Gyurcsányt ne!

2015. május 27. 11:30

Nekem most az Együtt mellébeszélés nélküli politikájának a megteremtése a feladatom. Azt tudom, hogy egy megújuló balközép kormányzáshoz hozzá tudom tenni a magamét. Interjú.

2015. május 27. 11:30
Szigetvári Viktor
Napi Gazdaság

– Mit gondol, mennyi hozható még ki abból a politikából, amit leginkább az jellemez, hogy az aktivistáik felmásznak valahová, ahonnan lemásznak, kifeszítenek egy molinót, amit aztán leszednek, vagy rendezvényeket zavarnak meg? Lehet, hogy egyeseknek ez tetszik, de ez nem program, és végképp nem jövőkép.

– Ebben nincs vita. Viszont egy kis, közepes pártnak az a dolga, hogy észrevétesse magát, ezért igyekszünk kihasználni a nyilvánosságban minden lehetőséget. Ezek nem öncélú akciók, nem csupán médiapártként vagyunk jelen, hanem tartalmi ügyekben is megnyilvánulunk. Büszkék vagyunk arra, hogy szembe mertünk menni a Fidesszel, az MSZP-vel, a DK-val és a Jobbikkal a Quaestor-ügyben, mert a választott megoldás megint csak a potyautasoknak jó, nem a körültekintő adófizetőknek. Az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében elvi alapon értettünk egyet a kormánnyal, és súlyos tévedésnek tartom a szocialisták elutasító szavazatait. A 25 éves rendszerváltásról egyetlen pártként tartottunk konferenciát, az akkori liberális demokratikus modell melletti kiállással és a jövőbe mutató kritikával. Hogy meddig lehet ezzel eljutni, nem tudom, de azt igen, hogy meddig kell. Nem lehet 2018-ban egy megújulás nélküli ellenzéknek a választók elé állni, ebben pedig az Együttnek világos példát kell mutatnia. Mi egy új politikusokból álló, tisztességes csapat vagyunk, akik sok dolgot másként látnak, mint más pártok, és bátran beszélünk is erről. A kellő pillanatban pedig el kell döntenünk, hogy tudunk-e együttműködni más pártokkal a választások előtt vagy sem. Az egészen biztos, hogy ugyanabba a folyóba nem lehet visszalépni, ami 2014-ben volt. (…)

– Gyurcsány Ferenc viszont nem várna 2018-ig, ő már 2016-ban előre hozott választást szeretne. Mi több, a DK kormányzásra készül. Mennyi esélyét látja ennek, egyáltalán kormányképesnek tartja-e a DK-t?

– Én is előre hozott választást szeretnék már holnap, és holnapután ingyenbenzint. A viccet félretéve: Gyurcsány Ferencnek az erről való beszéd a politikai érdeke, de nem kell komolyan venni. Az előre hozott választás azért káros, mert felelősen fel kell készíteni egy új többséget és az egész országot az Orbán-rendszer utáni kormányzásra. Az ellenzék kormányképesebb, mint gondolják, de a nyugdíjrendszer, az egészségügy és az oktatás válságát csak úgy lehet majd megoldani, ha arra kérünk felhatalmazást, amit tenni kell, hazugság nélkül. Itt más világ lesz 2018 után, mert nemcsak a Fidesz hibájából, de sokkal nagyobb bajban van az ország, mint hisszük. De lehet újra gyarapodást, polgárosodást ígérni, csak egyenesen kell beszélni. A DK programjában – ha az ingyenvizet elfelejtjük – sok tisztességes javaslat van. Viszont Gyurcsány Ferenc már nem lehet választott miniszterelnök ebben az országban.

– Ezt hogy érti?

– Korábban már volt lehetősége, az új többség pedig nem építhető a személyére. Ez az én véleményem, ettől függetlenül a magyar választók még dönthetnek másként, ebbéli jogukat nem vitatom el. A feladvány megoldására jó az előválasztás, mert egy demokratikus verseny tisztázhatja ezt is. Aki nem képes az ellenzék oldaláról megverni Gyurcsány Ferencet egy előválasztáson, az ne gondolja magáról, hogy képes lesz Orbán Viktort legyőzni 2018-ban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vakhangya5
2015. május 27. 21:02
"""Gyurcsányt ne!""" Édes jó Istenem Szigetvári! Ha egyszer Fletót elhagyja a jómodor és elmondja, hogy mekkora faszkalap egy tanácsadója voltál, mi lesz veled?
moricka13
2015. május 27. 20:21
Gulyás Balázs Aktivista és Kálmán Olga! Alkotmányosan és jogszerűen rendszerbontó népszavazás? Olga aktivista az utcára biztatja az Aktivistát. És miből él egy aktivista, nem néz ki éhezőnek, vagy tüntetésből is jól lehet élni? Ő a megújulás?
Burmin
2015. május 27. 17:40
SZV, nem mindenben értek Ov-val együtt de nem látok olyan embert a másik oldalon pártjával együtt aki belépne a helyére. Ezért gondolom a többség ismét OV-re szavaz. Legfeljebb nem lesz 2/3. De ugyen nem gondolja hogy Ön alkalmas miniszterelnök lenne...
heep
2015. május 27. 15:22
"Viszont Gyurcsány Ferenc már nem lehet választott miniszterelnök ebben az országban." Ebben is tévedsz. Néhány hete nyilatkozta a futóbolond, hogy néhány héten belül a ballib oldal népszerűbb lesz mint a Fidesz. Aztán látod ebben is igaza lett. Vagy csak én tudom rosszul?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!