A norvég mészáros és az illegitimisták

2011. július 28. 10:22

A megszállottságnak ez a különös fajtája egyáltalán nem új, sőt még csak nem is a szőke, fehér bőrű norvégok sajátja.

2011. július 28. 10:22
Anne Applebaum
Komment.hu

„Az elmúlt napokban Anders Behring Breivik volt már rasszista, fehér fajvédő és iszlámellenes fanatikus is. A letartóztatásáról szóló híreket különböző elemzések kísérik: vannak, amelyek azt taglalják, hogy Európa képtelen volt megbirkózni a bevándorlás problémájával, más kommentárok a szélsőjobboldali pártok előretörését emelik ki, vagy éppen arról a fenyegetésről írnak, amelyet a kontinensen élő mohamedánok jelentenek Európára. Mivel az első beszámolók tévesen feltételezték, hogy az oslói támadás a terrorizmus elleni háború narratívájába illeszkedik, a történetet most már csak a fehér rasszizmus és az iszlámellenes fanatizmus ugyancsak ismerős narratívájában tudjuk értelmezni.

Lehetséges, hogy megint tévedünk? Breivik valójában nem bevándorló mohamedánok gyilkosa volt, hanem norvégokat ölt. Az őt előbb őrületbe, majd tömeggyilkosságba kergető rögeszmét pedig nem pusztán a rasszizmus táplálta, hanem részben abból az elmebeteg meggyőződésből is eredt, hogy a norvég kormány illegitim.

A megszállottságnak ez a különös fajtája azonban egyáltalán nem új, sőt még csak nem is a szőke, fehér bőrű norvégok sajátja. Dosztojevszkij Bűn és bűnhődés című regényének hőse, Raszkolnyikov - a dekadens cári Szentpétervárból hiányzó, homályosan meghatározott szabadság nevében - brutális kegyetlenséggel megöl egy uzsorásasszonyt. Azóta forradalmárok és futóbolondok sora, az orosz anarchistáktól az Ír Köztársasági Hadsereg tagjaiig ártatlan emberek legyilkolását indokolták azzal, hogy tettükkel illegitim kormányok bukását akarták meggyorsítani, és helyükre egy elvileg hitelesebb rendszert ültetni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2011. július 28. 13:33
Teljesen jó elemzés Applebaum írása. Ez egy normális liberális gondolkodás (amelynek Magyarország legalább 20 éve híján van). Ráadásul nagyon pontosan látja: az ilyen elmebetegek, mint a norvég gyilkos, mindig valami hülye eszme nevében kérdezik meg más emberek, szervek legitimitását. Abban pedig leginkább igaza van, hogy nekünk nem hülye eszmékről kell vitatkoznunk.
slomovicz
2011. július 28. 12:58
Tegnap a 3 Sat- TV műsorán ( mint tudjuk Bécs egy liberális fészek) egy egész normális műsort láttam amelyben egy órán keresztül bemutatta valamennyi oldal szélsőségeseit, meglepő módon elég részletesen , a beilleszkedni képtelen, a terrorizmust , jogos szabadságharcnak beállitó iszlám terroristákat. Egy németországi Imán, az interjú kérdésére , elitélte az iszlám terroristákat, de a kérdésre hogy akkor Ön mit tesz ellene- azt válaszolta , hogy semmit, az az egyén dolga. Ki kell józanul beszélni ezt az egész témát, mert nem lehet a szőnyeg alá söpörni, az nem megoldás -a beilleszkedésre képtelenek- kapcsán. Minden félnek hathatósan tenni kell ellene. Mindig mondom- az ember alapvető tulajdonsága, ( sajnos) a zsigeri gyűlöletérzés. Ezt nem szabad a politikának- vallásnak kihasználni!
56október
2011. július 28. 11:39
Így van. Egyáltalán nem csak a szőke, fehér bőrű norvégok sajátja. Bizony, Applebaum.
nyoooc
2011. július 28. 11:19
Jó ilyen józan értékelést olvasni erről a szomorú, normális ésszel felfoghatatlan esetről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!