Miért nem érdemlik meg a közfoglalkoztatottak a minimálbért?

2015. március 17. 08:51

Jogilag kizárólag egy kormányrendeleten múlik, hogy a közfoglalkoztatottak bére elérje a minimálbért.

2015. március 17. 08:51
Nagy Sándor Ádám
Ars Boni

A közfoglalkoztatottakat nem illeti meg a minimálbér sem. A jogalkotó az elképzelhető legegyszerűbb jogtechnikai megoldással élve, a Kftv. egyszerűen kizárta az Mt. legkisebb munkabérre, illetve garantált bérminimumra vonatkozó rendelkezéseit. Az Mt. és a Kftv. is felhatalmazza a kormányt, hogy kormányrendeletben határozza meg a legkisebb munkabér, illetve garantált bérminimum összegét. Így tehát – jogilag – kizárólag egy kormányrendeleten múlik, hogy a közfoglalkoztatottak bére elérje a minimálbért.

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az idén a 300 ezret is meg fogja haladni a közfoglalkoztatásban résztvevők száma, mint ahogy a közfoglalkoztatásra költött összeg nagysága is, mely meghaladja a 153 milliárd forintot. 364 ezren vettek részt tavaly november végéig a közfoglalkoztatási programban. 2013-ban és 2014-ben a közfoglalkoztatottak 11-13 százaléka tudott elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon a közfoglalkoztatás befejezését követő 180. napig. Ez egy meglehetősen sokkoló adat, és megkérdőjelezi nemcsak a program sikerességét, hanem egyáltalán a létjogosultságát is. Hiszen a fennmaradó majdnem 90 százalék nem tudott elhelyezkedni, és egyetlen lehetősége továbbra is a közfoglalkoztatásban dolgozni.

A legvisszásabb az, hogy a közfoglalkoztatottakra vonatkozó rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség gyakorlatilag megegyezik a legtöbb munkavállaló kötelezettségeivel, azonban a közfoglalkoztatottakat nem illeti meg a minimálbér összege. Ha továbbra is fenn kívánja tartani a kormány a közfoglalkoztatás rendszerét, akkor a program finanszírozását és elsősorban a közfoglalkoztatottak bérét mindenképpen meg kell emelni, mert jelen helyzetben a legkiszolgáltatottabbak megélhetése múlik ezen.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bini
2016. április 13. 03:47
A segély helyett munkát, a munka világába való visszatérés, visszaszokás, és lehetőség a piaci munka világba való visszatérés. Ezért a közmunka jövedelme nem lehet azonos a minimálbérrel több szempontból sem. A motiváció ami azáltal lesz biztositva, hogy több jövedelmet akár minimálbérért vállaljanak munkát, vagy ha valamilyen szakképzetséget gyakorlatot szerezve a közmunka által magasabb jővedelemet is el lehet érni. Akik megeddig segélyezettek motiváció a közmunka ami duplája a segélynek. Ha a közmunka minimálbéres lenne akkor egy szinte állandó állapotot betonoznának be amit az állam nem akar, mert egy átmeneti lehetőséget akar biztositani a munka világába ahonnak ki lehet lépni a piacra. Emlékszünk arra, mikor a minimálbért Medgyessyék kivették az adozó körből, hogy micsoda károkat okoztak a munkavállalóknak és az államnak is. Közel kétmillió ember volt minimálbérre bejelentve s ezáltal sokaknak majd a nyugdíj és betegállomány beálltakor esett le a tantusz.
garyhun
2015. július 07. 01:36
A közmunkások is megérdemlik a minimálbért, úgy ahogy minden versenyszférás és közszférás munkavállaló. Az utcaseprők munkáját sem a versenyszférás, sem a közszférás munkavállalók nem végezik el - sem azok azok az elitista törvényhozók és közmunkásfikázó kommentelők, akik csak dumálnak a közmunkáról, de soha a büdös életben nem végeznék. Ha a közmunkások nem takarítanák az utcákat, akkor a versenyszférás és a többi közszférás munkavállaló is hanyatt esne a töméntelen szemétben és kutyaszarban, amit sokszor azok termelnek, akik nagy arccal lenézik az utcaseprőket. Egyébként meg ideje lenne a sok nagyképű kommentelőnek kitakarodni közmunkára és élvezni a "nem létező" munka előnyeit. Akkor döbbennének rá, hogy micsoda cinikus, embertelen véleményeket fogalmaznak meg. Hogy a versenyszférában kevés a fizetés? És ehhez mi köze van a közmunkásoknak? Semmi. Tessék csak a piaci viszonyokat kritizálni, meg a munkahely-teremtő kormányprogram nem létező eredményeit.
abraka
2015. április 29. 21:57
Aki ezt a középkori jobbágyrendszert helyesli, annak igencsak kívánom, hogy egy két évet húzzon le ott. Sok közmunkást ismerek. Kétszer húsz perc szünettel végig hajtják őket a nyolc órában. Sittet pakolnak kézzel, szemetet válogatnak, erdőirtásnál segédkeznek, kesztyű, arcmaszk, szemüveg, sisak, fülvédő nélkül. A legalapvetőbb védőeszközöket kell nélkülözniük. Elképesztő állapotok uralkodnak ebben a szektorban. Nem mernek szólni semmiért, mert akkor kirúgják és még segélyre sem lesznek jogosultak egy évig. Nincs védőitaluk, se télen, se nyáron. Nincs biztosítva melegedőjük télen, nem kapnak munkaruhát. Nincs biztosítva WC, kézmosási lehetőség, reggeliző. Mindent az árokparton kell megoldaniuk. Semmi sem jár nekik, mert még a munkavédelmi törvényből is kivették őket, egy szemét rendelettel. A favágót százezrekre büntetik, ha nem használja a védőezközöket. A mellette segítő közmunkásnak meg nem járvédőeszköz. Igazi rabszolgatartás. És ezt éljenzik sokan itt. Ha valamelyiküket mégis behívják valahova állás interjúra, nem mernek elmenni, mert ha felveszik őt és a próbaidő után elküldik, akkor nem veszik vissza a közmunkára. Ez a munka világába visszavezető út. Normálisak vagytok emberek?
pimepime
2015. április 29. 21:56
Akkor miért kell megcsúfolni a munka fogalmát? Az kevés, hogy szlogeneket gyártunk belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!