Hét ügy, melyekben nagyot mert álmodni Orbán Viktor

2015. augusztus 07. 12:49

Nem a szerb-magyar határra terezett 175 kilométeres kerítés egy hónap alatt történő megépítése az első olyan eset, amikor a realitásoktól elszakadva olyat ígér a miniszterelnök, aminek nincs túl sok esélye.

2015. augusztus 07. 12:49
Trombitás Alfréd
Szegedi Kattintós

1. Egymillió új munkahely. A második Orbán-kormány a 2010-es fülkeforradalmat követően határozta el, hogy tíz év alatt egymillió adózó munkahelyet teremt. Legalább 1000 milliárd forintnyi forrást kívánt ennek a célnak érdekében bevonni a vállalkozásokba. A cél nemes, ám irracionális volt, bár a fele még megmaradt ennek a törekvésnek a megvalósítására kijelölt időnek. Ha a közmunkásokat és közfoglalkoztatottakat, illetve a külföldre járó magyar munkásokat is beleszámítjuk az adózó munkavégzők közé, akkor is igen távol állunk ettől a céltól. Az is igaz, hogy a második Orbán-kormány kormányzása kezdetén akár 10 százalékos GDP növekedést is reálisnak tartott, aztán jött a kiábrándulás, vagyis évekig csökkentek a gazdasági mutatók.

2. Olimpia. A sportmániás miniszterelnök pályafutása megkoronázásának tartaná, ha hazánk egyszer a világot fogadhatná egy budapesti olimpia rendezésével. Kár hogy ennek a terveknek az előkészítése, kommunikációja szinte semmiben sem tér el más, mutyigyanús projektekétől. Ugyanolyan keveset tudunk az olimpiai előkészületekről, mint a paksi beruházás részleteiről. A titkolózás persze annak a makacs ténynek is köszönhető, hogy Magyarország egyelőre nem rendelkezik azokkal a feltételekkel, melyek szükségesek lennének egy ilyen nagy sportesemény megrendezéséhez. Elsősorban gazdaságunk fejlettségi szintje kevés ahhoz, hogy ilyen nagyot merjünk álmodni. Persze a projekt arra jó, hogy sok pénzt el lehet költeni, nemzeti büszkeséget lehet vele dagasztani, politikai tőkét lehet belőle kovácsolni.

3. Önfenntartó felsőoktatás. Ha létezik lázálom, akkor ez az. A felsőoktatás nem egy szabadpiaci vállalkozás, hanem egy hosszú távú befektetés az állam részéről. Pénzt áldoz állambácsi arra, hogy később jó szakemberei legyenek az állami és magánszektorban, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerült emberek a tehetségükkel, megszerzett tudásukkal mozdítsák előre közös ügyeinket. Azt elvárni a magyar lakosságtól, hogy önmaga finanszírozza meg ennek a hatalmas, költséges intézményrendszernek a fenntartását és működését, finom szólva is az emberek anyagi lehetőségeinek félreismerését feltételezi.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. augusztus 08. 08:22
http://www.femina.hu/hirhatter/foglalkoztatottsag egy évvel korábban. 2010 június-augusztusában, tehát a választások után 3,804 millió volt a foglalkoztatottak száma, http://www.munkavilaga.hu/?mod=2a&newsid=5104 2014 IV. negyedévében 4 millió 142 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, ????? +5 év ???
kitiltott
2015. augusztus 07. 20:29
a kurva balos anyádat te szegedi bekattant... szerintem te maga vagy a nagy BOTKA
Ellensúly
2015. augusztus 07. 18:59
Az 1-essel, 4-essel, 7-essel egyet kell értenem. A többi izzadságszagú erőlködésnek tűnik.
Mich
2015. augusztus 07. 18:33
Kattintott Alfréd persze hiteltelen, de listája "egy jó kezdet": 1. Egymillió új munkahely 2. Olimpia. 3. Önfenntartó felsőoktatás. 4. KLIKK. 5. Devizahitelesek megmentése. 6. Brókerbotrányok /kezelése/. 7. A magyar foci kiemelése a trutyiból. De a legtöbb fontos dolgot kihagyta - szándékosan? 1. Az államcsőd elkerülése 2. a bankok és más nagyvállalkozások bevonása a teherviselésben. 3. Új Alkotmány! 4. M.o. megvédése Brüsszelben 5. az MNB visszaszerzése 6. az államháztartás egyensúlyának helyreállítása ("3 %") 7. az EU-támogatás maximális kihasználása a tőke-szegény helyzetben +8. a 2014-es választások megnyerése - valamennyié... Ennek alapján újraírhatja listáját az idióta...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!