Vagy kvóta, vagy Schengen – a kettő együtt nem megy

2015. november 30. 16:41

Pár hete folyamatosan visszatér, hol érvként, hol fenyegetésként az a fordulat, hogy a kvótarendszert megtorpedózó országok kimaradhatnak Schengenből

2015. november 30. 16:41
Timár Gábor
A KARD

Feltéve, de meg nem engedve, hogy megvalósul a kvótázás és »ez menti meg Schengent«, az hogy működne a gyakorlatban? Valahogy beosztjuk, hogy Ali Rotterdamba, Ahmed Münchenbe, Iszmail Poznanba, Abdullah Karcagra. Jó, idáig megvagyunk. És mi fogja meggyőzni Iszmailt és Abdullahot, hogy a nem ellenőrzött határokon át két napon belül Stuttgart-külsőn legyenek? Semmi  hacsak nem lesz mégis valami kis határállomásocska, meg határőröcske, hogy ellenőrizze őket. Vagyis akkor mindenkit.

Ha olyan rendszert találunk ki, amelyben a belső mozgás A-nak szabad B-nek meg nem, akkor ez a rendszer nem fog működni. Eddig is csak azért működött, mert nem volt zavaróan sok a potyautas - most meg százezrével vannak.

Értem én, hogy nincs ötletük, és valamit mégis mondani kell az egyre elégedetlenebb német, svéd, holland választóknak. De ez rossz mondás, mert nem működik a gyakorlatban. Fenyegetni pláne kár ilyesmivel. Schengen akkor tartható fenn, ha minden jogosan itt-tartózkodó mehet belül, ahová akar. Szóval vagy ez, vagy kvóta.

És akkor a végére mégis egy kis politikai állásfoglalás: szóval akkor tényleg a kvóta az Unió megmentője?

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szúnyog
2015. november 30. 22:47
Szomorú és valószerű gondolat.
belga
2015. november 30. 17:45
Ez a kvóta-ügy kezd csakazértis jellegű lenni. Ami senkitől-senkinek nem hasznos.
BostonBoy
2015. november 30. 17:40
Merkel makogott valamit arról, hogy csak az adott országban kapnák meg a juttatásokat, de nem gondolnám, hogy ezzel odabetonozhatná őket, max. a faszik egy hónapban egyszer odautaznak, felveszik a lét, aztán tipli vissza a szimpibb helyre. Így, vagy úgy, de a kvóta az elejétől kezdve halott ötlet és senki sem lesz képes olyan megoldást találni, amivel élővé tehetné. Mondjuk az is sokat elmond a Unió felettébb öntelt, mi több, önhitt politikájáról, hogy úgy tárgyalgatnak ezekről a "szegény menekültekről", mintha tárgyak lennének. Egyik agyasnak sem jutott eszébe megkérdezni őket, hogy te Ali, oszt mi a faszt gondolsz erről a kvótáról. Persze Aliék jelezték ezt maguktól is, amikor a görögöknél tiltakoztak Luxemburg ellen.
Patakmeder
2015. november 30. 17:36
Ha egy terület fertőződik, akkor karantént rendelnek el. Nyugat-Európa a terroristákkal már fertőződött, így a mini-schengen biztos, csak nem a nyugatiak hanem egyik oldalról a kelet-európai országok, másik oldalról az Egyesült Államok vezeti be.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!