Emléktöredék Erőss Zsoltról

2013. május 24. 10:44

Az ilyen különleges emberektől mint Erőss Zsolt, sokkal többet kapunk, mint elsőre gondolnánk.

2013. május 24. 10:44
Fekete Balázs

Életemben egyszer láttam Erőss Zsoltot. A találkozás minden bizonnyal túlzás lenne arra, ami akkor történt. A kisfiam új családi napközijének nyílt napján voltunk, és a meghívón az ő neve is rajta volt. Több mint harminc gyerek és a hozzájuk tartozó szülő zizegett mindenfelé, én is gyermekeimmel voltam elfoglalva és a hellyel. Egyszer arra lettem figyelmes, hogy valaki a keretben egy három vasrúdból összeszerelt, négy méter körüli magas, de lehet, hogy rosszul emlékszem, gúla tetejéről ereszkedik egy beülőben sörös rekeszekre. Teljesen egyedül volt, senki sem foglalkozott vele.

Abban a pillanatban, ahogy ezt néztem, valami kitörölhetetlenül beleégett a memóriámba: a fém műláb látványa a nadrág szára alatt és a cipő között. Noha nekem háttal ereszkedett, azonnal tudtam, hogy ő az. Sosem fogom ezt elfelejteni, ahogy ereszkedés közben megláttam a művégtagot. Gondolkoztam rajta, hogy oda kellene menni, le kellene vele fényképezkedni, vinni a fiúkat is. Mégsem került erre sor, valahogy nem mertem megszólítani, csak távolról csodáltam a természetességét, ahogy tett-vett a rekeszekkel, a kötelekkel, a beülőkkel. Pár perc múlva elsodródtam, amikor elmentünk még visszanéztem, és azt láttam, hogy négy-öt éves gyerekeket köt be, és nevetve húzza fel őket, és ereszti vissza a rekeszekre.

Az elmúlt évben sajnos sok gondom volt az egyik térdemmel, nem tudtam sokáig fájdalmak nélkül járni, és csúnyán sántítottam is. Ez lelkileg is megviselt, mert mindig is az életem volt a mozgás. Gyakran nagyon mélyen voltam, mélységesen elkeseredtem, nem láttam a kiutat. De, a legeslegrosszabb pillanatokban eszembe jutott az a kép, amit akkor láttam, amikor Erőss Zsolt lefelé ereszkedett. Nem volt ebben semmi tudatos, nem gondoltam végig, de ez a kép – a fémes műláb mesterségessége és a mozgása természetessége ellentétének feloldódása ereszkedése közben – mindig valahogy átlendített. Azt mutatta, hogy mindig van tovább, csak az elhatározástól függ.

Az ilyen különleges emberektől mint Erőss Zsolt, sokkal többet kapunk, mint elsőre gondolnánk. Azáltal, hogy emberfeletti, hihetetlen teljesítményeket valósítanak meg, emlékeztetnek minket arra, hogy az ember mindig több, mint ahogy azt eredendően gondoljuk. Sikereik, eredményeik visszaperlik emberségünk lényegét, azt, hogy képesek vagyunk magunk fölé emelkedni, saját korlátainkat meghaladni. Legyen az egy csúcs meghódítása, egy nehéz nap a gyermekeinkkel, vagy egy munkafeladat sikeres megoldás – a közös bennük, hogy megéljük emberségünket, mert nem adjuk fel, mert képessé válunk korlátainkat áttörve túllépni saját magunkon, hibáinkon. Ezt adta nekünk Erőss Zsolt, ebben mutatott példát.

Köszönjük, Zsolt!

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2013. május 24. 16:26
Egyszerűen az eszem megáll a magyar internet kommentjeitől a témával kapcsolatban. A "kedvencem", amikor azt mondják, hogy inkább maradt volna otthon, vagy, hogy megérdemli, ha odament. Hogy miért ment oda? Megvan a Trója című filmben a jelenet, amikor az elején a kisfiú azt mondja Akhilleusznak a párbaj előtt, hogy ő sosem merne kiállni akkora ellenféllel? Erre Akhilleusz azt mondja, hogy ezért nem fog senki emlékezni a nevedre. Na ez a különbség Köztetek és Erős Zsolt között. Az ilyen emberek tették naggyá a nemzetet és az emberiséget. Az ilyen emberek miatt járt ember az Északi Sarkon, vagy éppen a Holdon. Meghalt, igen, mert nem isten és mindenki követ el hibákat. A társai is tudták a kockázatokat, mind tapasztalt hegymászók voltak. Áldozat nélkül nincs siker, nincs nagyság. Ők meghozták a legnagyobb áldozatot. Én sem vagyok sem nagy felfedező, sem pedig hegymászó, és gondolom, hogy nem vagyok nagy dolgokra hivatott. De legalább tisztelem azokat az embereket, akik mernek nagyot álmodni, mert általuk megy előre az emberiség, míg mi magunkfajták csak kullogunk utánuk. Isten nyugosztalja mindkettejüket.
röviden
2013. május 24. 15:17
Felelősségteljes kommentáló barátaim, ugye, egyikőtöket se lehetett volna akár gyorshajtáson kapni?
Rideg Planeta
2013. május 24. 14:36
Hát jah, önző volt az eléggé valószinűd de senkit nem ölt meg, mások is mentek vele és rosszul jártak. Ha csak egy bármely puhapöcs lenne a sok közül akkor az életben nem jutott volna ilyen messzire. Az ilyen fajta embert nem befolyásolja, hogy a sok nagyokos mit irkál és hadovál össze-vissza csak megy előre. Ha ilyen emberek nem lennének akkor most nem irhatnánk mi itt hülyeségeket, mert lehet számitógép se lenne mert kivételes eredményekhez kivételes kockázatok kellenek. Persze az ilyen ember nem képezheti a térsadalom alapját, azokhoz ott vannak az olyanok mint akik itt irogatunk, akik melozgatnak majd hazamennek megnézik a napi politikai meg a többi bullshittet a tv-be és aztán megfürdetik a gyereket.
justiceforhungary
2013. május 24. 11:04
http://himalajaexpedicio.postr.hu/mi-tortenhetett-eross-zsoltekkal http://www.youtube.com/watch?v=lR9H78iou7s&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201305 http://oscarcadiach.blogspot.hu/ http://www.a8000metrieoltre.blogspot.it/2013/05/dunque.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!