A tizenhatodik

2015. augusztus 28. 12:37

Az egészségügy hangadóinak ennyi idő alatt fel kellett volna már fogniuk, hogy ha csak a rövid távú érdekeiket tartják szem előtt, és nem fognak össze, nem állnak a politika mellé, hosszú távon teljesen ellehetetlenülnek.

2015. augusztus 28. 12:37
Haiman Éva
Napi Gazdaság

Az egészségügy hangadóinak, az orvosi, szakmai és egyéb érdekcsoportoknak ennyi idő alatt fel kellett volna már fogniuk, hogy ha csak a rövid távú érdekeiket tartják szem előtt, és nem fognak össze, nem állnak a politika mellé, hosszú távon teljesen ellehetetlenülnek. Ha másból nem, hát az évtizedek óta működtetett hálapénzrendszer miatt kialakult bizalmi válságból levonhatnák a megfelelő következtetést. Annak is nyilvánvalóvá kellett válni a számukra, hogy ez a kormány nem vevő a folytonos siránkozásra, a tarhálásra, ehelyett – lássuk be, joggal – azt várja el, hogy az egészségügy szereplői is bizonyítsák hajlandóságukat a változásra, a változtatásra.

A politikusoktól is több belátásra lenne szükség azonban. Egyrészt huszonöt év alatt rájöhettek volna már, hogy ez nem egy felülről, kézi vezérléssel irányítható ágazat. Itt ezer és ezer különféle érdek működik pró és kontra, többek között ezért is törik bele a bicskájuk a „rendrakásba” újra és újra az amúgy jó szándékú ágazatvezetőknek. Azt is érzékelniük kellene, hogy felnőtt egy generáció, amelyik már csak a történelemkönyvekből ismeri a hamis egyenlősdi eszméjét, amelynek tagjai képesek felfogni, hogy nem jár, mert nem járhat mindenkinek minden, a legmagasabb színvonalon. Végül, de nem utolsósorban ideje, hogy ne csak a szavak, de a tettek szintjén, minden lehetséges módon és eszközzel odaálljanak a mögé a kormánytag mögé, aki hajlandó felvállalni ezt a nehéz feladatot. Mert bárki is legyen Zombor Gábor utódja, az egyik leghálátlanabb és legkevésbé irigyelt poszt lesz az övé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. augusztus 28. 15:29
Mit mond erre Viktorka? "A magyar reformok működnek." Lehet takarodni kifelé. Januárra meg időpontot kérni az sztk-ba. Nem szabad betegnek lenni, mert az a mai magyar egészségügyben hatalmas szívás. Viktorunk és sleppje leszarják, inkább százmilliárdok stadionra, mint egészségügyre és oktatásra. Cirkuszban hal meg az ostoba beteg nép...
belga
2015. augusztus 28. 13:34
Szinte észre sem vesszük: az egészségügyi ellátás terelődik át a magánszektorba. Ma olvastam egy cikket, amiben azt írják, hogy évente 15-20%-al nő a magánegészségügyet igénybe vevők száma. Mondjuk megkérdőjelezhetném ezt az adatot, ám ha a környezetem (családtagok, ismerősök, munkatársak) ismert eseteit figyelembe veszem azt kell mondanom lehet benne valami. Ebből az a kérdés következik: vajon a kormány erre játszik? Ismerve a direkt kérdés feltevés kudarcát ("hivatalos" co-payment a vizit díj totál kudraca után szóba sem jöhet) könnyen elképzelhető. Az állami eü ellehetetlenülése értelem szerűen oda vezet, hogy aki megteheti magán egészségügyet vesz igénybe. Olyan esetben és ott ahol lehet/érdemes. Ha figyelembe vesszük, hogy a fogaink rendben tartását már régen nem államilag finanszírozzák -továbbá azt, hogy kedvenc háziállataink orvosi ellátásáért mennyit vagyunk hajlandóak kifizetni ez nem is egy irreális irány. Azt viszont tudnunk érdemes, hogy hova menjünk (ez fontos, mert ugye ha ez ember nem is keveset kifizet legalább rendes ellátást kapjon).
madarasi.abel
2015. augusztus 28. 13:31
"Annak is nyilvánvalóvá kellett válni a számukra, hogy ez a kormány nem vevő a folytonos siránkozásra, a tarhálásra, ehelyett – lássuk be, joggal – azt várja el, hogy az egészségügy szereplői is bizonyítsák hajlandóságukat a változásra, a változtatásra. " Csillagom, az egészségügyiek éppen most követelik a változást, változtatást. Azt, hogy vagy rakják bele a szükséges pénzt a rendszerbe, vagy jelentsék ki, hogy ezentúl többé kb fele juttatás jár a járulékokért cserébe, mint amennyi eddig. Aztán meg, az egészségügyiek nagy része hajlandó a változtatásra: lakcím, ország, munkahely, talán még szakma is, ha muszáj, mind megváltoztatják. Mi meg maradunk, és sírunk az üres telefonoknak, mint @proctor írta fentebb.
Pinter68
2015. augusztus 28. 12:48
Azért elég nagy térben mernék rá fogadni, hogy Zombor nem azért adta fel, mert a szakma nem állt mögé. Sokkal inkább a politikai és anyagi támogatás hiánya miatt. Kár érte, ritka normális, konszenzuskeresö fazon volt. Nem is illett abba a kretén társaságba, amit kormánynak hívunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!