Elárulta az állatorvos: mit jelent, ha a kutyánk nyalogatja a kezünket, arcunkat és azt is, veszélyes-e

2023. november 01. 09:53

Az is kiderült, honnan ered a kutyusoknál népszerű gesztus.

2023. november 01. 09:53

„Gondolkoztál már rajta, hogy mi vezérli a kutyát, amikor össze-vissza nyalogat, és miért éppen az arcodat vagy a kezedet veszi a célba? Itt a válasz!” – írta meg azenkutyam.hu.

Ezt jelenti, ha a kutyánk „puszit ad”

Mint a portál tájékoztat: „Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a kutya a nyalogatással a szeretetét, kötődését fejezi ki”.

Ezt a gesztust kölyökként az anyjától tanulja meg, majd ő maga is él vele”

– idézi a szakembert a lap. Hozzátéve, hogy ha a gazdik jellemzően örömmel fogadják a „pusziáradatot”, a kutyus pozitív visszajelzést kap, amit a gesztus megerősítéseként értékel.

Ugyankkor mint a lap tájékoztat: a fentieken túl figyelemfelkeltésként is szolgálhat, ha kedvencünk megnyalja a kezünket. Mint írják: az állat „nagy valószínűséggel a simogatásukra vágyik, de az is lehet, hogy csak „az »íze kedvéért« teszi.

A kutyák ugyanis szeretik a bőrön lévő verejték sós ízét”

– írják. Hozzátéve, hogy természetesen a kutyusok esetében (ha két kutyus nyalogatja egymást), az természetesen ugyancsak mást jelenthet. Esetükben „ez az alárendeltség tipikus jele”.

Mennyire veszélyes a kutyusok szeretetgesztusa?

Mint a lap fogalmaz: „mindaddig, amíg nincsenek nyílt sebeid, és az immunrendszered megfelelően működik,

a kutya nyála csekély egészségügyi kockázatot hordoz – bár megtörténhet, hogy különféle baktériumokat ad át vele”.

A lap szerint „ilyen például a Capnocytophaga nevű baktérium is, ami fertőzést okozva meggyengítheti az emberi immunrendszert”. Mint írják: „ha azt akarod, hogy kedvenced felhagyjon a nyalogatással, a legtöbb, amit tehetsz, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyod a viselkedését”.

A lap teljes cikkét a témában itt olvashatja.

 

Nyitókép: congerdesign from Pixabay

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flesh ripper
2023. november 01. 17:37
A bejegyzett tenyésztők között is annyi a szívtelen, kegyetlen, pénzéhes alak! Túl sok az engedélyezett kennel. Korrupt a rendszer. Pl. a vadászkutyáknál...
flesh ripper
2023. november 01. 17:35
Az u.n. fajtagondozó szervezetek, ernyőszervezetek tenyésztők, kennelesek, ilyen olyan felkent bírók, nemzetközi ítészek, kiképzők stb., mind megannyi alantas, gonosz, pénzéhes, dilettáns, lelkiismeretlen, öntelt barom gyűjtőhelye. Pénzéhség, összefonódás, korrupció, klikkek, hatalomvágy..., ugyanúgy, mint a bélyeggyűjtőknél, művészeknél, színészeknél, a médiában, a politikában, stb. Az ember, rosszabb, sokkal rosszabb mint a... Ja üdvözlet a kutyáimtól!
flesh ripper
2023. november 01. 17:35
35 éves vagyok. Mindig voltak kutyáim, Amerikában és itthon is. Jelenleg, rövidszőrű magyar vizslák, kuvaszok, komondorok, mudik vannak nálunk. Mindegyik a maga (szak)területén végzi a feladatát. Jól. A vizslák a legszemélyesebbek, a legközelebbiek. Az ellátást segítők is megkönnyítik. Szigorú és rendszeres állatorvosi felügyelet alatt, egészségesen, sőt luxusban élnek. De dolgoznak. Megtanultam: a kutyákkal kapcsolatban, szakértők, szaklapok, internetes oldalak annyi hülyeséget összehordanak, annyi ellentmondásos baromság kering a kutyások, sőt állatorvosok, "kutyások" között, hogy bele lehet őrülni.
Ergit
2023. november 01. 13:11
A macska is nyalogat és az még nagyobb kitüntetés, mert csak azt nyalogatja, akit teljesen elfogad "alomtársnak".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!