A magyarok még nem nőttek fel a kortárs zenéhez

2016. február 10. 18:13

A konzervatív közegnek köszönhetően a koncertszervezők, zenekarok sem elég bátrak ahhoz, hogy rendszeresen műsorra tűzzenek kortárs zenéket. Interjú.

2016. február 10. 18:13
Fazekas Gergely
Origo

Az európai közönséghez képest a magyarok kevésbé nyitottak a kortárs zenére? Egyáltalán, így van ez?

Talán igen. Az embernek legalábbis ez az érzése.

De mégis, mi az oka?

Különválasztanám a kulturális és a társadalmi okokat. Különös kettősség a magyar kultúrában, hogy Bartóktól Ligetin keresztül Kurtágig mindig voltak egészen kimagasló újítói, akik egy befelé forduló, konzervatív közegben alkottak és alkotnak. A konzervatív közegnek köszönhetően a koncertszervezők, zenekarok sem elég bátrak ahhoz, hogy rendszeresen műsorra tűzzenek kortárs zenéket, persze tisztelet a kivételnek.

És persze ez nemcsak bátorság kérdése, hiszen itthon sokkal szűkebb az a réteg,  amely megengedheti magának azt a luxust, hogy pénzt fizet a kortárs zene nyújtotta újdonság szellemi izgalmáért. Éppen az a társadalmi réteg rettentő szűk itthon, amely Nyugat-Európában a kortárs zene befogadó közegeként működik.

A gyerekek hogy viszonyulnak a kortárs zenéhez?

Nekik nincsenek előítéleteik. Őszintén kíváncsiak, és ha az ember meg akarja érteni, s nem élből veti el azt, amit nem ért azonnal, akkor a kortárs zene ugyanúgy működik, mint Bach vagy Mozart.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2016. október 29. 15:05
Amit ki lehetett találni a zene "fejlődésében", azt a múlt század 30-as éveiig kitalálták. Azóta semmi ötlet, de igazából nem is hiányzik senkinek. Így van ez a képzőművészettel is. A Basel-i Szépművészeti Múzeum kronologikus tárlata bemutatja a képzőművészet fejlődését a kezdetektől a XX. század végéig: az utolsó "alkotás", mielőtt kijönnénk, egy óriási fekete molinó. Ott sincs tovább.
tevevanegypupu
2016. március 01. 16:57
Nem tudom ki és hol nem játszik kortárs zenét, mert minden valamire való zenekar minden bérletes koncertsorozatban játszik, de kamarakoncerteken és bárhol, hacsak valami tematikus koncert nincs éppen. Kétségtelen, hogy sokan nem rajonganak érte, a suszterinasok sem tudják fütyülni az utcasarkon a legtöbb dallamot..de ez nem jelenti azt, nem képes az ember fegyelmezetten, esetleg csendben magában vihogva végighallgatni bármit.De vagyunk így színházi és balett előadásokon is, sőt Tarr Béla nehány filmjével is így lennénk.És akkor még nem szóltam kortárs versekről és az ő elemzésükről.
röviden
2016. február 21. 12:12
"Ez a nem nőttek fel hozzá" duma a legócskább, mint feketeöves sznob kortársmuzsika-hallgató mondom. Egyszerűen más gondjuk van.
Peter8811
2016. február 21. 12:12
Két kortárs jön ki az ATV stúdiójából azt mondja az egyik: -Szarjunk ide a küszöbre. -Minek? A magyarok úgysem értenék, még nem nőttek fel a kortársművészethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!