Népvándorlásról, stratégiáról

2015. június 19. 07:59

Európát katonailag ez a társaság nem tudja megtámadni, valamely részét elfoglalni és megtartani, de évi félmilliós népvándorlással 1-2 évtized alatt már el lehet kezdeni, ne legyenek illúzióink.

2015. június 19. 07:59
Timár Gábor
A KARD

Sokan felhördültünk, esetleg legyintettünk mosolyogva az Iszlám Állam hódítási terveinek térképein, amelyek Európa balkáni fertályát, nagyjából Ausztria nyugati határáig »magukhoz sorolták«. Nem tudom, hogy az Iszlám Állam nevű, alapvetően a brutalitáson és a sárián franchise-szerűen alapuló »államvírusban« van-e olyasmi, mint stratégiai vezető szerv - de ha lenne és a helyükben lennék, én pont így csinálnám: minimális költséggel földönfutóvá tesznek nagy tömegeket, akik aztán az egyetlen értelmes célpont felé indulnak. Európát katonailag ez a társaság nem tudja megtámadni, valamely részét elfoglalni és megtartani, de évi félmilliós népvándorlással 1-2 évtized alatt már el lehet kezdeni, ne legyenek illúzióink. És persze, hogy nem minket céloznak, de egy muszlim Franciaországgal vagy Németországgal a hátunk mögött mi se tarthatnánk ki sokáig.

Nem, ez még nem a ma vagy a közeljövő veszélye, de ha nem kezdünk a folyamattal semmit, akkor annak ez is egy lehetséges kimenetele. ()

Mit tud ez ellen tenni a szerb-magyar határon felhúzandó, négy méter magas Orbán-vonal? Védelemtechnikai értelemben nem sokat. Katonai alapigazság, hogy csak az a műszaki zár ér valamit, amit őriznek (az eredeti bölcsesség szerint »amit tűz alatt tartanak«, de ez azért ugye itt nem merül fel. Ugye?). Határőrség nélkül hiába húzunk fel egy 180 kilométeres kerítést, azon át lehet jönni, csak egy drótvágóval több felszerelést igényel. Kilométerenként két járőrpár (ami azért elég vékony), az 180 kilométerre váltásokkal több ezer ember, kb. annyi, mint a Honvédség harci állománya. Ez már most, kerítés nélkül is több lenne a jelenlegi semminél. Miért nincs ott senki? Nem tudok másra gondolni, minthogy a jelenlegi európai szabályok szerint aki először megfogja EU-területen a migránst, annak kell lefolytatnia az eljárást (jogos menekült vagy gazdasági migráns?), ellátni, és a jó Isten tudja mit csinálni vele, mert haza nem küldheti, mert nincs »haza«, és nincs hozzá logisztika sem. Akkor meg hadd menjen, fogja meg az osztrák, a német, aki majd idővel visszaküldi ide (a jelenlegi szabályok szerint megteheti) de addig is ott van és az ideküldés is macera, idő, jog, logisztika.

Az Orbán-vonal tehát önmagában nem véd a népvándorlástól. Egy dologra jó, amiben a kormányunk verhetetlen: kommunikációra. Most nem arra gondolok, hogy itthon hogy lehet politikailag eladni (majd lentebb), hanem hogy ennek híre megy. Híre megy a migránsok és az embercsempészek körében, híre megy Szerbiában és az Unióban is. Reagálni kell rá valahogy.

