Sosem voltunk divatosak

2011. június 28. 11:02

Volt, hogy egy verset évtizedekig hurcoltam magamban, mire dal született belőle, de olyan is, ami egy pillanat műve volt. Interjú.

2011. június 28. 11:02
Gryllus Dániel
Fidelio
Verséneklő előadók esetében érdekesek a versek kiválasztásának szempontjai. Ti mi szerint döntitek el: egy értékrend, vagy szellemiség, a tartalom, esetleg a vers ritmusa, dinamikája miatt esik a választás egy-egy műre?

Verse válogatja. Szoktam idézni Weöres Sándor A vers születése című munkáját, amelyben ő nagyon hasonlókat mond, mint amiket én is mondhatnék a dal születéséről; van, amikor egy ritmusképlet indítja el, van, hogy egy hangulat, de az is előfordult, hogy a régóta kerülgetett verset egy újságban másfajta tipográfiában láttam meg, és attól indult el az inspiráció. Volt, hogy egy verset évtizedekig hurcoltam magamban, mire dal született belőle, de olyan is, ami egy pillanat műve volt. A vers tematikája persze mindig meg kell, hogy fogjon.

Hogyan lehet egy zenekart több, mint négy évtizeden át ilyen egyenletesen-sikeresen működtetni?  

Azt hiszem, valami szerencsés ügybe nyúltunk bele, amikor elkezdtük. Nyilván van némi összhang a neveltetésünk, a kultúránk, az életfelfogásunk, a moralitásunk között, és az, hogy mindig vannak olyanok, akik erre fogékonyak. Elég széles közönséghez tudunk eljutni; van egy szervezett gyermek-réteg, akik teljesen homogén módon képesek befogadni a számukra készült előadásokat, van egy intellektuális réteg, akik például a Kosztolányi-dalainkat hallgatják szívesen, a klub-koncertjeinken négy évestől kilencven évesig mindenféle korosztályt látunk, és vannak templomi koncertjeink is, ahol megint egy másik réteget érünk el. Említhetném még a Pál apostol-dalok, vagy a zsoltárok közönségét is, a Betlehemes koncertekről nem is beszélve, ahol szintén teljesen más a közönség összetétele.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2011. június 28. 18:15
Dehogynem voltatok, vagytok.
soelmo
2011. június 28. 17:02
Ez igaz, viszont valami csoda folytán mégis veletek voltak tele az állami médiumok. Milyen alapon is?
tributum
2011. június 28. 16:32
- Jóllehet, dísztököt a jonatánalmával nem szokás hasonlítani, nekem azért mindig egy másik Kossuth-díjas, Cseh Tamás jut eszembe a Kaláka, néha valóban áldott zenei tehetségről tanúskodó dolgait nézve/hallgatva. - No meg az, hogy bár nehéz időket vészelt át a Kaláka, méghozzá Bródy Jánosénál jóval emelkedettebb színvonalú verseket markecolva (Kaláka rajongók: bocsánat), mégsem emlékszem egyetlen tökös ide, avagy odaállásukra! - Ők azok akik szinte mindenben jók, de igazán semmiben sem. Akik örülhetnek, ha nem Halász (gyerekhakni) Judit művészetéhez mérik őket (vagy ebben tán tévednék?).
johnnyrotten
2011. június 28. 16:28
Úristen!! Azt írtam "Paál apostol"... Bocsánat, mentségemre szolgáljon, hogy az egyik legjobb barátoma Paál Gyuri... :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!