Hatalmi hittan

2013. február 27. 20:35

A vallási, felekezeti ellentétek alkalmasak lesznek különböző feszültségek és frusztrációk levezetésére. Jó, ha az iskolaigazgatók ezt már most tudatosítják magukban!

2013. február 27. 20:35
Jakab Attila
168 Óra

„Egy társadalom sikeres és tartós szétverésének a legbiztosabb módja a lehető legtöbb törésvonal és konfliktus előidézése. Olyan helyzet megteremtése, amelyben minden bizonytalan és kiszámíthatatlan. A kiszolgáltatott és megfélemlített emberek úgy tekintenek a létükre, hogy az tulajdonképpen egy állandó és elkeseredett küzdelem – mindenki ellen. Tudják, a szegényeknek és a gyengéknek nincs kegyelem. Ebben az élethelyzetben az egyetlen kiút, túlélési lehetőség, ha megadják magukat a sorsuknak. Ezt „segíti” szeptembertől a kötelező hit- és erkölcstan oktatása, amelynek elsődleges célja a tekintély és a hatalom feltétlen tiszteletére való nevelés.

Bizonyosan nem véletlen, hogy 2010-ben a katolikus egyház – Fülöpné Erdő Mária szerkesztésében – olyan tizenkét kötetes hittankönyvsorozatot jelentetett meg, amely szoros egységben látja a hittant és az erkölcstant. Mintha csak előre tudták volna, hogy ebben az országban rövidesen lesz kötelező hittan. Kamarás István vallásszociológus nyilvános elszólása kapcsán (Magyar Diplo Baráti Klub, 2013. február 11.) vélelmezhető: a külön erkölcstan egy – csak részben sikeres – partizánakció miatt került be a Nemzeti alaptantervbe. Alaposan megkavarta a korábbi forgatókönyvet. Vehetnénk komikusnak is a történetet, ha nem világítana rá az Orbán-rezsim jogalkotási mechanizmusaira, annak boszorkánykonyhájára. A kijárásra, a személyes kapcsolatra épülő, sokszor csupán laza ellenőrzésre képes, az egyéni vagy csoportos érdekérvényesítés terén képlékeny rezsimben csak kavarodás lesz abból, ha a jobb kéz nem tudja, mit tesz a bal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
simonszól
2016. augusztus 03. 22:14
Hülye!Nem is.Súlyosan hülye!Igaz,mit is várhatnánk az erkölcs nélküliek majdnem ékes tollú "énekesétől".És még mindig nem értik,hogy miért előzte be őket a jobbik.No addig jó nekünk.
justiceforhungary
2013. március 01. 02:02
az ördög szócsöve
1120
2013. március 01. 02:02
"jaja.. orban meg kisztitkar volt" Jaj, debilkém... Ha nem bírsz különbséget tenni egy iskolai Kisz-titkár (pl. Orbán) és egy főállású kiszes semmitevő (pl. Gyurcsány) között, akkor menthetetlenül idióta vagy!
elfelejtette
2013. február 28. 17:08
"Jakab Attila egyetemi tanulmányait a Gyulafehérvári Római Katolikus Hittudományi Főiskolán kezdte. 1990 és 1998 között a strasbourg-i Marc Bloch Egyetem Katolikus Teológia Karán tanult, és doktorátust (PhD) szerzett. 1998 és 2002 között a genfi egyetemen dolgozott. Több hazai és nemzetközi tudományos társaság tagja. A Peter Lang berni kiadónál a „Christianismes anciens” (Ókereszténységek) sorozat társszerkesztője. Jelenleg regisztrált álláskereső Magyarországon. Ugyanakkor rendszeres előadója hazai és külföldi konferenciáknak." Méghogy regisztrált álláskereső! Nevezzük nevén, egy olcsó kurvája a balliberális oldalnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!