A nemzeti ügy

2017. május 26. 07:25

Ha a magyar demográfiai modell sikeres lesz, az jó és vonzó példa lehet a fogyatkozó és öregedő Európa számára is, s akkor előbb-utóbb kedvezővé, barátságossá válhat az uralkodó szélirány is.

2017. május 26. 07:25
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Európa ma éppen efelé „halad”: évről évre kevesebb gyermek születik, mint amennyi a természetes önreprodukcióhoz szükséges. Ma egy-két kivételtől eltekintve csak azokban az uniós országokban nő a népességszám, ahol jelentős a bevándorlás. Például a legnépesebb tagállamban, Németországban tavaly hatszázezerrel nőtt a lakosság száma, de kizárólag az erőteljes bevándorlásnak köszönhetően, mert a német állampolgárok körében a születési deficit minden évben megközelíti a kétszázezret. A helyzet sajnos hasonló Magyarországon is, mert 1981 óta minden évben kevesebb gyermek születik, mint ahány honfitársunk meghal, emiatt nem egészen négy évtized alatt csaknem egymillióval csökkent az ország lélekszáma. A hét éve kormányzó nemzeti, kereszténydemokrata kormány ezért jövőképe, egyben gazdaság- és társadalompolitikája középpontjába a népességfogyás megállítását célzó családpolitikát állította. Ahogy idei évértékelő beszédében Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország az elmúlt években sikertörténet lett, de bár a házasságkötések és a születések száma is örvendetesen nő, ezen a döntő fronton még nincsen áttörés. A természetes reprodukció helyreállítása – mint a miniszterelnök a tegnapi Budapesti Demográfiai Fórumon megerősítette – nem egy, hanem „a” nemzeti ügy. Ezért a kormány azt a célt tűzte ki, hogy a jelenlegi 1,5-ről 2030-ra 2,1-re emelkedjen a teljes termékenységi arányszám, vagyis minden magyar nő legalább két gyermeket szüljön (és neveljen föl) élete folyamán. Ez történelmi léptékű célkitűzés, hiszen legutóbb az 1970-es évek közepén, a »Ratkó-unokák« születési boomja idején volt 2,1 körül ez a ráta.

(…)

A magyar kormány az európai ellenszéllel szemben a családok megerősítésétől, a gyermekvállalás támogatásától remélt népesedési fordulatra – nem pedig idegen etnikumú és kultúrájú fiatalok importjára – akarja alapozni a nemzet jövőjét. Ha a magyar demográfiai modell sikeres lesz, az jó és vonzó példa lehet a fogyatkozó és öregedő Európa számára is, s akkor előbb-utóbb kedvezővé, barátságossá válhat az uralkodó szélirány is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2017. május 26. 09:38
"Ha a magyar demográfiai modell sikeres lesz" - miért beszél jövő időben? Már egész néptömegek dicsőítik Orbán Viktor Miniszterelnök Urat, főként ott, ahol a nagysikerű, nemzetmentő demográfiai földprogramját már megvalósította: "2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel... ...a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le. A demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak." Ugye, ez is milyen sikeres? Magyar falvak százaiban magyar parasztcsaládok ezreinek gyermekei tízezerszámra tanulják újra a földművelést! Merthogy "élelmiszer önrendelkezés!" Meg "fenntartható fejlődés!" Meg "a föld azé, aki megműveli!" Ároktőn, Hernádvécsén, Tarnabodon, Tarnazsadányban, Nagycsécsen és még vagy kétezer faluroncsban! Vagy mégsem jól mondom? Habonyárpi, segíts!
Teknős
2017. május 26. 07:51
Nemzeti ügy! A népszavás Sebes György ezek szerint nem tartozik a nemzethez, ahogy a ballib sem. nem látom tiltakozni a cikke alatt a bellibeseket! Döntsetek végre, magyarok vagytok-e vagy sem!
polnemkor
2017. május 26. 07:33
Helyes. Az adótámogatási rendszert kell továbbfejleszteni, nem megszüntetni és visszatérni a segélyrendszerhez ahogyan azt az ellenzék akarná.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!