A populista forradalom kora

2019. január 07. 11:57

A demokrácia a nép akaratán alapul, de a nép akarata sok kérdésben nem vág egybe azzal, amit az észszerűség diktálna.

2019. január 07. 11:57
Tóth Gergely
Index

„A populizmus a politikatudomány egyik legtöbbet kutatott témája, hiszen a jelenség egyidős a demokratikus rendszerekkel. A populizmus általában az olcsó demagógia kiterjesztéseként jelenik meg, szóval elsősorban kritikai szempontból írja le, miért rossz a populizmus. Én igyekszem kissé megengedőbb, pontosabban megértőbb lenni. A kritikai hév visszafogását az is indokolja, hogy

A POPULIZMUS NEM ANOMÁLIA, HANEM A DEMOKRÁCIÁBAN MINDIG IS JELEN LÉVŐ ELLENTMONDÁSOK MEGPISZKÁLÁSA.

Ezeket az ellentmondásokat az elmúlt évtizedek szakirodalma három tételbe sűríti:

  • A demokrácia a nép akaratán alapul, de a nép akarata sok kérdésben nem vág egybe azzal, amit az észszerűség diktálna.
  • A demokratikus döntések ritkán valósulnak meg száz százalékig, a népakaratot ezernyi intézmény szűri meg – populista kifejezéssel élve »torzítja el«.
  • A demokráciában mindig is benne rejlett az, hogy ez a »legjobb rendszer«, mely a politikai egyenlőségen túl a társadalmi egyenlőséget is elhozza tagjainak. Azonban a működő demokrácia egy funkcionális rendszer, mely a kormányhivatalokban vagy a bíróságokon egyáltalán nem sugározza azt, hogy az evilági megváltás eszköze lenne.

Ezen ellentmondások miatt a demokratikus politikai elitek mindig is egyensúlyozásra kényszerültek, azaz

NINCS OLYAN DEMOKRATA, AKI VALAMENNYIRE NE LENNE POPULISTA.

A populizmus azonban több mint a „több pénzt az egészségügynek” szintű demagógia, és több mint egy vébégyőztes válogatottal készített szelfi.

A populizmus ugyanis nem próbál egyensúlyozni a demokrácia ellentmondásai között, hanem harsányan, rendszerszerűen és kihívó módon áll a »nép« oldalára áll az elitekkel szemben, akik a képviseleti kormányzaton, az ideológiai látszatküzdelmeken, a jog és gazdaság bikkfanyelvén keresztül ellopják az Emberektől az igazi Demokráciát. Ez az alapvető üzenet visszhangzik például a magyar kormány Brüsszelre szórt szidalmaiban, ahol a senki által meg nem választott Bizottság csuklóztatja a demokratikusan megválasztott nemzeti kormányokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 135 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. január 08. 14:09
"A populizmus általában az olcsó demagógia kiterjesztéseként jelenik meg, szóval elsősorban kritikai szempontból írja le, miért rossz a populizmus." Ha valaki meg tudja magyarázni nekem, hogy "Mire gondolhatott a költő?", amikor ezt leírta, azt meghívom egy fagyira.
Dénia
2019. január 08. 09:29
"A demokrácia a nép akaratán alapul, de a nép akarata sok kérdésben nem vág egybe azzal, amit az észszerűség diktálna." Az lehet, de kinek az ésszerűsége? Mert ha demokraták vagyunk, és abból indulunk ki, hogy a többség dönt, akkor egyrészt mindig lesznek, akik kisebbségben maradnak, és akik szerint a többség döntése nem ésszerű, másrészt ha demokraták vagyunk, és elfogadjuk azt, hogy a többség dönt, akkor feltételeznünk kell, hogy a többség képes felmérni a saját közössége érdekeit. Vagyis akkor az az ésszerű, amit a többség akar... Persze ezt lehet vitatni, de akkor fel kell vállalni, hogy magát a demokráciát kérdőjelezed meg alapjaiban. És akkor innen lehetne tovább beszélgetni. De az nem megy, hogy akkor van demokrácia, ha ti vagytok hatalmon, ha meg nem, akkor diktatúra van, mert a többség nem ésszerűen dönt. Ilyen nincsen.
atila68
2019. január 07. 19:14
Van baj rendesen az ifjú liberálnarchisták fejecskéjében.
lavor
2019. január 07. 16:17
Az Index értelmezése szerint a demokrácia csupán egy lehetőség a rossz döntés meghozatalára...pedig vezethetne minket a technokrata félisten, Zuckerberg is, akinek világkormánya minden egyes kihívásra tudja a legésszerűbb választ. Mert ugye egy indexes már be tudja kötni önállóan a cipőfűzőjét is, tehát már nyilván választ is tud adni arra, hogy mi az hogy ésszerű, tehát adott esetben mi lenne a legmegfelelőbb adónem, vagy mondjuk a halálbüntetés tilalma inkább morális, vagy ésszerűségi kérdés? Hajj, de bonyolult, még szerencse, hogy a gépek nem moralizálnak... Minél inkább gyűlölöd a demokráciát, annál nagyobb demokrata vagy.:) Éljen a fogaskerék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!