Aurora: Ember, bölcsődet el ne hagyd!

2015. szeptember 30. 09:10

Bő százhatvan éve tart egy többgenerációs, óriási csillaghajó a Földtől 11,9 fényévnyire lévő Tau Ceti csillaghoz, pontosabban az annak egyik bolygója körül keringő, emberi életre alkalmas holdjához, az Aurorához.

2015. szeptember 30. 09:10
Rusznyák Csaba
Könyvesblog

És végig tudományos alapossággal. Bár a könyv nem elsősorban ettől lesz mestermű, óriási öröm végre egy olyan sci-fit olvasni, amely nem maszatolja el a »sci«-t, viszont nem is bennfentes szakzsargonnal hivalkodva veri a tudást az olvasó fejébe. Robinson végig közérthetően magyaráz el mindent, legyen az informatikai, nyelvészeti, csillagászati, mérnöki vagy evolúciós probléma (és mindből akad is bőven). Sőt, olykor, pl. az Aurora sajátos fényviszonyainak, nappal-éjszaka dinamikájának részletes leírásával, képes kihozni a tudományos alaposságból a szépséget is.

De a fókuszban végig az ember és a társadalom áll: a vágyaink, a félelmeink, az agressziónk, a küzdeni akarásunk és a küzdésre való képességünk. Rengeteget elmond arról, hogy kik vagyunk, hogyan élünk, és nem utolsósorban, hogy miben tudunk fejlődni, változni, és miben nem. Az Aurora letaglózó és gyönyörű, fordulatos és izgalmas, tragikus és katartikus, szórakoztató és gondolatébresztő. Sci-fi a legjavából. Azonkívül az év egyik legjobb könyve.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2015. szeptember 30. 11:49
Éppen most olvasom, zseniális. Nagyon ritka manapság az ilyen jó sci-fi, főleg a hard sci-fi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!