Kerényi Imre sokszínű akar lenni, ajánljatok neki kortárs magyar írókat

2015. március 03. 14:26

Sajnos hülye módon elfelejtettem megkérdezni, hogy hol kezdődik és hol végződik a kortársság, vagyis hogy pl. a 12 éve elhunyt Gion Nándor passzol-e a kategóriába. Mert én nyilván vele kezdeném.

2015. március 03. 14:26
Gazda Albert
Cink

A népszabadságos Vári György a végén megkérdezte, egyrészt lesz-e később több női szerző, mint eddig, másrészt fognak-e ajánlani a sorozatba nemcsak jobbosok, hanem balosok is. Ezen a ponton óriási lehetőségek nyíltak minden magyar entellektüel előtt, benneteket is beleértve: Kerényi Imre közölte, hogy sokszínűek szeretnének lenni, és az egész projekt úgy horgolódik, mint egy társasjáték, és ajánljon csak mindenki, aki akar. 

Tekintettel arra, hogy összesen 96-98 kötet lesz, melyek közül az utolsó 24-be rakják bele a kortársakat – akkor lesz majd izgalom! –, itt az alkalom: ajánljatok csak a Miniszterelnöki Megbízott Úrnak érdemdús szerzőket. Főként prózaírókat, mert azt is mondta, hogy a magyar költészet akkora, hogy nem nagyon fér el ebben a projektben. Sajnos hülye módon elfelejtettem megkérdezni, hogy hol kezdődik és hol végződik a kortársság, vagyis hogy pl. a 12 éve elhunyt Gion Nándor passzol-e a kategóriába. Mert én nyilván vele kezdeném.

Tartozok még annyival az eseménynek, hogy elmeséljem: a szintén friss Március 15-antológiát a fent szőrmentén már említett Szigethy Gábor irodalomtörténész mutatta be, aki tök lelkesen és színesen mesélt a neki jutott néhány percben 1848-ról és utóéletéről, ezért kedvem lett átlapozni a kötetet, meg is fogom tenni. A kedvenc mondatom ez volt tőle: »Az eseményeket mindig a kortársak látják a legjobban, és ők tudják a legjobban meghamisítani is.« Mondta még azt is, hogy Petőfi volt az első kommunista – de ennek a szövegkörnyezetéről lemaradtam maflán, remélem, magából az antológiából kiderül, miért volt az a Sándor.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pendemonda
2015. március 04. 09:33
Ajánlott kortársak: Kun Árpád (Boldog Észak) és magától értetődően Temesi Ferenc, aki ha csak a Por-t és esetleg az Apám-at írja meg, még sokkal nagyobb lenne.
atila68
2015. március 04. 07:20
Gazda Albert sokszínű akar lenni, ajánljatok neki kortárs magyar írókat!
csenge
2015. március 03. 22:54
A kortársi irodalomból Gion az egyik legnagyobb élményem. Még "újvidéki" rádiós korából ismertem, családilag is összejártunk, így szinte az összes könyve megvan a könyvtáramban, ma is leveszek egyet-egyet közülük a könyvespolcról. Rendkívül mostohán bántak/bánnak/ vele irodalomtörténészeink, pedig az Ezen az oldalontól kezdve a Rózsamézen át a Börtönről álmodom...-ig szinte valamennyi regénye remekmű.
kjkj945
2015. március 03. 17:45
KI nem van lenni nekijenek internatja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!