A „migránselutasító" legendagyártás erősíti a félelmeket

2018. november 05. 07:37

Noha a boszniaiak tartanak a menekültektől, a megkérdezettek többsége sajnálja őket és együtt érez velük.

2018. november 05. 07:37
Ungár Tamás
Népszava

„A kladusaiak többen is állították, hogy 60 kilométerrel odébb, Bihacon még több probléma van a menekültekkel, a táborlakók ottani számát sokan tízezerre becsülték. Az Árpád-korban a Magyarországhoz tartozó, 45 ezer lelkes Bihács központjában tényleg sok a migráns. Ők vásárolnak a boltokban, az ő hajukat vágják a fodrászüzletben, az éttermek teraszán is sok az ázsiai és afrikai vendég, s az utcán mindenfelé ők sétálnak, beszélgetnek.  

Kérdezve a bihácsiakat, ugyanazokat a válaszokat kapom, mint Kladusán. A Floor12 nevet viselő kávézóban öt, divatosan öltözött fiatal ül egy asztalnál. Azt mondják, sajnálják a menekülteket, de sok rosszat hallanak róluk, jelesül azt, hogy a táborból kijárva bemennek a helybéliek házaiba, lopnak, rabolnak. Ám amikor arról érdeklődöm, hogy van-e személyes rossz élményük róluk, vagy van-e olyan ismerősük, rokonuk, aki megtapasztalta a migránsok törvénysértő cselekedeteit akkor azt felelik, hogy nincs, és az előbbieket a városban hallottakra építik. A társaság – ahogy a városban mások is – úgy tudja, hogy a bihácsi táborban 6-7 ezer menekült lehet.  

A tábor a városi stadionnal szemközti domboldalban található. Azt képtelenségnek érzem, hogy a száznál alig több 2-4 személyes sátorban több ezren lennének. A körém gyülekező menekültek is erősítik ezt a kételyemet, szerintük ötszázan lakhatnak itt. Amúgy a sátrak túlnyomó többsége üres, napközben a migránsok a városban időznek (a helybéliek – vélhetően – ezért is saccolják azt, hogy több ezer lakója lehet a tábornak).  

- Mit csináljunk itt? – mutat körbe a kilátástalan megjelenésű sátorsoron egy 25 éves, pakisztáni férfi, aki a bokszlegenda, Muhamed Ali nevét viseli, és Spanyolországot vette célba. – Bemegyünk a városba, így gyorsabban múlik az idő.  Egyetértőn bólogat a férfit hallgató hét migráns, ők ugyancsak Pakisztánból és Bangladesből érkeztek. A tábor és a stadion közötti kosárpályán hatan fociznak, tízen nézik őket. Tőlük is azt hallom, hogy így gyorsabban megy az idő. Egyébként a bihácsi táborban válaszoló migránsok is a szegénység elől menekülnének Európába, üldöztetésről egyikük sem ejtett szót.  

Az elmúlt hetekben a magyar kormányhoz közel álló hazai média gyakran adott arról hírt, hogy a boszniaiak tarthatatlannak érzik a migránshelyzetet. Ebben van igazság, ám számos jele van annak is, hogy a boszniaiak szorongását egyfajta migránselutasító legendagyártás fokozza. S noha a boszniaiak tartanak a menekültektől, a megkérdezettek többsége sajnálja őket és együtt érez velük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2018. november 06. 12:38
'A „migránselutasító" legendagyártás erősíti a félelmeket' Amik teljesen alaptalanok... ugye? Faszfej.... Az ilyen korrektkedő barmokat száműzni kellene valami jó kemény fundamentalista iszlám államba, hadd gyakorolják a szólásszabadságot. :)
Peter8811
2018. november 06. 06:23
Olyan bizalom gerjesztő képe van a bácsinak hogy még a nagyapám földjét is rá merném bízni, meg a nyugdíjam felét, ami a CEU Lalyosnál maradt.
Rugo
2018. november 05. 19:12
Ungár, mitől menekültek ezek a határt ostromló fiatal muszlim kanok, te faszfej?
luisbathhelena
2018. november 05. 15:14
Irán, Pakisztán Bangladesh- tessék mondani ott miféle háború zajlik? Mert előlem jól titkolják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!