Megtalált ünnep

2012. március 14. 07:28

Március 15. felszabadultságában pontosan tudható, ki hol állt volna, s mit cselekedett volna 164 évvel ezelőtt.

2012. március 14. 07:28
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Hírlap

„Március 15. felszabadultságában pontosan tudható, ki hol állt volna, s mit cselekedett volna 164 évvel ezelőtt.

Miképpen az is tudható, hogy a halála előtt az őelőtte kiszenvedett Damjanichnak kezet csókoló és szalutáló Vécseyből mit faragnának ugyanezek – ha tehetnék. De nem tehetik.

Igazából semmit sem tehetnek.

Változóban a világ ugyanis. És sokkal gyorsabban, sokkal látványosabban fog eljönni a változás, mint ahogy a jelen akarnokai és Pangloss mesterei gondolják. S ebben a változásban van ismét jelentősége az ünnepnek. A lengyelekkel közös ünneplésnek is. Ebben a változásban kell azzá lennünk ismét, amik voltunk valaha: a leendő fejlődés társalkotóivá. S jó, ha tudjuk, hogy a leendő fejlődés egyik kulcsa a nemzeti reneszánsz lesz éppen. Azt kell kilopjuk a globalizáció vesztőhelyéről és az újnyilasok fertelmes dögkútjából.

»Mi ne győznénk? hisz Bem a vezérünk,/ A szabadság régi bajnoka!/ Bosszuálló fénnyel jár előttünk/Osztrolenka véres csillaga. (…) Két nemzet van egyesűlve bennünk,/ S mily két nemzet! a lengyel s magyar!/ Van-e sors, amely hatalmasabb, mint/ E két nemzet, ha egy célt akar?«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kronikas
2012. március 14. 13:48
164 évvel ezelőtt? nyilván cenzúrázták volna Petőfi versét. Mint tavaly
kalasnyikov
2012. március 14. 13:40
Napos holnapot és kellemes pihenést kivánok valamennyi otthoni barátomnak a távoli Ciprus szigetéről. Mi itt már ünnepelünk....DDDDDD
barom segédmunkás
2012. március 14. 12:08
A hülye Zsótik egyikeként maradhattál volna a filmkészítésnél! Jobban jártál - jártunk, volna. Ez a mostani írásod igen gyengére sikeredett! Az "újnyilasok fertelmes dögkútja" esetén kire gondolsz: talán 855.000 szavazóra??? Hülye vagy!!! ELNÉZÉST A TEGEZÉSÉRT.....lealacsonyodtam!?
paszkazabalo
2012. március 14. 11:01
Minden demokratikus magyarnak a Millások tüntetésén a helye és arra kérnék mindenkit, hogy hozzon magával kamerát, dokumentálni az esetlegesen provokáló fasisztákat. Azt beszélik, ha kétezernél többen lesznek a bóvlimenetben akkor az azt jelenti, hogy magyarokat is sikerült lefizetni egy síralmas menetelésre....! Fülkés cimbalmos barátotok mondta " biztos uton haladunk " Természetesen a teljes gazdasagi összeomlás fele! Marcius 15-en meg mindig azt a tablat viszitek majd, ezzel a felírassál " Viktor szeretünk " ? ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!