Intő, baráti szavak

2015. augusztus 12. 19:05

Vívódom, hogyan sikerülhetne a legközvetlenebbül kedvet csinálni Kounalakis asszonynak, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetének a minap megjelent könyve elolvasásához.

2015. augusztus 12. 19:05
Várkonyi Tibor
Népszava

„Vívódom, hogyan sikerülhetne a legközvetlenebbül kedvet csinálni Kounalakis asszonynak, az Egyesült Államok volt budapesti nagykövetének a minap megjelent könyve (Nagykövet asszony, Kossuth kiadó) elolvasásához. A kötet már abban az értelemben is szokatlan, rendhagyó, hogy nem karrierdiplomata írta. Budapesten három évnél valamivel hosszabb ideig szolgált diplomataként, semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben folytatni kívánná ezt a pályát. Ha ez volna a szándéka, nem publikál emlékiratot, hiszen esetleges későbbi állomáshelyén bizalmatlanul fogadnák a »fecsegő«, az érzelmeit ennyire nyíltan föltáró külügyi tisztségviselőt.

Ami végig kíséri Duna-parti beszámolóját az az őszinteség, tapasztalatainak kendőzetlen föltárása, ami korántsem olyan szabály követését jelenti, mintha minden diplomatának képmutatónak kellene lennie, »szuper ravasznak«, aki profiként rejtegeti gondolatait. Ha így tenne, a State Departement nem áll mögé, nem ilyen képviselőt delegált volna. Mondhatnánk, »egyszer volt Budán kutyavásár«, Hillary Clinton közeli barátnőjét küldte Budapestre, abban a reményben, hogy a sötét évtizedek után talán csakugyan sikerül itt valami demokráciafélét kialakítani. És ehhez ki is nyújthatna őszintébben segédkezet a fogadóknak, mint az asszony, aki befogadó hazájába maga is társadalmilag - családi múltjával mondhatni egészen - »alulról« érkezett. Küzdelmesen jutott föl a csúcsra, nem számításból lett demokrata, a sors kínálta neki rá az alkalmat.

Rendhagyó a kötet annyiban is, hogy formája szerint nem annyira diplomáciai visszaemlékezés, inkább szubjektív hátratekintés egy életútra. Gördülékeny olvasmány, pereg a »cselekménye«, mondhatni a politikai kíváncsiságon túl »hagyja« sodortatni böngészőjét bepillantani egy család életébe. Nem illetéktelenül, és nem is írójának a szándéka ellenére, megismertet egy távoli világ szokásaival, lelkületével, törekvéseivel. A magyar értelmiségi rétegnek, legalábbis a politika iránt erősen érdeklődő részének, megvan a kialakított képe arról, milyen is lehet az amerikai demokrácia, a maga sajátos és elfogult fölfogásával, mire törekszik, és milyen eszközökkel próbálja nem ráerőszakolni, hanem tanulságaival megismertetni a szerencsétlenebb múltú országokkal. Lehet a szándék – esete válogatja – ellenszenves is, taszító, különösen akkor, ha világpolitikai tények is mutatják, hogy a kioktatók maguk is gyakran önmaguk csapdáiba esnek bele. Időnként melléfognak, rossz példát mutatnak, a remélt rokonszenv helyett éppen az ellenkező hatást érik el. A világpolitika vezető hatalmai minden pozitívnak hitt törekvésük ellenére is sokszor inkább ellenérzelmekkel kerülnek szembe, és »hálátlanságot« tapasztalván, csalódnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
enes
2015. augusztus 13. 11:00
"...Hillary Clinton...közeli barátnőjét küldte Budapestre...,hogy a sötét évtizedek után talán csakugyan sikerül itt valami demokráciafélét kialakítani..." HC küldte,hogy beavatkozzon? "...milyen is lehet az amerikai demokrácia...,milyen eszközökkel próbálja nem ráerőszakolni, hanem tanulságaival megismertetni a szerencsétlenebb múltú országokkal..." Milyen eszközökkel? Már ismerjük a fegyveres "demokráciaexportot
illesl
2015. augusztus 13. 08:25
Várkonyi ajánlása inkább elrettent e könyv olvasásától, bár a szerző néha elszólja magát. Lehet, hogy mégis elolvasom a könyvet. Mit tudunk meg a nagykövet asszonyról. Igazi szakértőként érkezett Budapest. A magyar wikipédia nem specifikálja végzettségét, az angolból kihámozható a következő: The Walter A. Haas School of Business, also known as the Haas School of Business or simply Haas, is one of 14 schools and colleges at the University of California, Berkeley. Its programs include: Full-time Master of Business Administration (MBA) program Evening & Weekend MBA program MBA for Executives Ph.D. program Master of Financial Engineering Program Undergraduate program Executive Education Ideális ismeret egy középeurópai nagykövetségre. különös tekintettel, hogy a nagykövet asszony inkább Szingapúrba ment volt szolgálni, és nem Budapestre. Sokat elmondanak e sorok a demokrácia exportról: "Hillary Clinton közeli barátnőjét küldte Budapestre, abban a reményben, hogy a sötét évtizedek után talán csakugyan sikerül itt valami demokráciafélét kialakítani. És ehhez ki is nyújthatna őszintébben segédkezet a fogadóknak, mint az asszony, aki befogadó hazájába maga is társadalmilag - családi múltjával mondhatni egészen - »alulról« érkezett." Még Leonyid Iljics is tanulhatott volna új módszereket az amcsiktól... A kedves Várkonyi úr annak idején a Magyar Nemzetbe írt, állandóan Amerikával foglalkozott. Kripto-párttag volt, azaz hivatalosan párton kívüli. Hogy kaphasson vízumot az usá-ba. Már ekkor kiépültek azok a csatornák, ahonnét most instrukciót kaphatott: írj már egy cikket könyvről, hátha előrehalad a democracy szekere abban az orbanista diktatúrúban. Nincs új a nap alatt
Fóbia
2015. augusztus 13. 08:04
Nagyon kiváncsi nem vagyok, de azt a fejezetet elolvasnám amikor a volt nagykövet asszony a Ny-pályaudvaron járva meglátta a sok menekültet és a fejéhez kap --Mit tettünk uraim!
tóth mária
2015. augusztus 13. 04:39
Vén hülye.ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!