Ezért nincs mit ünnepelni az írországi abortusznépszavazás eredményén

2018. május 28. 08:54

Az ún. választáspártiak ízlésesebben jártak volna el, ha az eredményt mondjuk megilletődött csendben fogadják.

2018. május 28. 08:54
Szőnyi Szilárd
Heti Válasz

„Határozottan azt gondoljuk: nincs mit ünnepelni azon, hogy Írországban a múlt pénteki népszavazás nyomán engedélyezik az abortuszt. Épp ezért elborzasztó nézni a híradásokban azokat a képeket, amelyeken tömegek ujjongva örömködnek afelett, hogy mostantól jogukban áll kioltani egy életet. Az, hogy a szóban forgó élet emberi-e vagy sem, most mindegy is; az viszont, hogy épp kibontakozó, a legmagasabb rendű lénnyé válás folyamatában lévő élet, senki által meg nem kérdőjelezett ténykérdés.

Az ún. választáspártiak szerintünk ízlésesebben jártak volna el, ha az eredményt mondjuk megilletődött csendben fogadják. Már csak azért is, mert a magzatelhajtást állítólag senki nem örömében vállalja, és az eddigi törvények enyhítéséért kampányolók közül sokan szintén elismerik, hogy az abortusz – igaz, számukra csupán a kisebbik – rossz.

Amúgy viszont meg kell állapítani: ha egy országban a szavazók kétharmada igent mond a tiltás enyhítésére, és a magzatelhajtás Európa legtöbb államában legális, a legközelebbi angliai abortuszklinika pedig akár egy félórás, fillérekből kihozható Ryanair-repülőúttal elérhető, akkor egyedül nem sok esély van megmaradni a magzati élet következetes védelme mellett.

Ilyen a világ – az abortuszt emberölésnek tartók immár nem várhatják az államtól, hogy maradéktalanul érvényesítse mindazon erkölcsi alapelveket, amelyek számukra élet és halál kérdését jelentik. Annál nagyobb kinek-kinek a személyes felelőssége; ha már nem megy a törvény erejével, az életvédőknek meg kell próbálni úgy élni, hogy értékeik vonzóak legyenek mások számára is.

Közben a magzati életet a fogantatástól védőkre őrült súlyként nehezedik a tudat: anélkül kénytelenek napirendre térni az anyaméhben zajló – hitük szerint – gyilkosságok tízezrei felett, hogy bármit tehetnének ellenük. Nekik legfeljebb az a belátás adhat némi enyhülést, hogy a mások iránti felelősségünk nem parttalan. Ha minden tőlünk telhetőt megtettünk értük – legyen szó a gyermekét elvetetni készülő nőről vagy éppen a magzatról –, onnantól a kérdést felsőbb hatalmakra (vö. Isten) bízhatjuk, és nem kell nyakunkba venni az egész világ keresztjét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SoJe
2018. május 29. 22:10
Ha megöli az egy órás gyermekét életfogytiglant kaphat. Ha ugyanezt a méhében teszi, emberi jog. Liberalizmus.
Kürti Gábor
2018. május 29. 06:40
Az anya "saját testéről" rendelkezésről annyit érdemes tudni, hogy valójában a gyereke elpusztításakor már egy másik DNS-ről dönt.
hakos
2018. május 29. 02:49
Ja, látom elvtársnő, hogy már csak a szavakon való lovaglásra futja. Ezt nevezik hadoválásnak. Egyébként tessék pontosabban olvasni, a haldoklót sem kapcsolhatja le bárki, már amennyiben nem akar gyilkossági ügybe keveredni. Egyébként nincs igaza, az sem "kapcsolhatja le", mert egy külön egyedi és megismételhetetlen emberi életről van szó. Abba most ne menjünk bele, hogy az önállónak látszó döntést mennyi külső tényező határozza meg, mikor egy anya, még leírni is borzalom, a saját magzata megöletése mellett dönt.
koronaszepe
2018. május 28. 15:23
Mennyivel egyszerűbb a moralitás nevében a törvény erejével fellépni... Most kellene jönni az aprómunkának, a felvilágosításnak, mert hosszú távon csak ez vezethet valódi eredményre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!