Besül a szaúdi fociprojekt? – Benzema is otthagyhatja az arabokat

2024. január 22. 16:48

A francia labdarúgó jelenleg klubja, az al-Ittihad vezetésével tárgyal a jövőjéről, és nem tudni marad-e Szaúd-Arábiában.

2024. január 22. 16:48
Dzsidda, 2023. június 9.
Karim Benzema, a szaúdi élvonal címvédõjének, az Al-Ittihadnak az újonnan igazolt francia játékosa köszönti a szurkolókat a Dzsiddában rendezett bemutatóján 2023. június 8-án. Benzema 14 év után hagyta ott a Real Madridot és igazolt három évre a szaúdi csapathoz.
MTI/EPA

Bizonytalanná vált a nyáron a Real Madridtól a szaúdi bajnokságba igazolt Karim Benzema jövője az Al-Ittihad csapatánál – közölte a transzerügyekben mindig jól érteült Fabrizio Romano az X-en. Az olasz labdarúgó-szakíró bejegyzése szerint a marokkói származású francia labdarúgó jelenleg nem edz csapattársaival, és tárgyalásokat folytat a jövőjéről a klub vezetőségével. 

A szaúdi klub vezetői ragaoszkodnak a francia játékos maradásához, és arra is nyitottak, hogy még januárban egy másik szaúdi klubhoz igazoljon. A labdarúgó számára ez akár csábító megoldás is lehet, hiszen mivel Szaúd-Arábiában csillagászati mértékű fizetésükből sem kell adózniuk a játékosoknak,  komoly anyagi veszteséget jelentene az Európába való visszatérés. Pedig van iránta érdeklődés, ráadásul épp 

nevelőegyesülete, a francia Olympique Lyon szerződtetné, ám olyan összegbe kerülne nekik, hogy kevés az esély egy ilyen üzletre.  

A francia sportlap, a l'Equipe értesülései szerint jelenleg valószínűbb, hogy Benzema jól érzi magát az Al-Ittihadban, és maradni fog az araboknál, 

Besülni látszik a szaúdi fociprojekt

Szaúd-Arábia egy évvel ezelőtt tette meg az első nagy lépést ambíciózus célja, a szaúdi labdarúgó-bajnokság európai szintre fejlesztése felé azzal, hogy Cristiano Ronaldo eddig példátlan, elképesztő összegű szerződéssel csatlakozott az Al-Nasszr-hoz. A CR7-hatásnak meg is volt az eredménye, hiszen a szaúdi klubok nyáron rákapcsoltak és egy tucat európai topjátékost csábítottak magukhoz. 

A Transfermarkt adatai szerint az idei átigazolási időszakban csak augusztus 23-ig 775 millió eurót költöttek el európai igazolásokra a szaúdi klubok.

Nagy változás, hogy az arabok az eddigi trendet felülírva nem csak pályafutásuk vége felé járó, rengeteg pénzért levezetni érkező labdarúgókat igazoltak le, hanem több tíz milliós értékű, húszas éveiket taposó, erejük teljében lévő, Európa legjobb csapatai által keresett játékosok is csatlakoztak hozzájuk. Köztük például két 28 éves szerb klasszis, Alekszandr Mitrovics és Szergej Milinkovics-Szavics a Fulhamtól és a Laziótól, a 24 éves Roger Ibanez a Romától, a 26 éves Ruben Neves a Wolverhamtontól, a 25 éves Merih Demiral az Atalantától, a 27 éves volt Barcelona-játékos Moussa Dembelé a Lyontól, a 21 éves Gabri Veiga a Celta Vigótól és még lehetne sorolni. 

A nagy lendülettel indult projekten azonban egyre több repedés jelenik meg. Legutóbb a Liverpoolban többek közt Szoboszlai Dominik érkezése miatt létszámfelettivé vált Jordan Henderson „menekült el” az arab országból, és tért vissza Európába annak ellenére, hogy ezért óriási összegről kell lemondania. A legfrissebb hírek szerint pedig nem ő az egyetlen, aki csalódott az arab labdarúgóligában. A játékosok nagy része az európaitól eltérő kultúrára, a nézők hiányában hangulat nélküli mérkőzésekre, a közlekedési problémákra és az időjárásra panaszkodik. 

Ezt is ajánljuk a témában

A távozás gondolatával kacérkodik az ötszörös angol bajnokként és friss Bajnokok-Ligája-győztesként a Manchester City-től nyáron Cristiano Ronaldo klubjához, az Al-Nasszrhoz igazoló Aymerick Laporte is. A labdarúgó, akit a hírek szerint szívesen leigazolna a Real Madrid, a spanyol AS-nek úgy fogalmazott, „Jelenleg még nem gondolkodtam rajta, de 

ha ilyen rövid időn belül csalódott vagyok, akkor vajon mit tegyek?

Ez a pillanat még nem érkezett el, de a jövőben megtörténhet, ha ez a dinamika folytatódik”. 

A spanyol labdarúgó és Benzema távozása mindenesetre biztosan nem lenne jó reklám a szaúdi projektnek. 

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/EPA

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salitis
2024. január 22. 19:36
Mert? Nem jó a szaudi sör?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!