A Fidesz ámokfutásának semmilyen hatása nem volt a tőzsdére, forintra, államkötvénypiacra

2012. január 11. 07:14

A demokrácia és piacgazdaság legerősebb közép-európai bástyája, Ausztria tőzsdeindexe majdnem kétszer annyit esett, mint a BUX, pedig a bécsi parlamentbe még nem jutott be az ámokfutó Fidesz 2/3-os többsége.

2012. január 11. 07:14
Nyilasi Attila
Nyilasi-blog

„A csapból is a Fidesz kormányzat ostorozása folyik. A tőkepiaci szereplők, befektetők, külföldi és belföldi elemzők, közgazdászok, szaksajtó, politikusok, az EU, USA, IMF, ECB és mindenki, mindenki, mindenki szidja a Fidesz kormányt a diktatórikus és dilettáns politikai és gazdasági lépéseiért. Szidni persze lehet – addig van szabadság, amíg lehet őket szidni – jómagam ezen a témán különösebben nem lovagoltam, a választások előtt és után borítékoltam itt a blogban, hogy ez lesz.

Tőkepiaci szempontból viszont a Fidesznek az ég világon semmilyen hatása nem volt a magyar tőzsdére, a forintra, és az államkötvénypiacra. Ez lehet, hogy most egyeseknek megdöbbentően hangzik, de a tőzsde, a forint és az államkötvények árfolyama ugyanis teljes mértékben a hazai kormányzati döntésektől független külföldi, nemzetközi hangulatot és tendenciákat követte 2011-ben.

A magyar tőzsde BUX indexe abszolút semmilyen alulteljesítést nem mutat. Sőt, régiós szinten jobbak között volt tavaly.

A demokrácia és piacgazdaság legerősebb közép-európai bástyája, Ausztria tőzsdeindexe például majdnem kétszer annyit esett, mint a BUX, pedig a bécsi parlamentbe még nem jutott be az ámokfutó Fidesz 2/3-os többsége.

Lényegében ugyanolyan teljesítményt nyújtott a magyar tőzsdeindex 2011-ben, mint más európai indexek, amelyek egyébként mind nagyon hasonlóan mozogtak. (...)

A forint gyengülése sem volt kirívó 2011. folyamán. Sok más deviza jóval többet vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az egyébként állítólagosan válságban lévő euró forintárfolyama csupán 10%-kal emelkedett, míg a török líra, a dél afrikai rand, és az indiai rúpia sokkal többet gyengült mint a forint, hiszen az euró árfolyama ezekkel a devizákkal szemben 15-20%-kal erősödött. Régiós jóbarátaink pénze, a lengyel zlotyi is pontosan ugyanannyit gyengült tavaly, mint a forint. Sőt, olyan mintha a forint 1 hónappal a nagy testvér zlotyi árfolyamát és gyengülését követné, amit aligha lehet a Fideszre kenni. A brazil reál és a mexikói peso is ugyanannyit vesztett értékéből, mint a forint, hiszen az euró ezekkel a pénzekkel szemben is ugyanannyit erősödött, mint a forinttal szemben. (...)

Miközben Európában már az év első felében is megroppantak a kötvényárfolyamok, és emiatt drasztikusan emelkedtek a hozamszintek, a magyar államkötvények egész jól állták a sarat a tavalyi év folyamán. Még a magán nyugdíjpénztárak kirablása, és a jogbiztonság megszünése sem jelentett problémát az űberlaza piaci szereplőknek, és csak év vége felé gyűrűzött be a halálmadár európai kötvénypiaci hangulat. Azaz a magyar kötvénypiacra csak késve ért el az európai cunami, hiszen év közben már az egekben voltak a portugál és ír hozamszintek, amelyek nyáron 13-14%-os 10 éves kamatot hordoztak, olyan országokban ahol a jegybanki alapkamat 1.5% euróban, miközben ugyanekkor a magyar forintkötvények még csak 7%os hozamszinten álltak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karcolt
2012. január 11. 11:34
Tanulságos elemzés. Annyit hozzátennék, hogy amíg a görögök, olaszok és mások miatt ment a hiszti, itt nyugi volt, még a nyugdíjpénzek is kitartottak, óvatosan követtük a trendeket. Az igazi beleszarás a ventillátorba pedig év végén jött, amit csak múlt héten árazott be a piac, így aztán az a 20 forintnyi különbség nem szerepel évfordulós grafikonon...
Viktus
2012. január 11. 09:32
Beidézzük szó szerint a "döbbenetes fordulatot" is: Bizakodásának adott hangot az osztrák nemzeti bank elnöke kedden abban a tekintetben, hogy megoldódnak Magyarország pénzügyi problémái – jelentette az APA osztrák hírügynökség. A beszámoló szerint Ewald Nowotny Bécsben újságírók előtt úgy vélekedett, a magyarországi fejlemények elsődlegesen politikai gyökerűek. Nowotny utalt arra, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Hozzátette, abból indul ki, hogy „lehetséges kedvező megoldást találni”. Ennyi, aztán a cikk végig arról szól, hogy milyen jól mennek a piacon az osztrák állampapírok, hogy az ország keményen megdolgozik az AAA-besorolásért, stb. Osztrák siker, éljenek a sógorok, de mi közben bóvliban vagyunk, Matolcsy két hét alatt 220 milliárddal számolta el a hiányt, centikre billegünk az államcsődtől. http://hirszerzo.hu/nyuzsi/2012/1/11/Dobbenetes_Heti_Valasz_Fordulat_P6UVY6 :D
bimbókutya
2012. január 11. 08:35
Ilyen szörnyű"okos"emberek is hozzátartoznak hogy csőd felé igyekszik az ország!"A forint gyengülése sem volt kirivó 2011 folyamán"-ez hülye!
marós
2012. január 11. 08:29
És Ausztria nyakán nem ült, a korrupt, hazug, népnyomorító, eladaósító szoc-lib rezsim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!