Most jönnek ők!

2013. szeptember 14. 10:27

A javaslat szerint a pályázók képesítés nélkül is kinevezhetők lennének múzeumok, könyvtárak és más közművelődési intézmények élére.

2013. szeptember 14. 10:27
Huszár Ágnes
Huszár Ágnes
Galamus

Márpedig, folytatja gondolatmenetét a szerző, a »filozófusbotrány óta nyilvánvaló«, hogy a régi elitnek mennie kell, hiszen őket a hatvanas-nyolcvanas években még a rákosista vezetés »nevezte ki«. Az elitcsere során számolni kell bizonyos veszteségekkel, de ez nem baj: »Tiszta sor, hogy a most kinyírt/kinyírandó elit tagjai javarészt nagyobb tudással rendelkeznek, mint a jelenlegi hatalom által a helyükbe ültetett/ültetendő gárda.«

A cikk írója nyilvánvalóan járatlan az értelmiségi kiválasztódás folyamatában. Csak a rákosista diktatúra »nevezett ki« vezető értelmiségieket, például Rákosi testvérét akadémikusnak. A hatvanas évektől kezdve kialakult a Magyar Tudományos Akadémián a tudományos minősítésnek egy olyan rendszere, amely nagyjában-egészében biztosította, hogy csak valódi teljesítményekkel lehessen fokozatokat szerezni. Ezek birtoklása pedig elengedhetetlen volt ahhoz, hogy valakit egyetemek, tudományos vagy közművelődési intézmények vezetői pozíciójába nevezzenek ki.

A szocialista időszakban egyébként működött a pártállástól független józan ész is. Ki is akart volna egy párthű, de dilettáns mérnök hídján autózni, házában lakni vagy egy egyetemi tanulmányait KISZ-irodákban átvészelő sebész szikéje alá feküdni?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cattus
2013. szeptember 14. 20:20
Sersemnek szólt.
Krupp Skya
2013. szeptember 14. 18:28
Galamus még él? Lapozzunk!
Leszart Rittberger
2013. szeptember 14. 13:50
ja, A Ferdinánd híd is milyen jól sikerült elsőre. Az MTA csodálatos rendszeréhez meg csak annyit, hogy van egy idős barátom, prof emeritus és lev. tagja a szlovák és az orosz Akadémiának. az MTA-hoz semmi kapcsolata nincs, amikor megkérdeztem ennek okát, azt felelte, hogy ahhoz sok minden más kell, nem a tudomány szolgálata. De ő egy igazi úr, biztosan nem zsidózna...
catalina9
2013. szeptember 14. 12:57
sjanos [Hozzászóló kiszűrése] 2013. szeptember 14. 12:00 Fidesz 49 % MSZP 24 %
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!