,Zsidóként kutya kötelességem segíteni”

2015. augusztus 26. 11:56

Összeomlana az ellátás, és csak az maradna, amit az Orbán-rezsim produkál: a plakátok, a szögesdrót és a gyűlölet. Belegondolt ebbe valaki?

2015. augusztus 26. 11:56
Léderer András
Kibic

Józan ésszel könnyű belátni, hogy teljesíthetetlen feltételeket szabnak a menekülteknek. Elképzelhető, hogy szándékosan, mert az a cél, hogy visszatoloncolják őket?

Ha a cél talán nem is ez, a végeredmény ahhoz közelít. Egyfelől az augusztus 1-jén életbe lépett törvényi szabályozás, amely döbbenetes módon biztonságos országnak minősítette Szerbiát, nem ad sok mérlegelési lehetőséget a bevándorlási hivatalnak, és bizonyos tekintetben a hatóságoknak sincs nagy mozgásterük. Egyénileg sokan megtesznek minden tőlük telhetőt a hivatalnál, a rendőrségnél, de ismerek olyan munkatársakat is, akik egyáltalán nem segítőkészek.

Másfelől azt az embertömeget, amely az elmúlt hónapokban Magyarországra érkezett, a tizedére, huszadára tervezett intézményrendszer és ügyintézői állomány fizikailag képtelen ellátni. Egyszerűen nem bírják. A magyar kormány pedig ahelyett, hogy növelné az ügyintézők számát a különböző hivatalokban, különvonatokat és -buszokat indítana a menekülteknek, és igyekezne emberhez méltó körülményeket teremteni a táborokban, eltapsol 22-25 milliárd forintot egy semmire sem jó kerítésre.

Nem derült égből villámcsapásként jött a menekültáradat, hónapokkal ezelőtt lehetett tudni, hogy migránsok ezrei érkeznek majd hozzánk. Mit gondolsz, miért nem tett, tesz semmit a kormány?

Mindenekelőtt azért, mert velejéig aljas. Hónapokkal ezelőtt elindult egy végtelenül primitív kampány a bevándorlók elleni gyűlölet gerjesztésére. Ha nincs probléma, nem lehet »megvédjük a hazát« hisztit generálni, ezért a kormány problémát kreál: a forrásokat nem a megfelelő helyre csoportosítja, hanem helyette plakátokat és kerítést gyárt, aminek semmi értelme, de meg lehet mutatni este a híradóban, hogy áll a vártán, hiszen épül a hatalmas szögesdrót.

Semmilyen szempontból nem lesz jobb a helyzet, sőt, de azokban, akik nem találkoznak naponta szemtől szembe ezzel a problémával, elültetik, hogy az »illegális« bevándorlók büdösek, koszosak, agresszívek, betegségeket terjesztenek és még magyarul sem beszélnek, tehát utálni kell őket. Ha már elég nagy a gyűlölet, egy eleve problémás történetet valódi krízissé lehet fokozni. Ez a kormány célja. Nem vagyok benne biztos, hogy végiggondolták, milyen következményei lehetnek annak, hogy a magyar állam gyakorlatilag semmilyen ellátást nem nyújt ezeknek az embereknek. Ha itt baj lesz, azért egyedül az Orbán-kormányt terheli a felelősség. 

(...)

Zsidó egyházi vagy világi szervezetek rész vesznek a segítőmunkában?

Az utcán velük sem találkoztam egyelőre, bár keresték már a kapcsolatot, hogy hogyan tudnának segíteni. Egyszer egy, a zsidó közösségből ismert idősebb úr nekem szegezte a kérdést: zsidó létemre hogy lehetek olyan hülye, hogy segítek a menekülteknek? Hiszen ezek terroristák lesznek. Azért segítek, mert zsidóként a holokausztból levonandó legfontosabb személyes következtetésem az: nem nézhetem tétlenül, hogy az állam tudatosan magára hagy csoportokat. E mellett soha többé nem mehetünk el szó nélkül, mert nekünk is így kezdődött a történetünk. Kis kirekesztéssel, kis megalázással, sorsunka hagyással, és pontosan tudjuk, mi lett a vége. Abból indulok ki, hány ember pusztult el csupán azért, mert senki nem nyújtott nekik segítséget. Most itt vannak a menekültek, akik ugyanúgy segítségre szorulnak, tehát nekem kutya kötelességem segíteni. Az egyik legnagyobb micve (jócselekedet) az, amiért nem fogunk követlen viszonzást nyerni.

