Egy új világrend erőfitogtatása

2015. május 13. 12:29

Putyin ünnepi beszédének fő téziseiben a világ számos országának érdekeit fogalmazta meg nyíltan a korábbi szovjet internacionalizmus örökébe lépő globális szerepvállalással.

2015. május 13. 12:29
Kardos Gábor
Magyar Nemzet

„Putyin ünnepi beszédének fő téziseiben a világ számos országának érdekeit fogalmazta meg nyíltan a korábbi szovjet internacionalizmus örökébe lépő globális szerepvállalással, amikor kimondta: az utóbbi időben »egyre gyakrabban feledkeznek meg«a nemzetközi együttműködés alapelveiről, kísérletek történtek az egypólusú világrend megteremtésére, s jelenleg egyre erőteljesebb az erőt alkalmazó katonai tömbökben való gondolkodás. Putyin szerint »közös feladatunk a világ minden országára egyformán kiterjedő, a mai fenyegetésekre megfelelő választ adó biztonsági rendszer létrehozása, amely regionális és globális alapokon, és nem a katonai tömbök logikáján nyugszik«. Ha csak egy sajtótájékoztatón vagy valamelyik kadétiskola meglátogatása alkalmával mondja ezt, annak egészen más súlya lett volna, mint úgy, hogy mellette álltak Kína és India vezetői, elit alakulataikat is felvonultatva, hogy az üzenetnek nyomatékot adjanak.

Persze, lehet demagógiával vádolni Putyint, és azzal, hogy – mint korábban a Szovjetunió – az internacionalista propagandával valójában az orosz birodalmi érdekeknek próbál érvényt szerezni, de attól még javaslata a világ legtöbb országa számára a legvállalhatóbb kiutat jelentené a jelenlegi erőszakspirálból. Az USA a világ minden biztonsági kérdését máig úgy kezeli, hogy kizárólag az amerikai gazdasági ÉS katonai hegemónia garantálja a világban gyakorlatilag mindenhol a békét, a biztonságot, no meg a szabadságot, piaci és politikai értelemben egyaránt. Kérdés: miért kellene ezt a világ minden országának kész tényként elfogadnia, ha már nem érvényes a második világháború végén létrejött status quo, vagyis Amerika egyeduralma?

A nemzetközi jog alapvetően az államok szuverenitására épül, és nem bizonyos nagyhatalmak hegemóniájára, ennyiben tehát nagyon is indokolt lehetett Putyinnak a nemzetközi jogra utalnia. A sors iróniája, hogy civilizációnkban az igazságosságra való bármilyen hivatkozásnak csak a katonai erődemonstráció tud kellő súlyt adni, ami alapvető hiányosságot tár fel, s ez nem függ attól, hogy magánemberként ki melyik világhatalommal szimpatizál. Mert ahol csak fegyverrel lehet érvényt szerezni a jognak és a szavaknak, ott emberségünk, kultúránk és a világbéke már eleve vesztésre áll – függetlenül attól, hogy ki nyerhetné meg az újabb hidegháborút.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. május 13. 21:35
Az elmúlt húsz év talán erőszak-mentesebb lett volna, ha lett volna egy igazi ellensúly az amerikaiakkal szemben. Éppen itt lenne az ideje észhez téríteni a guantanamot működtető csúcsdemokratákat.
2015. május 13. 18:09
Az "egyensúlytalanság", úgy látszik, nem csak a természetben jár negatív következményekkel. A demokrácia-szakos USA képtelen felfogni, hogy az ő érdekein kívül is megfogalmazódhatnak jogos érdekek.
Kommentelő
2015. május 13. 17:55
Ez a csávó hosszadalmas, unalmas és mindenféle háttértudaástól mentes cikkeket írt eddig a Mandira. Nem csoda, hogy a Nemzet is felfedezte magának.
KannibálTatárÚr
2015. május 13. 16:56
Orosz-amerikai kiegyezés? John Kerry, amerikai külügyér Oroszországban tárgyalt. A tárgyalások menetelét Szergej Lavrov csodálatosnak nevezte. Kerry szerint vannak közös érdekeik az oroszokkal, elsősorban a Közel-Keletet említette (Szíria, Libanon, Irak, Irán). Ezeket kell előnybe részesíteni. Az ukrajnai kérdést nem forszírozta. Az eredményes megbeszélések hatására Putyin is fogadta az amerikai külügyért, bár a látogatás előtt - Putyin elfoglaltságára való tekintettel - nem tervezték azt. Az EU-nak maradnak a szankciók az oroszok ellen. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!