Nem kell kapkodni

2011. február 16. 18:22

A magyar politika rákfenéje a hazug és törvénytelen pártfinanszírozás. Az elitcsoportok oligarchikus, maffiaszerű összefonódása.

2011. február 16. 18:22
„Mihályi Gábor csak dicsér (A teendő). Szerinte »okosakat írtam«, mindenben igazat ad nekem. Sajnos ezt se viszonozhatom maradéktalanul. Tisztelettel jelzem, hogy itt-ott ő is félreolvasta, amit írtam. »Jól látja Debreczeni, a magyar demokratikus baloldalnak ma három poszibilis vezéregyénisége van, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Bokros Lajos« – adja a számba, holott én »egy konzervatív liberális politikai alakulat« potenciális vezetőjeként írtam Bokrosról »a magyar jobboldalon«, ahova ő az MDF frontembereként szerintem átnavigált. Általában se beszéltem »új egységes baloldalról« – egyik kifejezés se stimmel a három közül. A demokratikus oldal együttműködéséről szóltam, ahol a baloldalnak sem kell egységesnek és minden elemében újnak lennie. »Értelmiségi különvéleménynek« pedig tényleg csak Orbánékkal szemben nincs helye (aki őket támogatja, az lehet értelmiségi, demokrata azonban szerintem aligha). Ám hogy Wass Albert ellenében a mi költőnk Ady, abban nem kell egyetérteni – van, akinek József Attila. (Nekem épp Ady, holott nem is vagyok baloldali.) (...)

A legkomolyabb vitám a hozzám politikailag legközelebb álló Kerék-Bárczy Szabolccsal van (A megoldás esélye). Aki szerint »a mai pártok még megváltozott formában sem tudnak hozzájárulni az ország erkölcsi megújításához, ezért velük a Fidesszel szembeni esetleges együttműködésnek nem sok értelme van«. Ilyet ab ovo nem kéne mondani. Egyrészt mert nem állunk ennyire jól a Fidesszel szembeni térfélen; másrészt a politikában nem bölcs dolog a kizárólagosság – főleg a jövőt illetően. Ha közelebbről megnézzük, mi készteti Kerék-Bárczyt e sarkos kijelentésre, akkor se stimmel a dolog. Abban messzemenően egyetértünk, hogy a magyar politika rákfenéje a hazug és törvénytelen pártfinanszírozás. A fő politikai és gazdasági elitcsoportok oligarchikus, mi több: maffi aszerű összefonódása. Egyetértünk abban is, hogy míg ez nem változik, addig –hiába nyernek választást Orbánék ellenfelei – a magyar demokrácia dögrováson marad. Abban azonban nem értünk egyet, hogy az elmúlt húsz év politikai szereplőit egyetemleges és azonos felelősség terhelné a kialakult helyzetért. S itt kénytelen vagyok újra Gyurcsányra utalni, aki nemcsak felhívta a figyelmet a fekete-pártfinanszírozás végzetes politikai hatásaira és a tisztázás elkerülhetetlen voltára (pl. Merjünk baloldaliak lenni! Mozgó Világ, 2004.), de aki miniszterelnökként konkrét törvényjavaslatokkal és azokhoz társuló politikai erőfeszítésekkel többször nekifogott az ügy tisztázásának. A pártját és a frakcióját nagy nehezen rá tudta bírni a (populista ellenfél esetén igen kockázatos) projekt támogatására, magát a populista ellenfelet azonban nem. Az utóbbi nélkül pedig – lévén a szóban forgó törvény kétharmados –buknia kellett a vállalkozásnak. Gyurcsány kínjában a népszavazással való fenyegetőzésig elment, ahonnan végül visszatáncolt (elbukta volna, hisz a nép ebben a kérdésben a végtelenségig manipulálható). A mostani miniszterelnökkel viszont nem csak az a baj, hogy (mint Kerék-Bárczy joggal állapítja meg) esze ágában sincs az ügy tisztába tételére használni a rendelkezésére álló kétharmadot. Hanem hogy immár a szó szoros értelmében uralomra kerültek a maffiamódszerek: lásd a magáncégek ellen az iszapkatasztrófa utáni rendkívüli állami felhatalmazást, a magán-nyugdíjpénztári vagyon rekvirálását; és ne lásd, csak elsuttogott hírekből halld, hogyan einstandolják egyes magánvállalkozók cégeit, mint a Keresztapa című filmben: »visszautasíthatatlan ajánlatot« téve nekik.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flo
2011. február 17. 10:29
Ti reprezentáljátok a mandiner törzsközönségét? Felsőfokú végzettségű, városi, 20-35 év közötti férfi. Ezért tart itt ez az ország.
feketeöves nirvana
2011. február 17. 06:23
már puch is megmondta: mindig a csúnya ellenzék ellenállásán múlt a pártfinanszirozás rendbetétele. nem is azon, hogy a zavarosban jól lehet halászni...
marós
2011. február 17. 05:28
Józsi arról írjál, hogyan volt pofád fletóéktól azt a rengeteg pénzt, a zorbánozásért elfogadni.
allover
2011. február 17. 05:20
A magyar politika rákfenéje a hazug és törvénytelen pártfinanszírozás. Az elitcsoportok oligarchikus, maffiaszerű összefonódása... Rendben, Jozsika! Ez egy meggyónom bűneinket c. cikkecske? Néhány szóval ecsetelnéd a STRABAG storyt, esetleg?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!