Európa újra ellenségképet keres?

2016. április 12. 10:48

A túlságosan nyitott társadalom a saját sírját ássa. Érdemes volna egy kicsit zártabb társadalmakat „konstruálnunk”. Hogy legyen hol időnként csokit zabálni.

2016. április 12. 10:48
Szilvay Gergely
Magyar Nemzet

„A háborús élmények okozta poszttraumás állapotból következik, hogy a nyugati gondolkodás a konfliktuskerülő magatartásával nem meri néven nevezni az ellenséget, mivel az kirekesztő, általánosító és rasszista. Ellenség nincs, nem lehet, mert az fasizmus, háborús veszélyt idéz elő. Ellenségképpel rendelkezni nem udvarias dolog. Politikailag nem korrekt. Persze – mint Koselleck mondta – ellenségképek óhatatlanul keletkeznek, ez esetben azokból épülnek fel, akik nem osztják a konfliktuskerülés és struccpolitika ezen világbékés álláspontját. A konfliktuskerülők ellenségképe azokra irányul, akik felvállalnák a konfliktust (például menekültügyben vagy Ukrajnában). Ez viszont a valódi problémamegoldás helyett boszorkányüldözéshez vezet, s állandósítja a paralizált helyzetet. (...)

Nem nagy felfedezés, hogy az ellenségképek: konstrukciók. Az emberi elme konstrukciói. Ha viszont – mint Koselleck mondja – szükségszerűek és elkerülhetetlenek, akkor valahol mégiscsak természetesek: természetes, hogy ellenségképet »gyártunk« magunknak, vagy az többé-kevésbé magától, néha némi segítséggel kialakul. A politikai közösség önvédelmi törekvéseiben néha rá kell segíteni egy kicsit, mint azt Yisrael Katz is állítja.

A fő probléma azonban ezzel az, hogy az európai politikai és értelmiségi elit a konfliktuskerülés (és egyben valóságkerülés) fent taglalt, háború okozta poszttraumás, paralizált állapotát a puszta udvariasság és szalonképesség legalapvetőbb elemének tartja. Erre mondaná Eric Voegelin konzervatív politikai gondolkodó, aki feleségével a nácik elől menekült el az Egyesült Államokba, hogy »kérdéstilalom« alá került a konfliktuskerülés és mibenléte. Tilos rákérdezni, mert akkor kiírjuk magunkat a »demokratikus közbeszédből«.

Talán el kellene gondolkodnunk, hogy érdemes megfogadni Yisrael Katz figyelmeztetését. A fő ellenvetés az lenne, hogy ez »ellenséges légkört« teremtene azok számára, akik általánosító módon beletartoznának az ellenségképbe még akkor is, ha épp nem tettek semmi rosszat (leginkább a muszlimok, migránsok kerülnek szóba). Nos, egyáltalán nem biztos, hogy szükségképp súlyosan ellenséges légkör alakulna ki; másrészt mindennek ára van. Egymást kizáró célokat nem lehet egyszerre megvalósítani. A józan önvédelem ára, hogy nem mindenki számára ugyanolyan kedvező, befogadó a légkör. Az általánosítás elkerülhetetlen. Aki igaztalannak érzi magára nézve, egyénileg küzdhet ellene, sikerrel.

A túlságosan nyitott társadalom azonban a saját sírját ássa. Érdemes volna egy kicsit zártabb társadalmakat „konstruálnunk”. Hogy legyen hol időnként csokit zabálni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2016. április 12. 19:58
"LUXEMBOURG, 13:48 A luxemburgi külügyminiszter, Jean Asselborn élesen bírálta az egykori német kancellárt, Helmut Kohlt, hogy Orbán Viktorral merészel találkozni. Asselborn bírálta Kohlt, hogy mégis miért találkozik Orbán Viktorral, illetve miért tünteti fel pozitív színben a magyar kormányfőt. Rejtély számomra, hogy egy ilyen kétes alakot, hogy tarthat Kohl mély érzésű európainak.” – mondta a luxemburgi külügyminiszter a Neue Osnabrücker Zeitungknak nyilatkozva. Helmut Kohl még április elején jelentette be, hogy találkozni szeretne Orbánnal, akit a Bildnek adott interjúban úgy aposztrofált, hogy „Európa szíve és lelke”. Orbán és Kohl bírálata mellett, Asselborn a német kancellár, Angela Merkel politikáját illette dicsérő szavakkal. Szerinte, ha Németország is „szögesdróttal és gumibottal” reagált volna a menekültekre 2015 augusztusában, akkor az Európai Unió „már darabokra hullott volna”. Németországnak „hatalmas érdemei” vannak – vélekedett a külügyminiszter. Asselborn az interjúban beszélt a holland népszavazásról is, ami szerinte hatalmas pofon, de reményei szerint felébreszti majd az embereket a brit népszavazás kapcsán, így továbbra is az unió tagjai kívánnak maradni. (NOZ)
Vezetéknév Utónév
2016. április 12. 14:56
A bezárkozó, izolált, soviniszta elveken nyugvó társadalmak bukásra vannak ítélve.
balbako_
2016. április 12. 14:54
"A túlságosan nyitott társadalom azonban a saját sírját ássa." Azt teszi!
OberEnnsinnen
2016. április 12. 14:15
Ahhoz, hogy egy pár milliós mini népség érvényesíthesse az akaratát az euroatlanti térségben, ahhoz kell Európa lebénítása. Az, hogy csendben maradjon. Itt van pl. a bojkott mozgalom. Franciaországban pl. lecsukják, aki csak bojkottról beszélni mer. Úgyhogy a háborút követő poszttraumás effektussal magyarázni Európa önfeladását: jókora tudatszennyezés. Másról van szó. Kőkemény terrorról. Ez esetben nem az Iszlám Állam terrorjáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!