Az engedelmesség vége

2014. december 10. 10:25

A normál demokratikus procedúrák használhatatlanok lesznek a Fidesz utáni korszak mérhetetlen alkotmányos gondjainak megoldására; irracionális volna a már százszor csődöt mondott politikai elitet százegyedszer is szerephez juttatni.

2014. december 10. 10:25
Bruck András
hvg.hu

Csupán egy már ismert másik párt, más vezető és más kormány semmit nem oldana meg, ha egyszer a Fidesz-korszak véget ér. Mindegy, melyik oldalról jönnének az újak, és az is, hogy voltak-e már hatalmon, vagy még nem. Nagyjában-egészében a teljes politikusi garnitúra alkalmatlan a vezetésre, velük az ország csöbörből vödörbe esne. Egy részük eleve alkalmatlan volt, a másik menetközben vált azzá: belefásult, belerokkant a rémisztő hazai közállapotokba. Nem, nincs egyenlőségjel a főszereplők között, nem volt egyformán rossz mindenki: voltak jók, tisztességesek is, de a negyedszázad alatt felhalmozódott közös politikusi minőség és morál legfeljebb csak arra volna elég, hogy folytatódjon az évszázados sodródás, fennmaradjon az arzénnál mérgezőbb társadalmi légkör. Meg arra, hogy a magyar nyugdíjas a következő negyedszázadban is hajléktalannak nézzen ki nyugati társai mellett. Lassan egy újabb Kádár-korszaknyi idő telt el a rendszerváltás óta, és ez rémisztő, mert ismét nullán állunk. Mára az európai középmezőnyhöz tartozhatnánk, ahol már van tisztességes megélhetés, biztonság, állampolgári méltóság, ehelyett az ország többsége máról holnapra él, életéből hiányzik az elemi kiszámíthatóság és nyugalom. Valakik azért ezt is csak összehozták, egy társadalmat mégsem a széljárás formál.

És jöhet még rosszabb is, hacsak az utca nem hoz létre egy új, meghatározó pártot, s vele az esélyt a tabula rasára, a teljes újrakezdésre. És ha nem? A normál demokratikus procedúrák használhatatlanok lesznek a Fidesz utáni korszak mérhetetlen alkotmányos gondjainak megoldására; irracionális volna a már százszor csődöt mondott politikai elitet százegyedszer is szerephez juttatni. De talán a nemzeti érdek győz az egyéni politikusi érdekek felett, és közmegegyezéssel megvalósítható egy afféle demokratikus szükségállapot. Két évre, s utána ismét választás. Ebben a két évben pedig megkezdődhetne a jogi, szellemi, erkölcsi romeltakarítás. Az újak és tiszták példáján keresztül még a mai rezsim hívei közül is sokan megértenék, miért kell örökre szakítani ezzel a politikai kultúrával, és mód lenne száz évre előre közellenséggé tenni minden autoriter vezetőt és kormányzást.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2014. december 10. 19:29
A Bruck-félék (=zsidók) szarul érzik most magukat Mo-n mert a hatvan évig tartó "hátszél" nem fúj nekik már. Nem fogják fel, hogy a mostani keresztény-nemzeti politizálásnak nincs alternativája. A bruckok hiába reménykednek a mostani neo-marxista tüntizőkben, a libsik pofára fognak ismét esni.
várúr
2014. december 10. 18:51
"Demokratikus szükségállapot". Van olyan ostoba kifejezés, mint a "békeharc". Ha Bruck ilyen szarul érzi magát, minek szökött haza Ámerikából? A kis kalandor előzménye: New Yorkba futott a "terjedő antiszemitizmus" elöl. Ott könyvtáros felesége tartotta el, majd hazasomfordált és Demszky gondoskodott a Sawyer-Miller Group nevű propaganda cégecskéjéről. Nem tudni, most ki gondoskodik róla. Bruck szükségállapotban van, innen az agyament kifejezés.
kuwiq
2014. december 10. 18:09
Nevetséges. A gond továbbra is az, hogy eddig a középosztály érdekében semmi sem történt. A nav vidáman sztuttyongatja a vállalkozókat, a kormány meg csak a nazson fidesz feliratú vállalkozókat meg a stratégiai fontosságú multikat támogatja. A növekedési hitel feltétele, hogy nyereséges legyen a vállalkozás. Ha most kezd, netán pont tavaly veszteséges volt, nem kap olyan hitelt, amivel akár kezdhetne is valamit. A hülye ötletek minisztériuma ugyan névlegesen nem működik, de a valóságban ezer százalékon pörög. A fidesz hitelét most a sárga irigység faktorral pedig a cia meglehetős sikerrel rongálta mindezek mellett.
népoldali56
2014. december 10. 16:53
Egyre nyiltabb eröszakos kormánybuktatási propoaganda. Friderikusz müsorában is hangoztatta ezt pár napja.Ezért: Követeljük saját képviselönktöl hogy sürgösségi javaslattal terjeszzenek be olyan törvényjavaslatot,amely AZ ÁLLAMREND ERÖSZAKOS MEGDÖNTÉSÉBEN VALÓ RÉSZVÉTEL BÜNTETÉSI TÉTELÉVEVEL MEGYEZÖ BÜNTETÉSBEL SUJTANÁ MINDAZOKAT. akik a mindkori kormány nem választásos uton ,eröszakkal történö megdöntéséhez segitséget nyújtanak,alternativának állitják be, helyslik,támogatják,ösztönzik nyilvánosan,legalább 5 személy,vagy potenciálisan 5 személy elötti felületen/média,plakát,internet,stb/ Ugyancsak AZ ÁLLAMREND ERÖSZAKOS MEGDÖNTÉSÉNBEN VALÓ RÉSZVÉTEL BÜNTETÉSI TÉTELÉVEL MEGEGYEZÖ BÜNTETÉSSEL SUJTANÁ AZOKAT akik ugyanezért,uganezzel Magyarország határain kivül lévö személyhez,személyekhez,országhoz,országcsoporthoz, szervezethez,médiához fordulnak,segitséget kérnek,javasolják,követeleik! Ha egy betörőt látunk,betöréshez készülödni,kötelességünk azt elháritva megfelelö helyre fordulni. Ugyanez áll ez esetben is, a mindenkori,demoktarikus választás érdekében, a népképviselet ,és jelző nélküli demokrácia védelmében! Irástudók,ügyvédek,jogászok,képviselők!Tegyétek a kötelességeteket!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!