Kulturális (pár)bajok

2010. szeptember 06. 11:24

Amikor az adót felvetettem, nem tudtam, hogy ilyen erős és mély beágyazottságú Magyarországon a pornóipari lobbi. Interjú.

2010. szeptember 06. 11:24
– Arról az elképzelésről van szó, hogy adózni kellene a pornó és a giccs után.

– Amikor ezt felvetettem, nem tudtam, hogy ilyen erős és mély beágyazottságú Magyarországon a pornóipari lobbi. Azóta szembesülnöm kellett vele, hogy a pornóiparban igenis nagyhatalomnak számítunk. Ami a giccset illeti, rá kellett jönnöm, hogy a magyar társadalomban mély és komoly igény van a giccs iránt, amitől nem lehet megfosztani egyik napról a másikra. Ha így van, tudomásul veszem, és anélkül, hogy okafogyottnak tekinteném a kezdeményezést, inkább úgy tekintem, mint aminek még nem jött el az ideje. (...)

– Sokakat megrémített a hír, hogy 2 milliárdot zároltak az NKA pénzéből, mondják, a szervezet működésképtelen lesz, kivonják a pénzt a kultúrából.

– Akik most jajveszékelnek, nem fognak ekkora hangerővel ünnepelni, amikor kiderül, hogy még sincs igazuk. Lehet, hogy egy-két film nem fog megszületni, vagy bizonyos produkciókra, célokra kevesebb pénz fog jutni. Ha ez így lesz, akkor ezért nem a mostani kormányzat a felelős, hanem azok a kormányzatok, akik az elmúlt években az országot ebbe a helyzetbe juttatták. Részben túlzottnak, részben igazságtalannak érzem ezt a mutogatást annak kapcsán, hogy egy új kormány, amely épphogy csak szembesült a katasztrofális pénzügyi helyzettel, meghoz olyan intézkedéseket, amelyeknek nyilvánvaló célja: a működőképességet biztosítani. Ha ezekből a megszorításokból a kulturális területnek is ki kell venni a részét, érthető, hogy berzenkedést szül. Mi is úgy gondoljuk, hogy ez így nem mehet tovább, bízunk a gazdaság erejében, amely majd elő tudja teremteni a forrásokat. Az elosztás persze rögtön felveti a disztribúció alapelveinek kérdését, illetve hogy ezeket kik és hogyan valósítják meg.

– Milyennek szeretnéd látni a magyar kulturális életet négy év múlva?

– Amelyben új Ady Endrék, Bartók Bélák, Csontváryk, Kosztolányi Dezsők, Krúdy Gyulák, Weöres Sándorok tudják kibontakoztatni tehetségüket, fantasztikus remekművek sorozatával gazdagítva a magyar és egyben európai kultúrát. Mindezt abban az egységes szellemi térben képzelem el, amely a Kárpát-medencét jelenti, benne erdélyi, felvidéki és minden utódállam-beli magyar művésszel, Kiskolozsvártól nagy-Kolozsvárig. Nem tudom, tudsz-e róla, de Dél-Burgenlandban a Németújvári járásban van egy nagyon pici falu, mai nevén Glasing, amely hajdanában a Kis-Kolozsvár nevet viselte. Ha én ezt tudtam volna, amikor emigrálnom kellett Kolozsvárról Nyugatra, akkor biztosan ezt a helyet választottam volna. Már csak azért is, hogy ha bárki feltette volna azt a kérdést, hová való vagyok, mondhassam azt, hogy kolozsvári.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kokavec
2010. szeptember 06. 15:15
Kedves Szőcs Géza! Lehet, hogy magának kényelmesebb az összes kritikai hangot pártok közötti konfliktusnak vagy valamely korábbi személyes konfliktusnak következményeiként feltüntetni, de sajnos a szánalmas és dilettáns ötletelése illetve önkényeskedése szimpla szakmai szempontok szerint is tragikus. Maga kártékony dilettáns, nem érti korunk művészeti tendenciáit, elhiszi magáról, hogy szakembereket, művészeket és konzultációkat félresöpörve egy személyben dönthet fajsúlyos kérdésekről. Vonuljon vissza, mielőtt nagyobb károkat okoz! Ezt kérem a művészek nevében!
szamárfül
2010. szeptember 06. 13:52
giccsügyi államtitkárnak Hannibált! http://hannibal.blogter.hu/tag/giccs
gentry
2010. szeptember 06. 13:12
- Hol élt ez a Szőcs, ha nem tudta, hogy pornóban nagyhatalom vagyunk? - Giccsre elsősorban a saját és a Jobbikos szavazóknak van szükségük.
amok
2010. szeptember 06. 13:11
@kesztió 3-nak miért nem javasoltad a "Holokausz-emléknapot törvénybe iktató rendelet szövegét", azt is a Fidesz kormány hozta. Vagy ez már nem fér bele a viccelődésbe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!