A migránsok talán kicsit elbizonytalanodnak (erre azért az embercsempész bandák célzott lekapcsolása erősebb ütésnek tűnne) és kikerülik. A vonalakat, ha lehet, ki szokták kerülni, talán rémlik valami Maginot nevű ezügyben - vagyis az Orbán vonalat nem a szerb határon, hanem a Marostól a Dráváig kéne felhúzni, a közvetlen román és horvát határszakaszt is érintve az első komoly földrajzi akadályig. Talán páran nem indulnak el. Talán páran másfelé mennek. Talán 100 euróval drágul a tarifa. Szerbia lehet, hogy nem akar Auschwitz lenni, de ha elhiszik, hogy az Orbán-vonal működik, akkor ők is elgondolkodhatnak a folytatásán. Az Unió emlegethet '56-os példát, vasfüggönyt, emberi jogokat, de amíg a szabály az, hogy »(1) minden migránst kezelni kell (2) de ott, ahol az Unióba lépett és (3) majd központilag megmondjuk, hogy ki mennyit támasszon le magánál«, vagyis a problémára nem ad rendszerszintű, tehát a migráns-fluxust csökkentő választ, addig ez süket duma, és ezt ezzel éreztetni is tudjuk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2015. június 19. 13:50
Amúgy nem feltétlenül kell őrizni egy kerítést. Elegendő áramot vezetni bele. Máris nem nagyon fogják drótvágóval vagdalni.
Akitlosz
2015. június 19. 13:47
„Sokan felhördültünk, esetleg legyintettünk mosolyogva az Iszlám Állam hódítási terveinek térképein, amelyek Európa balkáni fertályát, nagyjából Ausztria nyugati határáig »magukhoz sorolták« Sokan inkább csak beszoptátok. Mérget merne rá venni, a nyakát merné rá tenni a szerző, hogy azt a térképet az Iszlám Állam készítette? Jó lenne, ha igen, mert akkor legalább megszabadulhatnánk a bicskás fajtájától!
atatürk
2015. június 19. 12:43
Elnézést, de hibáztam... Az írás több mindenről is szól, pontosabban több kérdést vet fel,ebből hármat kiemelek. - van e "mesterterv" az iszlám állam részéről Eu elfoglalására? - alkalmas - e egy műszaki zár (mozgó védelemmel) az illegális (ezt persze mi mondjuk, a mi törvényeink)migráció megállítására? - van - e a népmozgás mögött szervezett bűnözés? (A feltett kérdésekben nyilván lehet naivitást látni, de akkor ez az én naivitásom) Ad 1. Aligha hiszem, hogy ilyen lenne, az iszlám állam ma nem Állam a mi értelmezésünkben és ebből éppen a hosszú távú gondolkodás hiányzik (lehet, hogy ez is lesz), pillanatnyilag gyors hóditásocskák vannak. Ha a nyugat (kisbetű) igazán belegondol és cselekszik, ez a rendszer rövid időn belül összedől (persze, ennek "vér a váltsága") így volt Bécs alatt is régen és a Pireneusoknál még régebben, a történészek jobban tudják. ad 2. Nyilván nem, a római birodalom limese (nam volt akármi!!!) se volt képes a népvándorlást megállítani, a kockázatokról később... ad3. Biztosan van, nehezen elhihető, hogy egy pastu család Afganisztánból idetaláljon, szerintem ez kulcskérdés, mert ahogy megnőtt a dohányimport, úgy nő majd a migránsimport. Jönni fognak azok, akiknek van kapcsolatuk és pénzük és a "közreműködők" pedig provokációra is hajlamosak lesznek (ezt segíthetik az iszlám állam gondolkodói is) szóval szörnyű dolog lelőni menekülteket (pedig aligha lesz más eszköz, gondoljunk bele) és megkapjuk azt a rosszallást, amit izrael állam, vagy mások. Vannak erre kiképzett katonáink/rendőreink? Szóval nagy gondokat érzek....
atatürk
2015. június 19. 11:30
Az írás több mindenről is szól, pontosabban több kérdést vet fel,ebből hármat kiemelek. - van e "mesterterv" az iszlám állam részéről Eu elfoglalására? - alkalmas - e egy műszaki zár (mozgó védelemmel) az illegális (ezt persze mi mondjuk, a mi törvényeink)migráció megállítására? - van - e a népmozgás mögött szervezett bűnözés? (A feltett kérdésekben nyilván lehet naivitást látni, de akkor ez az én naivitásom) Ad 1. Aligha hiszem, hogy ilyen lenne, az iszlám állam ma nem Állam a mi értelmezésünkben és ebből éppen a hosszú távú gondolkodás hiányzik (lehet, hogy ez is lesz), pillanatnyilag gyors hóditásocskák vannak. Ha a nyugat (kisbetű) igazán belegondol és cselekszik, ez a rendszer rövid időn belül összedől (persze, ennek "vér a váltsága") így volt Bécs alatt is régen és a Piren
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!