Elhunyt Gyarmati Fanni

2014. február 15. 11:41

2014. február 15-én, 102 éves korában elhunyt Gyarmati Fanni.

2014. február 15. 11:41
Nyáry Krisztián
Nyáry Krisztián
Facebook

Gyarmati Fanni kislánykor képe azért rongálódott meg, mert „Radnóti Miklós zsebében találták meg az abdai tömegsírban, másfél évvel a költő halála után. Radnóti magánál tartotta még Fanni egy felnőttkori képét, két tőle kapott levelezőlapot és egy levelet is. Az utolsót néhány héttel a férj halála előtt adta fel Fanni, és egy általa írt imádságot tartalmaz:

»Édes Istenem, nem bírom ezt a szorongást. Segítsd meg őt, légy vele, hogy világos, tiszta legyen a feje és mindenre tudjon felelni. Segítsd meg őt, Te tudod mennyit kínlódott szegény, ne engedd, hogy baja történjék. Légy velünk, bár tudom, hogy bűnös vagyok, ő nem, soha, de én oly sokszor vagyok kemény és bántó az emberekhez, bár a legfőbb parancsnak tartom, hogy szeresd felebarátodat. De azt hiszem, azért van ez, mert sokszor és annyiszor ért már bántalom engem is. De ő jóságos. Ő még soha senkinek nem vétett az ő szívében és agyában rend van és nagyon vigyázz Rá, Istenem!«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2022. augusztus 04. 15:51
Szeretett férje, a szerencsétlen sorsú magyar költő, a mártir Radnóti Miklós nagy árat fizetett a felnőtt fejjel vállalt keresztény hitéért. Egy védett munkaszolgálatos katonai alakulatba sorozva sors- és bajtársai között fehér hollónak számított. El is tüntették utolsó óráinak minden nyomát a Rákosi éra kulturkampfjának korifeusai. Lásd: "Abdai talányok" c. értékes tényfeltáró mű. Antológia Kiadó gondozásában jelent meg.
Sulammit
2014. december 07. 17:28
Tévedsz, mert a Pozsonyi úton lakott. Az amerikai úti zsido korházban, 97 évesen volt egy rövid időre, amikor eltörte a lábát.
szörftábor
2014. február 21. 15:27
102 ÉV ?? SZÉP.
bolá
2014. február 17. 14:15
– … a legsötétebb nyilas időkben is igazolványunk mentesített attól, hogy az utcán felkoncoljanak. Sok ilyen igazolványt sikerült hamisítanom, ellopnom a rendőrkapitány orra elől, mert hallgatólagosan ő is hozzájárult az üldözöttek mentéséhez. – Pergel írja, hogy Örley is cselekvően részt vett az emberek mentésében. Iratokat hamisított Szerb Antalnak, Halász Gábornak, Sárközi Györgynek... – Igen, és ki is vitte hozzájuk, de Halászék, tragikus módon, nem akartak elrejtőzni, pedig lakásuk is lett volna. Azt mondták, nagyon jó ember a keretlegényük, nagyobb biztonságban vannak mellette, mint másutt. Másnap vagy harmadnap kicserélték a keretlegényüket, és mind a hármukat meggyilkolták. O.G. Próza
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!