaszul a folyamatos kereskedelmi, gazdasági provokációkra, keményebb lépésekre szánta el magát. A héten úgy döntött, a fenyegetésekre fenyegetéssel válaszol, és 

bejelentette, hogy korlátozni fogja a kritikus ásványi anyagok, első körben a gallium és a germánium exportját. 

Az EU a számára létfontosságú gallium 71 százalékát, míg a germánium 45 százalékát szerzi be Kínából, így nem nehéz értelmezni, mit jelent a zöldátállás lázában égő, de nyersanyagban meglehetősen csehül álló unió, valamint Európa chipgyártása, távközlési tervei és elektromos járműipara számára a döntés.

Borrell hivatala zavarba jött a látogatás törlésének hírére, és egyelőre nem kommunikálja a kínos epizódot. Az EU és Kína közötti párbeszéd tervezetten szeptemberben folytatódhat, ám mivel a feszültség egyre tapinthatóbb a két fél között, addigra ismét változhat a helyzet. Brüsszel mindenáron még az idén szeretné tető alá hozni a csúcsvezetői tárgyalásokat, de tekintve, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen is (április óta) mostanáig várt arra, hogy eljusson Kínába, és tárgyaljon a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, elképzelhető, hogy a brüsszeli elitet Peking egyszerűen a parkolóba tessékeli. 
További értesítésig.


 

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand


 

 

 


 

 

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2023. július 19. 18:49
Kína NEM kommunista. Kína császársag. A mandarinok uralma alatt.
survivor
2023. július 19. 18:46
Eu ? Usa ellensége Kína ellensége Tök jó....
Dixtroy
2023. július 18. 07:52
"Borrell a tervek szerint július 10-én utazott volna Kínába, hogy „stratégiai kérdéseket” vitasson meg ottani kollégájával, elsősorban az emberi jogok tiszteletben tartásáról és az orosz háborúról." Józsi baszd meg, hát kit érdekel ez, hogy ti mit gondoltok? És csodálkozol?
laikus19-2
2023. július 06. 08:33
A kínaiak tudják, hogy a jelenlegi EU vezetés az USA 51. tagállamának felel meg, a többi tagállamot megillető jogosítványok nélkül, ennek megfelelően viselkednek velük. Soha nem gondoltam volna, hogy a kínai kommunista párt által vezetett ország képes elismerést kiváltani belőlem a nyugattal szemben. Ide jutottunk, és elnézve a mai nyugati országok vezetését, lesz még lejjebb is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!