„…megérkezni: halál”

2011. február 14. 11:27

Az igazán jó rock’n’roll nem önmagában létezik, hanem hordozza annak a világnak a közérzetét, amely kitermelte magából.

2011. február 14. 11:27

„A rockzene márpedig, minden ellenkező híresztelés dacára, meglehetősen efemer műfaj, ki van szolgáltatva a múló történelmi idő szeszélyeinek és sürgető szükségleteinek – ebben különbözik, többek közt, az úgynevezett klasszikus komolyzenétől vagy épp a költészettől. Lehet persze berzenkedni, hogy a rock örök, de számomra teljesen világos, hogy az igazán jó rock’n’roll nem önmagában, kortalan és zárt öntörvényűségében létezik, hanem közege van, hordozza annak a világnak a közérzetét, belső ritmusát, levegőjét, amely kitermelte magából; később is érdekes lehet, de van egy természetes élettere. Hobo pedig, fél lábbal az anyanyelveként beszélt ellenkultúrában, fél lábbal pedig – intellektuális »elhajlásai«, a József Attila-, a Villon-Faludy- vagy újabban a Pilinszky-vonal révén – a magaskultúra terrénumain állva ennek a lélegzetvételnek a ritmusát kapta el mesterien, és közvetítette nagyobb hatásfokkal, mint bármilyen szociológiai esettanulmány vagy virágnyelven fogant irodalmi mű.

A későkádári korszak (nálunk, Romániában: a legátkosabb évek), majd a polgári demokráciába való átmenet, »a szabadság magányos dolog« keserű felismerésének levegője ez: aki nem szívta be soha, nem fogja érteni és értékelni, amit ez az ember és változó összetételű, legendás zenekara művelt harmincegynéhány esztendőn keresztül. Az én korosztályom tán az utolsó, amelynek tapasztalat- és élményvilága ebből táplálkozik, a Facebook-generáció számára jóformán semmit sem mond már – és ez nem azért van, mert felborult a világ rendje, hanem ellenkezőleg, mert éppenhogy nem borult fel. Tökéletesen megértem Hobót, hogy nem akar »fantomzenekart« csinálni – ez bizony valóban az Apák rock and rollja.

Meghalt Cseh Tamás, most pedig megszűnt a Hobo Blues Band. Úgy tűnik, felnőtt az átmenet nemzedéke: a nemzedékem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
morfondír
2011. február 15. 09:40
Akkor együtt még a Horthy-rendszerben születtek. Úgy könnyű.... :o)
marko11
2011. február 15. 09:14
A Circus Hungaricus, Hobo legfrissebb nagylemeze az elmúlt 20 év (benne: az elmúlt 8 év!) egyik legfontosabb kritikája. Nagy Feró, Bródy viszont mintha nem tudtak volna mit kezdeni (legalábbis művészileg, alkotóként) az un. rendszerváltással.
Claypool
2011. február 14. 23:24
Nem látom be , hogy ez az előadó miért nem szerethető? Ott volt néhány charta tüntetésen , de ma már oda sem jár..Na és? Hobo azon kevesek közé tartozik , akik olyan minőségben csinálták a dolgukat , ahogy kell. Ebből az sem von le, ha itt a többség Kárpátiát hallgat , ami véleményem szerint , minden , csak nem rock. Nemzeti tánczene...talán.A halottkémek , jelenleg csodaszarvas pedig annyira széles határokon belül mozog , hogy azt meg azért nem nevezném rocknak. Emlékszem ,anno fellépet a fekete lyukban az akkor még első lemezes, és alig ismert , később szupersztár soundgarden. Az énekesük mindenáron találkozni akart a VHK-val , mert olvasott róluk egy istenítő cikket a Rolling Stone-ban.Azt nem tudom hogy összejött e a találkozó , de milyen érdekes sztori ez a 90-es évek legelejéről. Aztán jött a black hole sun 95-ben , és a Soundgarden befutott. :)
solti
2011. február 14. 15:34
Függetlenül attól, hogy ki fia borja, amit produkált nem egy nagy durranás. Vannak nála sokkal jobbak. Az a helytelen ma is, hogy kiválasztottak kapnak lehetőségeket, ami nem feltétlenül azonos a tehetséggel. Volt úgy, hogy a koncertje előtt néhány perccel beszélgettem vele, ilyenkor Hobo tiszta idegbeteg, valahol ő is érzi, hogy akar, de nem tud, csak átlagos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!