Jó, ha tudatosítjuk magunkban: ezek az emberek életükben először most, itt nálunk érzik a saját bőrükön, mit jelent az, hogy Európa. Ha azt, hogy odafordulunk hozzájuk, egyenrangú emberként tekintünk rájuk, és próbálunk a segítségükre lenni, akkor számukra ez lesz Európa. Ha ehelyett azzal találkoznak, hogy zárt vasúti kocsikban utaztatjuk őket étlen-szomjan, orvosi segítség és mindenféle információ nélkül, akkor számukra ezt fogja jelenteni Európa. Ezért is óriási, életveszélyes felelőtlenség, amit a magyar kormány művel.

(...)

Tartósan 35-40 fok meleg volt. Egyik hivatalban sem jutott eszébe senkinek, hogy vizet osszon?

Nem. Mint ahogy az sem jutott eszébe a MÁV-nak, hogy talán nem kéne lezárt vasúti kocsiban utaztatni a menekülteket Pécsről Budapestre. Hiába próbálták cáfolni a hírt, magam készítettem egy videót Kelenföldön, amin rajta van, ahogy az emberek dörömbölnek belülről a kocsi ajtaján. Nem lehetett kinyitni kívülről sem, csak egy speciális kulccsal.

Ez hátborzongatóan emlékeztet 1944-re.

Abszolút, de nem csak ez hátborzongató. Képzeljük el, mekkora katasztrófa történne, ha holnap Szegedtől Debrecenen át Győrig azt mondaná az ország összes önkéntese, hogy már nem bírja az elképesztően sok munkát, és nem csinálja tovább! A menekültek senkitől nem kapnának vizet és ételt, senki nem kísérné őket a vonathoz, senki nem magyarázná el, mit kell csinálniuk, ha megérkeztek a táborba, senki nem gondoskodna arról, hogy elvégezhessék a szükségüket, hogy tisztálkodhassanak. Összeomlana az ellátás, és csak az maradna, amit az Orbán-rezsim produkál: a plakátok, a szögesdrót és a gyűlölet. Belegondolt ebbe valaki? Bár nem kívánom, hogy így legyen, de akkor végre szembesülnének a magyar állampolgárok azzal, hogy a kormány mennyire inkompetens.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2015. augusztus 28. 09:41
Ha ez ennyire egyszerü, akkor nem csoda, hogy minden zsidó zseninek hiszi magát. Ki akarná hülyének gondolni magát? :-))
Tuttimutti
2015. augusztus 26. 22:53
No comment! A 122 : 4 arány mindent elmond! Azért a négy lájkolóért nem volt értelme ennyit fáradnod. Mennyi pénzt kaptál a kificamodott gondolataidért? Gondolom te is pikkszalámit lopsz a sarki közértben, megélhetési író vagy.
Box Hill
2015. augusztus 26. 20:58
Ebből a nagy keveredésből megint Waffen SS lesz: Mert a Fegyveres SS-ben a következő nemzetiségek is felvételre kerültek, a németeken, svájciakon és lichtensteinieken kívül, akiket, mondjuk árjáknak lehet tekinteni: Albán 16.000, Szerb 4.000, Szlovén 6.000, Horvát 8.000, Bosnyák 18.000, Görög 1.000, Olasz 10.000, Spanyol 800, Portugál 50, Bolgár 3.000, Román 5.000, Észt 25,000, Lett 35,000, Litván 4.000, Örmény 3.000, Grúz 4.000, Kaukázusi népekből 15.000, Kirgiz 2.000, Kozák 35.000, Orosz 20.000, Tatár 10.000, Türkmén 8.000, Ukrán 25.000, Üzbég 2.000, Indiai 3.000, Holland 40.000, Flamand 22.000, Francia 12.000, Angol 100, Magyar 40.000, Cseh 5.000, Dán 8.000, Finn 3.000, Svéd 300, Norvég 8.000
heep
2015. augusztus 26. 19:16
"mert zsidóként a holokausztból levonandó " Ezek a zsidók tényleg olyanok mint Pistike a viccben. Mindenről egyetlen dolog jut eszükbe. Csak amíg Pistikénél ez egy egészséges ösztönből fakad addig a zsidóknál az elmebajból, a pénzéhségből, az identitási problémájukból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!