NER-családmodell: jobb, ha beleszoksz

2013. május 06. 14:55

Operaházi matiné, Ratkó-retró, Zámbó Jimmy áriája a női szerepről, komondorfej. Mi kell még?

2013. május 06. 14:55
Konok Péter
hvg.hu

Mármost az egy dolog, ha nekem az lenne a manifeszt célom, hogy zenei kultúrát szivárogtassak az anyaméhekbe, akkor nem engednék meg magamnak ilyen szófordulatokat sem, mint »KismaMatiné«, vagy »várandós kismama és kispapa«, és azt sem akarnám meghatározni, hogy pontosan hány pelenka is szükséges »a szobatisztaságig« (5000 amúgy, amint ezt az irányadó tervdokumentumból megtudhatjuk). Az éppen aktuális nőverési ügyek (elnézést, a vak komondor szerepének pontos tisztázásáig beszéljünk megalapozott gyanúról) fényében mégis van bizonyos pikantériája a darab kiválasztásának: A makrancos Kata volt műsoron, amely – bár maga a Halhatatlan Bárd írta (ne tessék valami gyanús azeri szálra gondolni, Shakespeare-ről van szó) – hát mégis arról szól, ugye, hogy egy akaratos, önálló hölgyet a furfangos és határozott férfiú miként tud nett, engedelmes feleséggé formálni. (Az eredeti cím – The Taming of the Shrew – nagyjából annyit tesz, hogy »a hárpia megzabolázása«.) Frappáns. (...)

Értem én, hogy a műsort már előbb eltervezték, mint ahogy Balogh képviselő úr diszkrepanciába került némi zölddió-pálinkával, küvéborral és a zúzapucolás fáradalmaival, de hát ez nem sokat változtat a dolgon. Sőt, inkább azt illusztrálja csattanósan, hogy a »családi szeretetközösség« e sajátosan egyszerű interpretációja milyen mélyen gyökerezik az új pártállami világképben. Ezek után már meg sem lepődöm, amikor az operaházi családterápiás rövid tanfolyam napján a Kossuth rádió portréműsorában Zámbó Jimmy jódlizza el »A jó asszony mindent megbocsát« című örökbecsűjét, hiszen – amint ezt a rádióban szépen el is mondják – »a magyar fülnek ez tetszik«. Ha meg neadjisten mégsem tetszik, hát kaphatunk egy méretes sallert arra a nemzetietlen fülünkre. És ha nagyon ugrálunk, akkor – nemtől függetlenül – reggel esetleg egy vak komondorfejet is találhatunk az ágyunkban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ottapont
2013. május 06. 22:52
Mióta dánielpetya elhúzott ezt a bozótfejű macskurát tolja a mandi?
hakos
2013. május 06. 22:05
Egyvalaki biztos talál egy szőrcsimbókos vak komondorfejet az ágyában, a cikk szerzőjének szerencsétlen felesége, mégpedig minden reggel.
Monkey4you
2013. május 06. 21:06
Büdös paraszt! Nyomd fel anyádnak, te szemét állat!!!
Ezért regisztráltam
2013. május 06. 20:28
https://www.facebook.com/peter.konok/posts/530637903658989 A bácsi elég jó közelítéssel bolond (de a HVG-be még elmegy), a Párttörténeti Intézet (így hívják még?) munkatársa; hogy betett neki a NER, az ennélfogva kétségtelen (és egyben örömteli)... :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!